Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Жовтня 2021

Розбір: Учитель не зважав на учня зі струсом мозку на уроці – що мала зробити школа

У Новомосковську школяр отримав струс мозку на уроці праці, а вчитель нібито зовсім не звертав увагу на це.

Про це пише тітка підлітка в спільноті “Батьки SOS”, повідомляє канал 24.

За словами жінки, травмування сталося у школі №2 в середу, 29 вересня. Хлопцю в голову влучила ніжка стільця, яку в майстерні витесав інший учень.

Тітка потерпілого розповіла, що інший школяр просто кинув дерев’яний виріб і він влучив учню в скроню. Вчитель нібито був свідком травмування, проте ніяк не відреагував.

Хлопець просидів ще 2 уроки та написав бабусі, що йому погано – сильно болить голова, а також відчувається нудота. Тоді бабуся подзвонила класному керівнику й лише після цього школяра відвели до медсестри.

Там йому поміряли тиск і показники були 145 / 90. Коли хлопець прийшов додому симптоми залишилися. Окрім цього стало боляче дивитися по сторонах. Тому 9-класника повели до невролога й робити МРТ мозку.

Лікар діагностував струс мозку. Також в аркуші, який заповнив лікар мовиться, що хлопець не втрачав свідомості.

Аркуш із випискою лікаря. Фото Тетяни Скляр

Що мала зробити школа

Експерти розповіли “Новій українській школі” про алгоритм дій у подібних випадках.

Освітній омбудсмен: По-перше, негайно і одночасно викликати “швидку” та повідомити батьків.

Це може бути нещасним випадком, і карати школу за те, що дитина прищемила палець, немає підстав. Хіба це хтось зробив навмисно, але тоді це – справа поліції.

Інша справа – якщо школа негайно не повідомляє батькам і не викликає швидку. Є Порядок реагування та розслідування нещасних випадків, який чітко регламентує дії закладу освіти в таких ситуаціях. Якщо цього не зробили, треба оголошувати догану директору. А якщо вимагали, щоби батьки приховали цей випадок, то треба просто звільняти цих людей. Бо це – злочин щодо дитини й намагання ввести в оману розслідування.

Я не розумію директорів шкіл, які намагаються приховати ситуацію, якщо дитина раптом травмувалася. На моїй пам’яті не було жодної догани чи покарання директора школи, якщо він повідомляє про таке. А в моїй практиці був випадок, коли дитина на моїх очах пошкодила руку: бігла і перечепилася, вдарившись об підвіконня, біля неї нікого не було. Директору нічого не буде за повідомлення про нещасний випадок, якщо він зробить те, що зобов’язаний зробити.

Юрист Роман Бондаренко: На жаль, ця ситуація повторюється з року в рік у багатьох школах. До адміністрацій шкіл дуже складно достукатися й пояснити: якщо виникає проблема, її треба розв’язувати й показувати, як вони гарно це зробили. У нас відбувається навпаки – усе хочуть приховати.

Хоча алгоритм – дуже чіткий: якщо дитина отримала травму в школі, насамперед директор чи вчитель має зателефонувати батькам, а також викликати швидку, якщо травма тяжка. Поки їде швидка – надати мінімальну допомогу, яку може забезпечити школа чи медсестра. Якщо батьки не встигають приїхати, то представник школи має супроводжувати дитину в лікарню.

У лікарні треба зазначати, що дитина отримала травму в школі. Інакше – відповідальність школи зникає, і немає підстав щось розслідувати. У першому випадку школа, директор, комісія повинні провести розслідування і встановити, що стало причиною травмування дитини, усунути причини й покарати винних, якщо такі є.

Але в жодному разі ситуацію не можна приховувати, бо це призводить до наступних травм. Якщо пружина у дверях спрацювала раз і поранила палець, то спрацює знову. А директор має створити безпечне освітнє середовище в навчальному закладі.

До того ж є кримінальна відповідальність за залишення людини в небезпеці або за неналежне виконання обов’язків з охорони життя та здоров’я дітей.

Раніше ми писали, що на Хмельниччині директора можуть покарати за неповідомлення про булінг.

Фото: автор – r_tiom, Depositphotos


Обговорення