Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Березня 2019

Сертифікація вчителів: як відбуватиметься експертне оцінювання в школі

У Держслужбі якості освіти пояснили, як експерти вивчатимуть практичний досвід вчителів під час сертифікації.

Про це розповів директор Департаменту акредитації та моніторингу Державної служби якості освіти Іван Юрійчук в інтерв’ю газеті “Освіта України”.

Експерти приїхали в школу, спостерігають за діяльністю педагога – до і після уроків, на перервах. Зокрема, за тим, як учитель вранці зустрічає дітей, як проводиться, наприклад, “ранкове коло” у першому класі. Бажано, щоб експерт мав можливість подивитись, як педагог взаємодіє з батьками”, – зазначив Юрійчук.

Також експерти робитимуть інтерв’ю з вчителем, директором і його заступником.

“Воно має відбуватися за певним планом, з обов’язковою фіксацією відповідей. Наприкінці за підсумками спостереження та інтерв’ю фахівці заповнюють експертний висновок, заносять туди результати.

Хочу наголосити, що експерти не визначають рівень педагога. Кожен із показників оцінюється від 1 до 3 балів. Тобто за результатами вивчення практичного досвіду вчителя той отримає певну суму балів, – розповів він.

Після 1 липня експерти перевірятимуть, чи в педагогів є електронне портфоліо.

“Його наявність є обов’язковим елементом для проходження сертифікації. Але оскільки, відповідно до законодавства, педагог має право завантажити портфоліо до 1 липня (а вивчення може відбуватися раніше), то портфоліо може бути ще не готове, і тому експертний висновок може не містити відмітки про нього”, – пояснив Юрійчук.

Практичний досвід учителів вивчатимуть 1-2 дні. Педагоги отримуватимуть копію експертного висновку.

Нагадаємо, цього року участь у сертифікації візьмуть 859 вчителів початкових класів. Педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають 20% надбавку до зарплатні.

Раніше уряд опублікував положення про сертифікацію вчителів. Інформація про проходження сертифікації поки що буде закритою.

Незалежне тестування вчителів під час сертифікації складатиметься зі 100 завдань. Також затверджені методика та форма експертного оцінювання.

Експертами під час сертифікації вчителів будуть педагоги з досвідом роботи у початковій школі, тренери НУШ і майбутні супервізори.

“Нова українська школа”

Фото: Pixabay


Обговорення