Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Грудня 2020

Шкарлет хоче змінити ЗНО – тест на IQ для тих, хто вступають на контракт

Очільник МОН Сергій Шкарлет хоче, щоб замість тесту ЗНО абітурієнти, які планують вступати на контракт, складати “умовно тест на IQ”.

Про це він сказав в інтерв’ю Страна.ua.

“Я завжди підтримував ЗНО, але воно не повинно бути тільки елементом вступу до університету. ЗНО – це інструмент оцінки якості знань, отриманих під час навчання на конкретній освітній програмі. Зі спілкування з роботодавцями я розумію, що їм на роботу потрібні не ті випускники, які тільки склали ЗНО, а ті, які володіють певними навичками.

У нас вже є напрацювання з трансформації ЗНО. Його, звичайно ж, потрібно залишити, але в специфічній формі. Наприклад, у вигляді тесту на здатність до навчання – як варіант для людей, у яких вже є страховий стаж. Для тих, хто вступає на бюджет, ЗНО потрібно точно. А ті, хто планує навчатися на платній основі, на контракті, можуть здавати це ЗНО у вигляді тесту на здатність до навчання, – сказав Шкарлет.

Люди зі страховим стажем – ті, хто випустився зі школи, вже працювали якийсь час і після цього хочуть вчитися далі.

Також Шкарлет пояснив, що таке тест на здатність до навчання: Дуже умовно – як тест на IQ. У багатьох країнах це є (наприклад, США, Ізраїль, Японія). Що для нас важливо: поставити якомога більше перепон до вступу в УВО (установи вищої освіти – ред.)? Або дати випускникові конкурентні переваги?

Є країни з іншим підходом, де УВО приймають усіх без розбору, але в процесі навчання на першому, другому, третьому, випускному курсі нездатних учнів відсівають. Важливо ж, які конкурентні переваги людина отримає після того, як закінчить вчитися, для того, щоб йти далі й показати всі свої кваліфікаційні здібності, заявити про себе як про фахівця високого рівня. Вважаю, що в Україні подібна, але своя модель, можлива“.

Також він сказав, що ЗНО залишиться обов’язковим для всіх випускників шкіл.

Нагадаємо, 12 червня уряд скасував проведення пробного ЗНО. Згодом його вирішили провести онлайн.

Також освітній омбудсмен заявив, що є ризик скасування ЗНО як такого. Після цього в Україні пройшла хвиля обурення під гаслом “Руки геть від ЗНО”. Наприклад, до Міністерства освіти і науки з пікетом прийшли випускники шкіл, щоб висловитись проти скасування тестувань.

Після цього МОН заявило, що скасування ЗНО – неприпустиме, а прем’єр запевнив, що уряд не має наміру його скасовувати.

Фото: МОН


Обговорення