Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Вересня 2020

Співголова Батьків SOS: батьки можуть впливати на якість карантинного харчування

Співголова ГО “Батьки SOS” Альона Парфьонова зазначає, що під час карантину батьки можуть впливати на якість продуктів у шкільних їдальнях.

Про це вона розповіла в коментарі “Новій українській школі”.

Сьогодні батькам варто запастись терпінням і мати на увазі, що контролювати шкільне харчування вони таки можуть. Щонайменше можуть впливати на те, щоб шкільні їдальні отримували якісні продукти. Для цього вони мають брати участь у роботі бракеражної комісії (комісія відповідає за внутрішній шкільний контроль якості харчування – ред.), – зазначила Парфьонова.

Вона додала, що раніше організація розробила постер про права батьків впливати на шкільне харчування, а також створила окремі роз’яснення спільно з МОН.

Постер: Батьки SOS

Окрім того, за словами Парфьонової, ситуація з карантинним харчування у школах різна. Не всі регіони зробили так зване бургер-меню, деякі обмежились печивом та соком або ж залишили традиційні “кашу з сосискою”, зменшивши кількість дітей у їдальнях та розробивши графів відвідувань. Водночас, є регіони, де взагалі не передбачені кошти на харчування учнів.

Попри щоденні проблеми та пости батьків з різних міст про бургер-меню, багато шкільних їдалень таки впорались, і у батьків питань не виникає. Єдине, що ті батьки, які вже мали досвід мультипрофільного харчування, дуже чекають на його повернення”, – пояснила співголова організації.

Також Парфьонова переконана, що проблема карантинного харчування не у бургер-меню, а в якості самих продуктів.

“Не можна казати, що це не корисно. Чи не корисне м’ясо, коли воно гарного ґатунку? Чи не корисні помідор, огірок, зелень, булка, коли вони дійсно якісні?

Головна мета харчування — збалансованість жирів, білків, вуглеводів та вітамінів. Має бути враховано достатня кількість овочів та фруктів, молочних продуктів, круп, риби та м’яса, – зазначила вона.

Нагадаємо, у МОН просять потерпіти із карантинним харчуванням у школах.

“Дорогі батьки, знаю, що з початком нового навчального року ви невдоволені тим, як харчуються ваші діти у шкільних їдальнях. Розумію, що тих “сніданків” для учнів початкової школи, які порційно фасуються в разову упаковку, недостатньо для повноцінного сніданку.

Але в умовах пандемії організація шкільного харчування потребує інших підходів. Саме тому це вимушені дії на час, поки у країні діють карантинні обмеження“, – запевнила заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

“Нова українська школа”

Фото: сніданок в НВК 293, Київ. “Годує” КП “Зеніт”; взято з коментарів до поста Любомири Мандзій, автор – Іван Сидорчук

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber, а також Telegram для учнів


Обговорення