Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Лютого 2023

Топонімічна комісія відмовилася присвоїти харківській школі №11 ім’я Дані Дідіка

На засіданні 22 лютого, у день вшанування пам’яті загиблих у теракті біля Палацу спорту, комісія ухвалила не присвоювати імена школам Харкова. Зокрема, йдеться і про школу №11, яку мер Харкова Ігор Терехов доручив перейменувати на честь загиблого під час Маршу єдності 2015 року Дані Дідіка.

Про позиції сторін розповіло “Суспільне”.

Зокрема, секретар міськради Олександр Новак повідомив: до мерії надійшли звернення від людей, чиї близькі навчалися в школі №11 та загинули на фронті.

Про це також розповіла депутатка Ірина Гончарова: “Для початку ми хочемо отримати протокол топонімічної комісії, щоб точно подивитися, як це сформульовано. Єдине, що вже зараз залишається, — це виносити питання в публічну площину, привертати увагу харків’ян, що ось так не дуже красиво вчинила Харківська міська рада”. За її словами, 13 членів комісії підтримали пропозицію Новака не присвоювати імен школам.

“Терехов взяв на себе певні зобов’язання на минулій сесії, коли відреагував на питання щодо школи. Він сказав “Давайте це зробимо” і дав усне розпорядження Деменко розглянути це питання і зробити це найменування. Ця історія продовжується з 2015-го року. Враховуючи її “хвіст”, це варто зробити”, – прокоментував депутат міськради Дмитро Булах – ще один, крім Гончарової, хто не підтримав пропозицію.

Директорка департаменту освіти Харкова Ольга Деменко, своєю чергою, так роз’яснила ситуацію: “Якщо рік тому Даня Дідік був єдиним претендентом на присвоєння імені школі, то нині є загиблим не тільки Даня Дідік. Загинули ще два випускники школи, а саме Даня Семененко та Олександр Кравченко. Це випускники школи 2017-2018 років, які захищали незалежність України у війні з Росією. І на сьогодні є звернення громадськості щодо присвоєння школі імені Дані Семененка. Скажіть, будь ласка, на чий бік міська рада має стати? Чиє ім’я присвоїти школі?”

За її словами, ситуацію може вирішити відмова від “совкового, тоталітарного підходу до присвоєння імен”. “Давайте будемо робити по-європейськи: створювати меморіальні таблички, меморіальні комплекси, музеї, стенди, де будемо висвітлювати подвиги випускників наших шкіл”, – запропонувала Ольга Деменко.

23 лютого міський голова Харкова Ігор Терехов у Facebook написав: “Як і обіцяв — школа імені Дані Дідика у Харкові буде. Прошу всіх депутатів міської ради підтримати це рішення на найближчій сесії”.

Батько Дані Дідідка Андрій Дідік так прокоментував ситуацію: “Я від самого початку, коли це питання було на розгляді, казав “Давайте почекаємо”, тому що великі сумніви, що це рішення буде таке просте. Люди, які приймають рішення… Для мене нічого нового у їхньому рішенні немає. Одна й та ж позиція, яку я бачу протягом п’яти років. Нічого нового”.

Читайте також: “Одну зі шкіл Харкова назвуть на честь Дані Дідіка – підлітка, який загинув під час Маршу Єдності-2015”.

Фото: Facebook Андрія Дідік


Обговорення