Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Лютого 2023

Укриття як “місце сили” і десять розкладів дзвоників: нові “історії незламності” від українських освітян

У третій добірці “історій незламності” редакція “Нової української школи” зібрала розповіді освітян про те, як вони організовують навчання в умовах блекаутів та повітряних тривог. Ці розповіді надійшли на пошту “НУШ” у відповідь на пропозицію поділитися своїм досвідом.

Анна Ляшенко, директорка НВК “Дошкільний навчальний заклад (центр розвитку дитини) – школа І-ІІ ступенів № 278” Деснянського району Києва, називає шкільне укриття “місцем сили”, бо ж тут діти й учителі “разом виборюють право на освіту, тішаться, мужніють, вчаться переборювати страхи, ще більше піклуватись одне про одного й тим самим щораз наближають перемогу”.

За словами директорки, під час повітряних тривог в укритті продовжується освітній процес: педагоги проводять уроки та корекційно-розвиткові заняття з учнями з ООП, читають дітям книжки, грають в ігри, виконують руханки чи співають пісень – часом навіть з ліхтариками. А для психологічного розвантаження у разі довготривалої тривоги учні мають можливість поспілкуватись в осередках позитивних думок, почитати енциклопедії, помалювати чи поскладати улюблений конструктор.

НВК 278-1

НВК 278-2

НВК 278-3

НВК 278-4

НВК 278-5

НВК 278-6

НВК 278-7

У початковій школі київського навчально-виховного комплексу № 143 уроки також продовжуються в укритті під час тривоги – зокрема, так проходило заняття з музики:

НВК 143

У ЗЗСО села Михайлівка Драбівської селищної ради Черкаської області учні мають десять розкладів дзвоників для різних ситуацій. У школі немає укриття, тож заклад працює дистанційно. За словами вчителів, школярі прекрасно орієнтуються в цьому розкладі і не запізнюються на заняття:

Десять розкладів у Михайлівці

А в Бурштинському ліцеї № 2 під час повітряних тривог в укритті влаштовують театр тіней:

Бурштинський театр тіней-1

Бурштинський театр тіней-2

Дякуємо всім, хто поділився історіями, які підтримують і надихають спільноту!

Нагадаємо, що свої фото, відео й розповіді можна надсилати нам на пошту  [email protected] або в особисті повідомлення у Facebook.

Читайте також: “Уроки в укриттях, пунктах незламності, на заправках: історії, якими поділилися освітяни й батьки”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Титульне фото: НВК “Дошкільний навчальний заклад (центр розвитку дитини) – школа І-ІІ ступенів № 278” Деснянського району м. Києва


Обговорення