Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Січня 2022

Управління освіти використало субвенцію НУШ на меблі, які не відповідають рекомендаціям. Чим усе завершилося

Господарський суд Вінницької області визнав недійсними договори про закупівлю шкільних меблів для шкіл Мурованокурилівської громади та зобов’язав учасників торгів повернути кошти до бюджету.

Про це написано на сайті прокуратури Вінницької області.

338 тисяч гривень повернуто в обласний бюджет завдяки позову Могилів-Подільської окружної прокуратури до учасників торгів, які поставили одному з відділів освіти шкільні меблі, що не відповідають вимогам реформи НУШ.

У 2018 році відділ освіти Мурованокуриловецької РДА Вінницької області закупив шкільні парти та стільці для шкіл у двох ФОПів за кошти субвенції НУШ. Правоохоронці встановили, що закупівля відбулася з численними порушеннями, а самі столи та стільці не відповідають вимогам НУШ:

Зокрема:

  • у парт нема підставки для приладдя на стільниці;
  • немає можливості регулювати кут нахилу стільниці;
  • стільниця не у формі трапеції чи трикутника;
  • немає вирізу в стільниці з боку, ближнього до учня;
  • кут нахилу сидіння не складає від 0 до 4 градусів, а кут нахилу спинки – не від 95 до 106 градусів.

Вартість однієї парти на тендері склала 800 грн, а стільця – 695,5 грн, тобто в сумі 1 495,5 гривень.

Водночас правоохоронці підрахували, що середня вартість шкільної парти та стільця, які відповідають затвердженим вимогам, становить 1 251 грн. Тобто вартість 226 комплектів становила б приблизно 283 тисяч грн, проте Мурованокуриловецька РДА витратила майже 338 тисяч.

За вчинене в червні 2021 року очільниці відділу освіти Мурованокуриловецької РДА призначили покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Проте вона свою провину не визнала, дії аргументувала тим, що кошти субвенції виділяються на бюджетний рік, а жоден підприємець не міг поставити меблі вчасно. Найраніше це могло бути в березні 2019 року.

Тому, аби кошти не повернулися до Держюджету, вона звернулася до голови РДА. Він запропонував організувати торги за участі місцевого підприємця, який пообіцяв поставити потрібну кількість меблів у поточному році. Умовою підприємця було розділення лоту: столи постачатиме його теща (ФОП Лукашик Галина Михайлівна), а стільці – дружина (ФОП Колісник Ірина Владиславівна).

Також, на думку обвинуваченої, вимоги МОН до вигляду парт та стільців є лише рекомендаціями, суть яких – можливість швидкої трансформації для групової роботи.

Уже 14 вересня апеляційний суд скасував вирок у першій інстанції, суд вважає, що торги відбулися з порушеннями, але провини чиновниці в тому нема.

Паралельно з цим відбувався розгляд цієї справи в господарських судах. Прокуратура позивалася проти ФОПів Галини Лукашик та Ірини Колісник із вимогою повернути гроші за меблі. У вересні 2020 року та лютому 2021 року суди першої та другої інстанції ставали на сторону підприємиць, проте 9 червня 2021 року Верховний суд став на сторону позивача й зобов’язав підприємиць компенсувати кошти в обласний бюджет.

Гроші повернуто на початку 2022 року.

“Нова українська школа” звернулася із запитанням про долю повернутих коштів до начальниці фінансового управління Мурованокурилівської селищної ради Наталі Дідушок. За її словами, кошти нині перебувають в обласному бюджеті. Громада їх зможе отримати, якщо організацію торгів на закупівлю шкільних меблів погодить обласна рада своїм рішенням.

Раніше ми писали, що на Одещині правоохоронці підозрюють посадових осіб у привласненні бюджетних коштів на харчування в закладах освіти.

Нова українська школа

Фото: автор – yo-ichi, Depositphotos


Обговорення