Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Лютого 2023

Успішна сертифікація дорівнює проходженню атестації вже зараз – освітній омбудсмен

Сергій Горбачов звернув увагу освітян та управлінців, що “Положення про атестацію педагогічних працівників” (наказ МОН від 09 вересня 2022 р. № 805, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2022 року) затверджене

Відповідні роз’яснення опубліковані на сайті Служби освітнього омбудсмена.

Згаданий наказ і нове “Положення про атестацію педагогічних працівників” набудуть чинності з 1 вересня 2023 року. Однак пункт про зарахування атестації у разі успішного проходження сертифікації діє вже зараз.

На думку омбудсмена, ухвалення цього документа після дворічного чекання допоможе захистити права педагогічних працівників під час проходження атестації, зокрема за результатами успішної сертифікації.

Наказ офіційно оприлюднений на сайті чинного законодавства zakon.rada.gov.ua та на сайті Міністерства освіти і науки України. Уже зараз керівники закладів освіти, атестаційні комісії та педагоги можуть із ним ознайомитися й розпочинати планувати атестаційні процедури на наступний навчальний рік з урахуванням нормативних змін.

Атестаційні комісії створюватимуть щорічно до 20 вересня, а щорічно до 10 жовтня керівники подаватимуть до комісій списки педагогічних працівників, які мають пройти чергову атестацію.

“Також наполегливо звертаю увагу керівників закладів освіти, членів атестаційних комісій та педагогічних працівників, які в цьому році проходять атестацію, що у наказі МОН від 09 вересня 2022 р. №805 є дуже важливий підпункт, який … діє вже зараз. Це підпункт 3 пункту 3, який визначає, що педагогічним працівникам, котрі до набрання чинності цим наказом успішно пройшли сертифікацію і мають чинні сертифікати (одноразово протягом дії сертифіката), проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації із присвоєнням наступної (збереженням присвоєної) кваліфікаційної категорії, педагогічного звання”, – наголосив Сергій Горбачов.

Він зазначив, що Служба освітнього омбудсмена неодноразово отримувала скарги від педагогічних працівників, які успішно пройшли сертифікацію, але яким атестаційні комісії відмовляються зараховувати успішну сертифікацію як атестацію та присвоювати відповідну кваліфікаційну категорію або педагогічне звання.

Члени атестаційних комісій примушували педагогів, які вже пройшли серйозні іспити та отримали документ про успішне проходження сертифікації, додатково підтверджувати свою фаховість звітами, проведенням відкритих уроків та іншими заходами. Такі дії незаконні із моменту набуття чинності Закону України “Про освіту”, де в статті 51 прямо сказано, що “успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником”.

“Також принагідно хочу нагадати, що зарахування успішної сертифікації має здійснюватися без додаткового вивчення педагогічної діяльності вчителя. Тепер пункт 13 розділу 1 нового Положення усуває нормативну прогалину, яка дозволяла атестаційним комісіям неправомірно вимагати проводити додаткові заходи перевірки педагогічних працівників, які успішно пройшли сертифікацію”, – додав омбудсмен.

Читайте також: “Сертифікація вчителів початкової школи: реєстрацію достроково припинено через вичерпання квоти”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Зображення: Служба освітнього омбудсмена


Обговорення