Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Серпня 2018

В Україні створять центри підтримки інклюзивної освіти

В кожній області України створять центри ресурсної підтримки інклюзивної освіти, які працюватимуть цілий рік.

Відповідну постанову ухвалив уряд 22 серпня, передає прес-служба МОН.

“Створення подібних центрів безперечно сприятиме підвищенню якості інклюзивного навчання. Ми чудово розуміємо, що підтримка в інклюзії потрібна не лише дітям та батькам, але й педагогам”, – зазначила гендиректорка директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН Лариса Самсонова.

Такі центри забезпечуватимуть навчання вчителів та фахівців Інклюзивно-ресурсних центрів, а також підвищення їхньої кваліфікації.

Установи визначатимуть, як впливає раннє втручання на розвиток дитини з особливими освітніми потребами, як визначити кращу програму розвитку для дитини тощо. Також центри збиратимуть інформацію про стан інклюзивної освіти та розроблюватимуть програми підвищення кваліфікації для педагогів ІРЦ.

“Центри надаватимуть консультативно-методичну допомогу, крім ІРЦ, ще й іншим установам: соціального захисту населення, закладам охорони здоров’я, посадовим особам облдержадміністрацій, представникам органів місцевого самоврядування та громадським об’єднанням, а також батькам чи законним представникам дітей”, – пояснила Самсонова.

До того ж, фахівці центру проводитимуть семінари та тренінги для педагогів і громадськості, що має підвищувати у суспільстві толерантість до людей з інвалідністю.

Переглянути положення центрів ресурсної підтримки інклюзивної освіти можна у документі нижче.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, МОН закупить комп’ютерні тести, які допоможуть складати якісніші індивідуальні програми розвитку для дітей з особливими освітніми потребами.

Також наприкінці жовтня ізраїльські спеціалісти проведуть семінари з інклюзивного навчання для керівників інклюзивно-ресурсних центрів, директорів шкіл та вчителів.

Раніше МОН затвердило перелік обладнання для ІРЦ. До початку нового навчального року в Україні планують відкрити 500 інклюзивно-ресурсних центрів. Нещодавно такий заклад відкрили у Запорізькій області.

Фото: автор – jarmoluk, Pixabay


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.