Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Вересня 2023

Від 12 до 15 тисяч українських учителів знаходяться за кордоном

За межами України наразі перебуває близько 12–15 тисяч учителів. Це 3–4% від загальної кількості педагогів, які працювали в державі до повномасштабної війни.

Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів у своєму інтерв’ю виданню The page.

За даними Міністерства освіти і науки України, у 2022 році за кордоном перебувало близько 20 тисяч освітян. Однак цьогоріч велика частина з них повернулася додому, тому наразі за межами України знаходяться близько 12-15 тисяч осіб. Як зазначив Сергій Горбачов, це лише 3-4% від загальної кількості вчителів у державі, адже до повномасштабної війни їх було близько 440 тисяч осіб.

Освітній омбудсмен стверджує, що на ситуацію в закладах освіти впливає не стільки еміграція громадян за межі України, як внутрішньодержавні переміщення. Адже в більш безпечних громадах учителів наразі багато, а тому ті, хто приїхав з інших регіонів, не можуть знайти роботу в школах. Натомість у інших громадах, звідки люди масово виїхали, освітніх фахівців не вистачає.

Крім того, українська освіта, за словами Сергія Горбачова сьогодні відчуває дефіцит педагогів точних наук і природничих дисциплін. Щоправда нестача кадрів була відчутна ще до повномасштабного вторгнення й масової еміграції громадян за кордон.

Читайте також: “Як відбувається відновлення навчання в школах у прифронтових областях – результати дослідження”.

Титульне фото: zakordon.rayon.in.ua


Обговорення