Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Лютого 2022

Як школи можуть організувати харчування з чи без власного харчоблоку

Портал про реформу харчування в закладах освіти “ЗнаЇмо” опублікував порадник та роз’яснення про організацію харчування в школі.

Приготування їжі школа може організовувати як самостійно, так і з допомогою інших підприємств. Є три способи:

  • Заклад організовує харчування сам. Страви готують працівники школи. За дослідженням Decide, так готують їсти у 52% громад.
  • Аутсорсинг. Страви готують працівники приватного або комунального підприємства в харчоблоці закладу освіти. Потрібно укласти договір про передачу харчоблоку в оренду такому підприємству. За оцінкою Decide, так зробили у 34% громад.
  • Кейтеринг. Укладається договір із підприємством, яке готує й доставляє готові страви. Це найменш поширений спосіб приготування, його використовують 12% громад. У дитсадочку кейтеринг можливий, лише якщо немає можливості приготувати їжу у власному харчоблоці.

Підприємство, що залучається для приготування їжі, повинне спеціалізуватися на виробництві чи продажі продуктів і послуг із харчування. Законодавство забороняє купувати їжу для їдальні на продовольчому ринку або з рук. Аналогічно не можна приносити їжу як допомогу від спонсорів чи батьків.

Докладніше про закупівлі послуг харчування читайте в пораднику про організацію харчування в школі:

Порадник_закупівлі

Завантажити PDF

Раніше ми писали про форми та режими харчування в закладах освіти та про те, хто має право на безоплатне харчування.

Читайте також: Нові норми харчування у школах – які виклики бачать на місцях.

Фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos


Обговорення