Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Березня 2023

Які завдання стоятимуть перед новим міністром освіти – думка експертки

У нового міністра освіти і його команди буде чимало завдань, яким не дала ради команда Сергія Шкарлета. Більшість із цих викликів пов’язані із повномасштабною війною.

Про це говорила в ефірі “Сніданку з 1+1” співзасновниця ГО “Смарт освіта”, ексрадниця міністра освіти і науки Іванна Коберник.

Найперше, що, на її думку, має зробити новий міністр – повернути міністерству лідерство у сфері освіти, зробити її пріоритетом уряду.

Друге – очолити розробку комплексної стратегії відбудови освіти, причому йдеться в першу чергу не про фізичну відбудову шкіл, садочків, університетів, не про закупівлю майна, а про “створення умов, щоб українські діти могли вчитися”.

Третє – налагодити постійний зв’язок і надання допомоги українським учням закордоном і на окупованих територіях, причому чітко розмежовуючи ці два проєкти.

Діти за кордоном потребують українознавчого компонента й чітких таблиць переведення балів для перезарахування результатів навчання.

Діти на окупованих територіях, у постійній небезпеці, не мусять надавати особисті дані свої чи батьків, щоб навчатися в українській школі – це створює додаткові ризики, на які не всі батьки готові йти. Крім того, як зазначила Іванна Коберник, варто продумати державну програму вивезення старшокласників із ТОТ для очного навчання в школах-пансіонах за українськими програмами.

Але я не сказала ще одну важливу річ – генеральне прибирання в освітніх програмах. Війна чітко показала нам всім, що важливе в житті, що другорядне чи геть незначне, що необхідно зберегти, а що безжально викинути чи змінити. Освітні програми давно цього заслуговують. Точніше – цього заслуговують українські діти“, – додала Іванна Коберник у пості на Фейсбук.

Читайте також: “Чим запамʼятався Сергій Шкарлет на посаді міністра освіти і науки”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Фейсбук Іванни Коберник


Обговорення