Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Грудня 2017

Якщо у Києві школи збирають гроші з батьків, це корупція або не подали заявок – радниця міністра

За словами радниці міністра освіти і науки Оксани Макаренко, цього року в столиці виділили з бюджету достатньо грошей для ремонту шкіл та дитячих садочків.

Про це вона сказала в ефірі “Громадського радіо”.

Хочу наголосити, що конкретно в Києві ситуація зовсім інша. У зв’язку з децентралізацією, коли з’явилося дуже багато коштів, цього року на освіту виділено понад 10 мільярдів гривень. Це повністю йде ремонт садочків, шкіл, повністю закуплене все, включно з маркерами. Батьки Києва, цього року майже всі керівники, які подавали заявки на потреби, отримали їх в повному обсязі. Якщо з вас збирають кошти, то це або корупція, або вони не подали заявки“, – наголосила Макаренко.

Вона також додає, що перед тим, як здавати гроші, можна зайти на сайт закладу або на сайт засновника (ймовірно, це районне управління освіти). Там повинен бути весь кошторис: скільки і на що виділено грошей з бюджету.

Нагадаємо, Департамент освіти і науки, молоді і спорту КМДА видав наказ №930 від 3 жовтня 2017 року, згідно з яким київські школи зобов’язали оприлюднювати на своїх сайтах звіти про фінансування, а також заборонили збирати гроші у фонд класу та школи. Як пояснили у МОН, звітувати школи про свої фінанси мусять згідно із законами “Про доступ до публічної інформації” та “Про відкритість використання публічних коштів”.

Згодом Олексій Рєзніков заявив, що в київському бюджеті достатньо коштів, щоб проводити ремонти та оздоблювати школи, тому будь-який примусовий збір коштів з батьків співробітниками школи є незаконним та прямо забороненим.

Також у КМДА розказали, як батькам легально збирати гроші для школи. А Батьки SOS розробили брошуру про те, як правильно (не)здавати гроші на школу.

Фото: автор – Allef Vinicius, Unsplash


Обговорення