Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Грудня 2017

Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо освітнього закону

Венеціанська комісія ухвалила рішення стосовно нового закону “Про освіту”, де рекомендуватиме Україні подовжити перехідний період впровадження мовної статті.

Фінальне засідання ВК відбулося в п’ятницю, 8 грудня, а офіційно висновки опублікують на сайті комісії приблизно 11 грудня, передає прес-служба МОН.

Одна з головних рекомендацій Україні – дати більше часу на перехідний період для впровадження статті 7.

Так, наразі закон “Про освіту” вказує, що повноцінно в силу мовна стаття має вступити в 2020 році. Міністерство освіти і науки України погоджується, що з педагогічного погляду продовження перехідного періоду є обґрунтованим і повністю підтримає цю рекомендацію. Комісія також підкреслила, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН і планує зробити”, – наголосили у міністерстві.

Загалом МОН вважає висновки щодо мовної статті конструктивними та збалансованими, тому готове до деталізації статті в законі “Про загальну середню освіту”. Для цього міністерство планує працювати спільно з національними громадами, зокрема, над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин з урахуванням їхніх освітніх потреб.

Основна ціль – забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами”, – запевнили у відомстві.

Ми також вдячні, що Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття закону “Про освіту” звужує права представників національних меншин. Зокрема, ВК підкреслила, що питання змісту і обсягу прав відносяться виключно до компетенції Конституційного Суду України. Низка питань застосування мов має вирішуватись спеціальними законами. А отже, звинувачення Угорщини не підтримані”, – підкреслили в міністерстві.

[Невдовзі після публікації матеріал зник зі сайту МОН. Згодом з’явився новий варіант, де вже немає абзацу, в якому прямо згадуються звинувачення Угорщини, а натомість є ось цей: “Україна готова й надалі співпрацювати з відповідними експертними органами Ради Європи задля розвитку законодавчої бази в сфері забезпечення прав національних меншин. Крім того, Україна закликає партнерів-сусідів до конструктивного діалогу“]

Нагадаємо, 28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах. Міносвіти планує поступово збільшувати відсоток викладання українською в школах національних меншин так, щоб у старших класах 60% предметів викладали державною мовою.

Також Україна домовилась з Польщею та Болгарією щодо імплементації мовної статті.

Окрім того, у МОН розповіли про різні моделі впровадження мовної статті для різних національних меншин.

Повний текст статті є тут.

Фото: pexels.com


Обговорення