Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Жовтня 2017

У МОН розповіли, скільки відсотків української буде в старших класах шкіл національних меншин

Міносвіти планує поступово збільшувати відсоток викладання українською в школах національних меншин так, щоб у старших класах 60% предметів викладали державною мовою.

Про це заявила міністерка освіти і науки Лілія Гриневич в ефірі телеканалу “Прямий”.

МОН, каже Гриневич, обрало модель поступового збільшення відсотку викладання українською мовою у навчальних закладах національних меншин.

“Коли дитина росте,  її рівень [української] стає B1, B2…  то в цьому випадку вже можна вести ширший спектр предметів [українською]. І ми плануємо вийти на кінець школи на 60% викладання українською мовою заявила керівниця Міносвіти.

За словами міністерки, така ж модель працює в Естонії.

І жодних обурень не було, коли вони застосовували цю модель” додала вона.

Нагадаємо, під час голосування за закон “Про освіту” депутати Верховної Ради посперечалися щодо мовної статті. У результаті обговорення в кулуарах ВР було складено нову редакцію цієї статті та ухвалено її з голосу. Повний текст мовної статті є тут.

28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ провела термінові дебати щодо мовної статті нового закону “Про освіту” та ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

У МОН зазначили, що ця резолюція має рекомендаційний характер, та повідомили, що висновок Венеціанської комісії з’явиться не раніше кінця 2017 року.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Jeremy Bishop, Unsplas


Обговорення