Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Вересня 2024

На вулицях Києва з’явилися шкільні парти: як долучитися до благодійної освітньої акції

Аби привернути увагу до потреб сільських шкіл, у багатьох із яких досі немає обладнаних укриттів, а також зібрати кошти для закладів освіти, у Києві просто неба розмістили розмальовані шкільні парти.

Авторами ініціативи є благодійний фонд KSE Foundation, повідомили на порталі “Українська правда життя”.

У реалізації задуму також взяли участь українські художники Надія Антонець і Олесь Дерега. Вони розмалювали парти й нанесли на них слово “за-хист-ок”, адже наявність укриттів дає можливість учням і ученицям продовжувати навчання й “розвивати свій хист” навіть в умовах війни.

Як розповіли благодійники, написи на шкільних партах – один із відомих способів серед школярів заявити про себе.

“Якщо вже й розповідати про укриття в закладах освіти, то робити це логічно так, як у школах – ручкою по парті”, – пояснюють автори ініціативи.

У благодійному фонді також додали, що розташувати інсталяцію просто неба вирішили не випадково. Адже заклади освіти не можуть відновити очний навчальний процес, поки “не забезпечать учням і вчителям надійний захист під час повітряних тривог”.

Нагадаємо, що за даними міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022, українські 15-річні школярі та школярки з сільської місцевості потребують майже 5 додаткових років навчання, аби наздогнати своїх ровесників із великих міст у навичках читання й математики. А складнощі в організації навчання, спричинені повномасштабною війною, ще більше посилюють освітні втрати дітей і підлітків.

Знайти парти можна в Києві, у будівлі Головпоштамту, що на розі Хрещатика та майдану Незалежності, а також у відділенні Райффайзен Банку на вулиці Пирогова 7б. Пізніше парти планують також розмістити у Львові й Вінниці.

Аби підтримати ініціативу, українцям і українкам достатньо сфотографуватися поруч з інсталяцією та поділитися знімком у соціальних мережах.

Усі охочі також можуть долучитися до збору на облаштування укриттів у сільських школах.

“Вартість облаштування місця для однієї дитини в укритті – 150 доларів”, – розповіли благодійники.

Раніше в МОН розповіли, що нині в Україні приблизно 1 500 шкіл працюють повністю дистанційно. Мова йде про заклади освіти, де немає укриттів, або які фізично перебувають на тимчасово окупованих територіях чи на територіях, де ведуться бойові дії. У таких ЗЗСО навчаються 500 тисяч учнів і учениць.

Читайте також: “Пошкоджені будівлі, невідремонтовані укриття й відсутність води та світла: з якими проблемами стикаються школи після деокупації”.

Титульне фото й фото в  тексті: БФ KSE Foundation


Обговорення