Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Директорські лайфхаки: команда з кіберспорту, Family Fest та мотивування вчителів

Минулоріч ГО “Смарт освіта” через фокус-групи та онлайн-опитування директорів з’ясовувала, що насправді потребують освітні управлінці.

Виявилось, що одна з найбільш затребуваних речей – обмін досвідом та можливість дізнатися, як колеги вирішують аналогічні проблеми.

Аби допомогти закрити цю потребу, ГО “Смарт освіта” і сайт “Нова українська школа” збирають поради директорів – як впоратися з тією чи іншою проблемною ситуацією.

Дванадцята розповідь, як впоратися з тією чи іншою проблемною ситуацією в школі, – від Олександра Пошелюжного, директора Середньої загальноосвітньої школи №45 Києва.

Згодом історії 15-ти директорів зі всієї України про найпоширеніші проблеми в школах та їх вирішення складуть посібник ГО “Смарт освіта”, який буде безплатно розповсюджуватися серед керівників закладів середньої освіти.

ПРО ШКОЛУ

Середня загальноосвітня школа № 45, Київ

Кількість учнів: 364 учні

Стаж роботи директором: з 2016 року

Важлива особливість: навчався і працював вчителем історії у школі, а тепер є її директором

Олександр Пошелюжний. Фото: FB/Posheluzhniy Oleksandr

З ЯКИМИ ПРОБЛЕМАМИ СТИКАЄТЬСЯ

Школу я часто порівнюю з мурашником. Якщо щось виходить із ладу, то всім стає складно, і саме тому ми маємо працювати органічно. Так у нас і виходить: якщо бачимо зрушення в негативний бік, то ми над цим починаємо працювати всі.

Проблеми я можу виокремити такі:

Зовнішні. Це постійна зміна або брак нормативно-правової бази – до сьогоднішнього дня є закон “Про повну загальну середню освіту”, але Положення про ліцей, гімназію, початкову школу так і немає.

Внутрішні або соціальні. Стосунки між учнями й учнями, батьками і вчителями, вчителями і вчителями. Їх також можна назвати комплексними, адже потребують глибокого підходу, а для їхнього розв’язання потрібно багато часу й сил.

Фінансові. Це, мабуть, проблеми всіх директорів. Адже ми є не тільки вчителями чи директорами, а й господарниками.

Звісно, хочеться кращого матеріально-технічного забезпечення. Кажуть, що стіни лікують. Але  аби лікувати, вони мусять мати якийсь вигляд – бути чистими, охайними, оновленими. Навіть після ремонту школа потребує фінансування. Адже з ладу може вийти кран, з’явитися тріщина чи щось зламатися. Бо таким є життя школи – щодня вона зустрічає багато людей.

Як нам удається розв’язувати комплексні проблеми? Відповідь проста – завдяки співпраці. Ми не стоїмо на місці, адже під лежачий камінь вода не тече. З мотивацією і бажанням усе можна вирішити. Звісно, не за один день і навіть не за рік. Але це можна зробити поступово і якісно.

ЛАЙФХАК 1. НАВЧАННЯ vs ХОБІ. ЯК ПОЄДНАТИ, ЩОБ ОДНЕ НЕ ЗАВАЖАЛО ІНШОМУ

На мою думку, усі хобі можна спрямувати в правильне русло. Тут потрібні індивідуальний підхід, а також уміння підняти авторитет дитини в очах інших.

Приклад перший

У нашій школі навчається учень, який говорить: “Навіщо мені навчатися в школі, якщо я можу заробляти гроші в інтернеті, вести влог на своєму YouTube-каналі?”.

В інстаграмі він веде влог із мотивації і розвитку. Тож я запропонував йому взяти участь у проєктіEvorank”. Він подався на грант, що покриватиме купівлю музичних інструментів: барабанів, синтезаторів, гітар. Він агітував однокласників й учнів з інших класів віддавати голос за нього.

Тут у нього проявилися нові вміння, лідерські зокрема. Як ви зрозуміли, він є одним із переможців цього проєкту. Зараз він уже реалізований і тепер учні на перервах вчаться грати на гітарі. Я дуже тішуся з цього.

Приклад другий

Візьмемо ще, до прикладу, комп’ютерні ігри. У школі ми створили команду з кіберспорту (маємо уже п’ять учнів). Хочемо ігроманів спрямувати в правильне русло, так би мовити. Ми знайшли ще одну шкільну команду з міста Покров і спробуємо пограти разом у кіберспорт. Тож будемо розвивати цей напрям.

Щодня ми маємо бути в русі, адже світ так швидко розвивається, що стояти на місці або навіть іти в ногу з часом – уже недостатньо, треба бігти, аби трішечки бути попереду.

Ми випрацювали таке поняття, як освітнє коло або коло довіри. От є освітній трикутник, але він з гострими гранями. А коло – воно без гостроти, там батьки і вчителі по краю, а учень – у центрі. Адже у всіх нас є спільна мета – успішне майбутнє учнів.

ЛАЙФХАК 2. СФОРМУВАТИ СВОЮ КОМАНДУ ДУЖЕ ПРОСТО, КОЛИ ТИ СВІЙ

Чотири роки назад, як тільки я прийшов на посаду, батьки були незадоволені школою. Її імідж був, скажімо, не дуже високим, і вона переживала занепад. Тож ми почали шукати способи вирішення. Думали, чому в школі навчаються всього 200 дітей, чому батьки незадоволені. Був цілий комплекс проблем.

Я розпочав із команди. Команда формується складно, але мій підхід такий – потрібно почути кожного. У цьому мені допомогли заходи з тімбілдингу й тренінги щодо педагогічного вигорання. Щонайменше двічі на рік ми їздимо всім колективом Україною – мандруємо.

Також ми змінили підхід до проведення педагогічних рад. Відійшли від простого начитування матеріалу й розділили його на два складники: теоретичну частину і тренінг. Це допомагає зрозуміти, хто запалюється і проявляється. І ти вже бачиш, хто більше, а хто менше “твій”.

Ще почали в Google-формах проводити анонімні опитування вчителів. Цікавилися про клімат у колективі, ставлення до роботи, оцінювання, доброчесність, інклюзивне навчання тощо. Так ми виявляємо проблеми в колективі, аналізуємо причини виникнення, будуємо стратегію і способи розв’язання, а також запобігаємо появі цих проблем.

Переконаний, що щаслива й готова до самореалізації дитина розвивається завдяки взаємодії вчителів і батьків. Тож 2016 року ми вирішили організувати родинне свято “Family Fest”, аби в неформальних умовах поспілкуватися між собою. Намагались об’єднати батьків і дітей разом спільною ідеєю через майстер-класи – діти, вчителі й батьки проводили їх за порядком.

Того ж дня відбулася ярмарка смаколиків, а на завершення тати зі своїми синами зіграли у футбольний матч дружби. І знаєте, це класний досвід. Того дня до мене підійшла мама одного учня зі словами: “Ми так не хотіли сюди йти сьогодні, а тепер так вам дякуємо”.

Нам настільки сподобалася ця ідея і її втілення, що ми зробили “Family fest” щорічним. Зараз роздумуємо над онлайн-форматом.

ЛАЙФХАК 3. НЕВМОТИВОВАНІСТЬ МАЄ ТАКІ Ж НАСЛІДКИ, ЯК І БАЙДУЖІСТЬ

Невмотивованість є проблемою загальною: і вчителів, і дітей, і батьків. Однак, невмотивованість і неактивність саме вчителів дуже сильно впливає на освітній процес.

Я би розділив вчителів на три категорії:

  1. Вмотивовані, активні й ті, хто біжать поряд або й навіть попереду.
  2. Ті, хто розуміють, що потрібно змінюватися (і вони змінюються).
  3. Невмотивовані. От є категорія колег, які сидять і надіються, що “може, по-старому все мине”. Але це аж ніяк не стосується віку. Є дуже активні вчителі старшого віку і, навпаки, – неактивні молоді колеги.

На мою думку, завжди потрібно акцентувати на тих учителях, які біжать попереду й активізовують решту колективу. Тож найбільш умотивованих ми намагаємося преміювати наприкінці навчального року. Для цього в нас є фонд економії заробітної платні, звідки можемо виділяти грошові премії.

Також є і нефінансові мотиваційні нагороди: подяки, грамоти, різноманітні відзнаки. Я вважаю, що будь-яка нагорода – це своєрідна мотивація для педагога працювати далі. Адже тоді людина розуміє, що її роботу цінують, і вона потрібна саме тут і зараз.

Я впевнений, що немає людей, які не можуть змінитися. Є люди, які не хочуть змінитися. Тож ті, хто розуміють, що вони не хочуть змінюватися, на жаль, покидають наш колектив. У такі моменти мені дуже прикро, що ми не змогли вчителя затримати, переконати і, я вважаю, що це моя втрата. Але таке трапляється.

Фото: FB/Posheluzhniy Oleksandr

ЛАЙФХАК 4. ЯК ВПОРАТИСЯ З КОНФЛІКТОМ ЧИ ЦЬКУВАННЯМ

Я завжди кажу – і батькам, і дітям, і вчителям, – що коли з’явилася навіть найменша іскра, її потрібно відразу гасити. Адже, коли вже маємо полум’я, то це зробити складніше.

Ми – живий організм. Звісно, у нас бувають непорозуміння, але в конструктивній розмові намагаємося їх вирішити.

На мою думку, аби не було цькування серед учнів, потрібно проводити профілактичну роботу. Ми є одними із засновників такого руху як “Школа без булінгу, сім’я без насильства – 365”.

Після цього ми вирішили створити соціально-психологічну службу. У цю команду взаєморозуміння входять старшокласники, які попередньо пройшли тренінг із медіації. Вони несуть меседж “школа без булінгу” до молодших, і ми бачимо, що молодші учні старших слухають навіть краще, ніж нас (сміється). Багато суперечок вони розв’язують ще на своєму рівні.

Також у нас є кабінет психолога, який водночас є і місцем психологічного розвантаження для учнів, вчителів та батьків. А щоби зменшити стрес на карантині, ми проводили індивідуальні онлайн-консультації з психологом для всіх, хто відчували в тому потребу.

Також раз на місяць проводили “Школу свідомого батьківства”. Це лекційно-практичні заняття від психолога для батьків (у форматі офлайн до карантину). Ми побачили, що часто вони хочуть поділитися досвідом, розказати про якусь проблему й поспілкуватись між собою. Найголовніше – що вони приходили, слухали і чули.

ЛАЙФХАК 5. ЯКЩО ДУЖЕ ХОТІТИ – МОЖЛИВІСТЬ ЗАВЖДИ ЗНАЙДЕТЬСЯ

Окрім фінансування від місцевої влади та держави, ми шукаємо спонсорів, благодійників, а також беремо участь у різних проєктах і грантових програмах.

  1. Щороку ми беремо участь у розподілі громадського бюджету Києва. У трьох проєктах ми перемогли: два реалізуємо зараз (йдеться про сучасний освітній простір та купівлю апаратури для актової зали), а щодо третього – тільки дізнались про результат. Наша школа разом із трьома іншими Подільського району з 2021 року братиме участь у проєкті “Нова фізкультура” (ініціатива Олександра Педана). З наступного року завдяки фінансуванню з Громадського бюджету в межах проєкту “Junior-Z” ми будемо пропагувати серед школярів альтернативні види спорту, як-от фрізбі або регбі.
  2. Також наші учні з ініціативи вчителя фізики перемогли в проєкті “Екошкола” й отримали грошову винагороду. Для школи ми закупили grow box для рослин, завдяки якому їхній ріст пришвидшується (через ультрафіолет – усі тепличні умови дотримані). Згодом ці рослини ми висаджуємо на клумбах.
  3. Також ми подалися на щорічний грант від міського голови й зараз чекаємо результатів. Ми вирішили створити проєкт у напрямі розвитку інклюзивної освіти. Він називається “STEM Space для супергероїв” (STEM: S – science, T – technology, Е – engineering, М – mathematics). Наші супергерої – це  діти з особливими освітніми потребами. Ми хочемо створити такий простір, де би вони могли займатися STEM-освітою (“через гру до знань”). Цей простір буде доступний для всіх охочих, для дітей з особливими освітніми потребами будуть усі необхідні умови.

Спочатку ми хотіли організувати простір для учнів, де було би приємно проводити час, – облаштувати підвісними кріслами-коконами, створити маленьку бібліотеку. Але зрозуміли, що хочемо, аби це був і навчальний простір.

Читайте попередні тексти із серії:

  1. Директорські лайфхаки: контракти з дітьми про хорошу поведінку та алгоритм вирішення конфліктів у школі
  2. Директорські лайфхаки: як оновити колектив, випрацювати спільні правила для школи й покращити простір
  3. Зібрати актив школи і вчити дітей не конфліктувати. Як львівська директорка розв’язує проблеми
  4. Директорські лайфхаки: співпраця з підприємцями й сортування сміття
  5. Директорські лайфхаки: де брати гроші на зміни і що робити, якщо з вчителем не по дорозі
  6. Директорські лайфхаки: як старші вчителі навчаються у молодших, співпраця з батьками та лавка примирення
  7. Про багатокультурність і ротацію вчителів та учнів. Як київська директорка розв’язує проблеми
  8. Не про владу, а відповідальність. Як київський директор вирішує проблеми
  9. Директорські лайфхаки: як повернути життя школі, яку хотіли закрити
  10. Директорські лайфхаки: про школу, у якій діти заробляють і встановлюють рекорди
  11. Директорські лайфхаки: як зробити вчителів і батьків активними та залучати кошти

Валерія Діденко, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: FB/Posheluzhniy Oleksandr

Публікація підготовлена за підтримки Представництва “Фонду Фрідріха Науманна за Свободу” в Україні. Фонд Фрідріха Науманна за Свободу – фонд ліберальної політики, що сприяє зміцненню свободи та гідності людини в усіх сферах суспільства. Детальніше за посиланням.

Матеріали за темою

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.