Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як обрати курси підвищення кваліфікації й не прогадати: перелік порад та можливостей

Вчительська діяльність передбачає зростання, вдосконалення та зміни, реагуючи на нові запити суспільства. Тому вчителі не зупиняються на тому етапі розвитку знань, які вони отримали ще у вишах, впевнена Рімма Максимова, вчителька, яка лише за 2023 рік пройшла п’ять курсів від програми “Демократична школа”.

За її словами, курси підвищення кваліфікації – це гарна нагода актуалізувати свої знання. Однак як обрати саме ті курси, які підійдуть вчителям, будуть цікавими й справді корисними?

Про це “Нова українська школа” поговорила з випускницями фасилітованих курсів програми “Демократична школа” – Ріммою Максимовою, вчителькою Ніжинської гімназії № 1, та Іриною Болгариною, директоркою Одеського ліцею “Лідер”.

У нашій новій статті читайте:

  • на що вчителям звертати увагу під час вибору курсів;
  • як обрати цікаві та корисні курси підвищення кваліфікації;
  • що кажуть педагогині про свій досвід участі в курсах від програми “Демократична школа”;
  • які знання, отриманні під час навчання, вони вже активно використовують у роботі.

7 КРОКІВ ДО ВИБОРУ КРАЩИХ КУРСІВ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Професія вчителя одна з тих, яка мотивує весь час зростати та змінюватися відповідно до нових запитів суспільства. Кожне наступне покоління приносить нові цінності, традиції, норми спілкування. Тож вчителі не можуть собі дозволити зупинитися на тому етапі розвитку, який вони отримали ще у вишах”, – каже Рімма Максимова, вчителька Ніжинської гімназії № 1.

За її словами, професійна освіта – це лише платформа для подальшого професійного становлення педагогів та їхнього зростання. Інакше без розвитку вчителі ризикують зіштовхнутися з такими явищами, як професійне вигорання та професійна деформація.

Особливо це стосується професій типу “людина-людина” [ред. у контексті освіти це професії, які пов’язані з навчанням і вихованням людей, організацією дитячих колективів], де потрібні вміння швидко розбиратися у взаєминах людей, підтримувати з ними контакти, розрізняти їхні особливості тощо. Це вимагає від вчителів великого ресурсу.

Тож, на мою думку, одним зі способів уникнення вигорання та професійної деформації в роботі вчителів є навчання протягом життя. Щоби досягти вершини педагогічної майстерності, не втратити цікавість до неї й відчувати внутрішнє задоволення від виконаної роботи, вчителі мають постійно працювати над собою. Тому я активна учасниця курсів підвищення кваліфікації”, – розповіла Рімма Максимова.

Ірина Болгарина, директорка Одеського ліцею “Лідер”, вважає, що курси підвищення кваліфікації є і своєрідними ліками проти зашкарублості, професійної кризи та засобом “осучаснення” вчителів.

За її словами, останніми роками в питанні підвищення кваліфікації педагогів відбулися позитивні зміни. Зокрема, вчителі можуть навчатися на курсах відповідно до власних уподобань і запитів, не обмежуючись лише предметом/предметами та методикою викладання. Також педагоги можуть обрати тривалість курсів, суб’єкт курсової перепідготовки та форму навчання.

Крім цього, зараз у вчителів є широкий асортимент курсів, які пропонують різні інституції як на платній, так і на безплатній основі. Тож важливо не розгубитися і зробити дійсно корисний і цікавий вибір.

Щоби навчання було ефективним, важливо не розпорошуватися й обирати саме те, що дійсно цікаво педагогу.

Випускниці фасилітованих курсів програми “Демократична школа” поділилися своїми порадами, як обрати найцікавіші та корисні курси підвищення кваліфікації.

1. Насамперед потрібно визначити свої потреби й цілі, радить Рімма Максимова. У цьому можуть допомогти такі запитання:

  • що я хочу покращити у своїй педагогічній практиці?
  • чи є в мене конкретні теми, у яких я потребую додаткового навчання?
  • які теми мене цікавлять?
  • які професійні цілі я маю?
  • які в мене є сильні та слабкі сторони тощо.

Нагадаємо, раніше “Нова українська школа” писала про те, як вчителям провести особисту рефлексію та з її допомогою проаналізувати свій емоційний стан, задоволення від особистих та робочих досягнень, а також окреслити вектори розвитку на найближчий період.

2. Лише після визначення своїх потреб та цілей варто починати пошуки курсів. Під час вибору курсів варто звернути увагу на:

  • тему курсу – чи відповідає вона вашим потребам;
  • чи є форма навчання зручною та доступною для вас;
  • тривалість курсу. “Я б точно не обирала дуже довгі курси по декілька місяців. Якщо ми говоримо про вчительство, то точно знаємо про циклічність навантаження вчителів у певні місяці навчального року, тож у разі довготривалого навчання може статися зниження мотивації через елементарну втому.

Наприклад, мені, як директорці, найбільше підійшло навчання один раз на тиждень, що давало змогу спланувати час на онлайн-зустріч, виконання завдань курсу й не шкодило основній роботі”, – ділиться Ірина Болгарина.

3. Коли ви знайшли декілька схожих курсів, не поспішайте одразу записуватися на один із них, краще порівняйте їх. Тут Рімма Максимова радить звернути увагу на програму курсу, формат, теми, матеріали, викладацький склад (пошукати додаткову інформацію про лекторів, щоби впевнитися, що вони дійсно мають відповідну кваліфікацію), вартість курсу (якщо навчання платне).

4. Ірина Болгарина рекомендує обирати курси, у яких передбачено як теоретичну, так і практичну частини навчання, доступ до навчальних матеріалів та підтримку організаторів.

5. Варто почитати й відгуки про курс від інших учасників. Це допоможе знайти додаткову інформацію про навчання, визначити сильні та слабкі сторони курсу і зрозуміти, чи дійсно опис відповідає дійсності, додала Рімма Максимова.

6. Можна звернутися за порадою до своїх колег – дізнатися, які курси вже проходили вони, що радять, які враження мають.

7. Не боятися експериментувати з різними типами курсів підвищення кваліфікації. “Якщо ситуація сприяє, то раджу спочатку спробувати різні формати курсів (онлайн, офлайн, змішані) і тоді обрати той, який дійсно до душі”, – підсумувала Рімма Максимова.

ЯКІ САМЕ КУРСИ РАДЯТЬ ПЕДАГОГИ

Так, програма “Демократична школа” пропонує безплатне змішане дистанційне навчання для педагогів. Це означає, що вчителі самостійно опановують навчальний матеріал, потім апробують його на практиці та спільно обговорюють результати виконаних завдань під час онлайн-занять разом з експертами-фасилітаторами.

Обирають учасниць/-ків на основі відкритого конкурсу. Саме навчання відбувається на навчальній платформі Європейського центру ім. Вергеланда. Переважно курси тривають 7–8 тижнів (як правило, по одному онлайн-заняттю на тиждень).

Із програмою “Демократична школа” я та мій шкільний колектив познайомилися ще навесні 2019 року. Тоді ми взяли участь у другому етапі Всеукраїнського інноваційного освітнього проєкту “Формування й оцінювання громадянських компетентностей в освітньому процесі на рівні базової середньої школи”.

У межах Програми ми проходили різні тренінги, майстер-класи, зокрема, щодо розроблення вправ для розвитку демократії в школі та їхньої адаптації до свого предмета, вивчали, як використовувати вправи з “Тулбоксу”, формувального оцінювання тощо. Оскільки досвід був позитивним, то я продовжила професійно зростати на курсах підвищення кваліфікації цієї Програми. Хочу наголосити, що всі курси – безплатні”, – продовжує Рімма Максимова.

Через можливість обирати графік навчання, поєднувати зустрічі онлайн і завдання для самостійного опрацювання, навчання на курсах “Демократичної школи” було зручним і для Ірини Болгариної. За її словами, завдання були практично-орієнтованими й фактично стали готовими продуктами для використання в роботі директорів/вчителів.

“А ще мене здивувала і вразила на курсах від “Демократичної школи” відсутність теоретичних блоків у класичному розумінні. Нам пропонували короткі тексти для опрацювання, рекомендували додаткові матеріали, але основна увага зосереджувалася на практичному підході. Також використовували власний досвід слухачів. Корисним було змінити роль з учителя на учня, поспілкуватися з колегами, почути про їхній власний досвід подолання певних викликів”, – додала директорка.

Також Ірина Болгарина акцентує і на різноманітності форм групової роботи, які використовували тренери курсів. Працювали в групах, парами, індивідуально. Водночас під час однієї онлайн-зустрічі види роботи змінювалися щонайменше тричі.

Саме цей досвід трансформації вже знайомих прийомів та методів у дистанційному форматі надихнув її і як тренерку НУШ на створення системи завдань для слухачів, і як керівника на застосування їх у роботі з учителями та учнями.

Загалом співрозмовниці проходили такі курси від програми “Демократична школа”:

Учасники й учасниці курсу зможуть дізнатися, як забезпечувати командну роботу учасників освітнього процесу, як застосовувати фасилітацію як інструмент взаємодії та розвитку, як командне лідерство сприяє розвитку культури демократії в закладі освіти тощо.

Обсяг курсу: 30 годин (1 кредит ЄКТС).

На курсі ми опрацювали етапи формування команди, прийоми фасилітації, аналізували, як можна мотивувати кожного учасника шкільної команди. Під час занять ми, працюючи в групах, спільно шукали, як адміністрації закладу реагувати на певні виклики”, – ділиться досвідом Ірина Болгарина.

Ще Програма пропонує індивідуальні завдання, наприклад, визначити, які риси фасилітатора притаманні кожному з учасників та учасниць. Тренери давали практичні завдання, як-от створити в закладі команду з розвʼязання певної проблеми, провести анкетування учасників навчання та узагальнити результати. Потім свій досвід учасники й учасниці обговорювали в групах із модераторами та в такий спосіб могли побачити переваги й недоліки проведеної роботи.

Скриншот із заняття курсу

“На мою думку, такі форми взаємодії, які ми практикували на курсі, дають змогу вибудувати геть інші стосунки між вчителями й дітьми – вони ґрунтуються на взаємоповазі й розумінні цінності кожного, а, значить менше провокують стреси та покращують емоційний стан.

У роботі сучасного директора, до речі, також бачу необхідним відхід від одноосібного ухвалення рішень і контролю на користь делегування, командної роботи, фасилітації взаємодії вчителів, батьків, учнів, отримання зворотного зв’язку”, – ділиться директорка.

Цей курс підтримує керівників шкіл, завідувачок/-ів філій, консультантів/-ок центрів професійного розвитку педагогічних працівників та допомагає поєднати формувальне оцінювання з поточним та підсумковим у системі оцінювання школи, проаналізувати документи про формувальне оцінювання та виробити конкретні кроки для його успішного впровадження в закладі.

Обсяг курсу: 45 годин (1,5 кредиту ЄКТС).

Зокрема, під час навчання ми аналізували документацію школи на відповідність нормативним вимогам щодо формувального оцінювання. Серед інших цікавих завдань – коментування думок інших слухачів на платформі для навчання. По-перше, це дало можливість ще раз обмінятися досвідом із колегами, а по-друге, формувало навичку надавати якісний зворотний зв’язок”, – додає Ірина Болгарина.

Скриншот із заняття курсу

Учасники й учасниці напрацьовували дорожні карти впровадження формувального оцінювання, розглядали методи, як проаналізувати, чи застосовують вчителі формувальне оцінювання тощо.

Змішаний фасилітований онлайн-курс для педагогів закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти.

Курс дає змогу поглибити розуміння застосування формувального оцінювання на різних предметах та формує практичні навички використання елементів і технік формувального оцінювання під час навчання.

Обсяг курсу: 45 годин (1,5 кредиту ЄКТС).

Перед проходженням курсів із формувального оцінювання я не вважала себе початківцем у цій темі. Однак під час навчання все ж вдалося знайти багато цікавих родзинок, про які я не знала.

Скриншот із заняття курсу

Особливо корисним було дізнатися про критерії для оцінювання, а не для оцінки (складати критерії до певних видів робіт з урахуванням вимог щодо їхнього створення, наприклад, інтелект-карта, експеримент, дискусія тощо), а ще – поглибити знання про навчальну діяльність як партнерство (добирати кооперативні методи для досягнення й оцінювання очікуваних результатів) і, як висновок, – створити власну стратегію оцінювання”, – додала Рімма Максимова.

Це змішаний фасилітований курс для вчителів-предметників. Особливо корисним буде для тих, хто працює з 5–6 класами НУШ.

Учасники цього курсу зможуть підвищити рівень цифрової компетентності освітян. А ще курс дає змогу опанувати онлайн-інструменти для синхронного та асинхронного онлайн-навчання, для формувального оцінювання під час дистанційного навчання.

Скриншот із заняття курсу

Обсяг курсу: 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Фасилітований курс орієнтований на вчителів-предметників. Він може бути корисним і для консультанток/ів Центрів професійного розвитку педагогічних працівників, методистів і методисток закладів післядипломної педагогічної освіти.

Самих педагогів готуватимуть до реалізації положень концепції Нової української школи на рівні базової середньої освіти, зокрема, до наскрізного розвитку ключових громадянських та соціальних компетентностей (на всіх предметах).

Обсяг курсу: 60 годин (2 кредити ЄКТС).

Скриншот із заняття курсу та відгуки

Більше курсів та нових наборів ви зможете знайти тут і на сторінці новин. Також за оголошеннями та анонсами можна слідкувати на Facebook-сторінці Програми.

Я вважаю, що професія вчителя є творчою. А творча людина не може з року в рік працювати, скажімо, за одним і тим же сценарієм уроку. Робота має бути цікавою і приносити задоволення. Зокрема, у цьому можуть допомогти й курси підвищення кваліфікації, адже після їхнього проходження ви отримаєте нові знання, навички й можете ділитися своїм досвідом із колегами”, – підсумувала Рімма Максимова.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне ілюстративне фото: фестиваль партнерства “Освітній Хакатон”-2023, Київський палац дітей та юнацтва, авторка – Марія Брикимова

Публікація підготовлена за сприяння Програми підтримки освітніх реформ в Україні “Демократична школа”, що реалізується Європейським центром ім. Вергеланда та Міністерством освіти й науки України в партнерстві з Благодійною організацією “Центр освітніх ініціатив”,Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та Міжнародним благодійним фондом savED і фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії.

Матеріали за темою

Обговорення