Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Листопада 2023

Англійська мова отримає в Україні статус мови міжнародного спілкування: Верховна Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №9432, згідно з яким за англійською мовою в Україні закріплять статус однієї з мов міжнародного спілкування. Таке рішення підтримали 279 народних депутатів.

Про це повідомила народна депутатка Інна Совсун.

Законопроєкт передбачає, що держава сприятиме вивченню громадянами англійської мови, наприклад, забезпечуючи її викладання в школах і садочках. Крім того, нещодавно прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що в Україні створять державну програму з вивчення англійської мови.

Однак новий її статус не обмежиться лише символічними визнаннями. Згідно з рішенням Верховної Ради, володіння англійською стане обов’язковим для окремих посад, зокрема, для:

  • державних службовців категорії A, а також службовців категорій Б та В, відповідно до встановленого Кабміном переліку;
  • глав місцевих державних адміністрацій, їхніх перших заступниць і заступників;
  • військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, відповідно до встановленого Кабміном переліку;
  • поліцейських середнього та вищого складу Національної поліції України, посад керівного складу інших правоохоронних органів;
  • прокурорів;
  • працівників податкових і митних органів, відповідно до встановленого Кабміном переліку;
  • керівників суб’єктів державного сектору економіки, відповідно до встановленого Кабміном переліку.

Однак, на думку Інни Совсун, перелік спеціальностей, для яких англійська стане обов’язковою, є неповним, тому вона пропонує додати в нього:

  • “керівників вишів і наукових установ (з деякими винятками);
  • викладачів університетів (окрім філологів);
  • випускників університетів за медичними й правничими спеціальностями”.

Депутатка також пропонує “підвищити вимоги з рівня В1 до В2, зокрема, для керівників закладів вищої освіти та на присвоєння ступенів Доктора філософії та Доктора мистецтва”.

Крім того, законопроєкт передбачає, що у всіх видах транспорту, на вокзалах і в аеропортах оголошення, повідомлення й написи мають бути продубльовані англійською.

Народні депутати враховували пропозиції щодо відміни скандальної норми про показ англомовних фільмів у кінотеатрах України мовою оригіналу (з субтитрами). На це вплинули, безпосередньо, звернення акторів дубляжу та громадян.

Читайте також:Майже 44% українців не знають англійської – результати дослідження”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення