Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Березня 2023

Більшість українців повідомляє про зниження якості знань на “дистанційці” і якості освіти загалом – опитування

За результати соціологічного опитування, яке проводила соціологічна служба Центру Разумкова, 74,5 % опитаних говорять про зниження якості або неможливість отримати освітні послуги через повітряні тривоги або відключення електроенергії. Крім того, більшість (71%) згодна з тим, що дистанційне навчання призводить до зниження якості знань.

Із повними даними можна ознайомитися за посиланням.

Опитування проводили методом face-to-face з 22 лютого до 1 березня 2023 року в межах проєкту Програми MATRA, фінансованого Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Регіони проведення – всі області, крім Донецької і Луганської, а також Автономної Республіки Крим. У Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях опитування відбулося лише на тих територіях, які контролює уряд України та на яких не ведуть бойові дії. У вибірці респондентів (віком від 18 років) представлена структура дорослого населення територій за віком, статтю й типом поселення.

Дослідження, зокрема, включало оцінку проблем в освітній сфері під час війни.

Респонденти, які відповіли, що вони самі чи їхні діти (онуки) отримують освіту в середньому, професійному або вищому закладі освіти в Україні, найчастіше вказували на такі проблеми в освітній сфері:

  • зниження якості або неможливість отримати освітні послуги через повітряні тривоги або відключення електроенергії (74,5%);
  • дистанційне навчання, яке призводить до нижчої якості знань (71%);
  • неможливість якісного дистанційного навчання через проблеми зі зв’язком (70%);
  • неможливість проведення очного навчання (65,5%);

Ще 15% опитаних зазначили, що викладачі виїхали за кордон або до іншого регіону, 8% – що навчальний заклад був пошкоджений або зруйнований (у східних регіонах – 16%), 7% – що довелося змінити навчальний заклад через окупацію.

Читайте також: “95% школярів Києва пишаються Україною, 76% – вважають, що українська мова має лишатися єдиною державною – опитування”.

Фото: автор – sbartsmediagmail.com, Depositphotos


Обговорення