Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Квітня 2024

UPD: Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповіді Мінекономіки й Мінфіну

Восени минулого року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував підвищення зарплат освітянам приблизно на 21% у 2024 році. Як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, підвищення мало відбутися у 2 етапи в межах зростання мінімальної заробітної плати:

  • з 1 січня – на 10%;
  • з 1 квітня – ще на 12%.

Про те, що з підвищенням зараз, розповіла ГС “Освіторія”, посилаючись на офіційну відповідь МОН та Мінекономіки.

Згідно з роз’ясненням, яке надало Мінекономіки, підвищення заробітних плат освітян заклали в Пояснювальній записці до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік. У документі, зокрема, йдеться про “встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС:

  • з 1 січня 2024 року в розмірі 3 195 гривень;
  • з 1 квітня 2024 року 3 600 гривень”.

За словами юриста Олександра Брижака, підвищення також передбачили в проєкті постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери”.

Утім, Кабінет Міністрів України ухвалив цей проєкт постанови зі змінами. Так, у затвердженому 12 січня 2024 року варіанті вказано:

“Посадові оклади (тарифні ставки) з 1 січня 2024 р. розраховуються, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду 3 195 гривень”.

Тобто мова йде лише про перший етап (1 січня 2024 року), а отже, підвищення посадового окладу освітян і освітянок з 1 квітня 2024 року не відбулося.

UPD:

У відповідь на запит редакції “Нової української школи” Міністерство фінансів України пояснило, чому уряд ухвалив відповідну постанову зі змінами й скасував пункт про встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у розмірі 3 600 грн з 1 квітня 2024 року.

У Мінфіні зауважили, що чинне законодавство не передбачає підвищення посадових окладів працівникам бюджетних установ, оплата праці яких здійснюється на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці, у зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати”.

Так, відповідно до статті 6 Закону України “Про оплату праці”, схема посадових окладів (тарифних ставок) працівників бюджетних установ і організацій, зокрема, і закладів освіти, формується на основі мінімального посадового окладу (тарифної ставки), встановленого Кабміном, і міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень розмірів посадових окладів (тарифних ставок) і тарифних коефіцієнтів.

Посадовий оклад (тарифна ставка) працівника І тарифного розряду ЄТС має бути не меншим за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Наразі розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на 5,5% більший за прожитковий мінімум і складає 3 195 гривень.

“Навіть в умовах воєнного стану та першочергового спрямування видатків державного бюджету на потреби Збройних сил України […] уряд виконав норми трудового законодавства щодо розміру мінімального посадового окладу працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету [зокрема, закладів освіти, – ред.]”, – додали в міністерстві.

Тому у Мінфіні, розглянувши підготовлений Мінекономіки проєкт постанови Кабінету Міністрів, зазначили, що з огляду на обмеженість фінансового ресурсу передчасно розглядати питання підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС з 1 квітня 2024 року. Це, зокрема, і вплинуло на рішення уряду.

Читайте також: “У МОН розробили проєкт стандарту вищої освіти для студентів педагогічних спеціальностей: освітян запрошують до громадського обговорення”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення