Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Листопада 2017

Хобзей: Ремонтувати стільці в класах має громада, справа МОН – освітня складова

Міністерство освіти і науки скеровуватиме кошти здебільшого на освітню складову, а облаштування класів – передусім справа громади.

Про це сказав заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей в ефірі телеканалу “ATR”.

Кошти будуть різні. Уряд з центрального бюджету скеровує близько 1 мільярда гривень для створення навчального середовища  я наголошую  для перших класів. Але в нас є ще десять інших класів“,  розповів Хобзей.

Також, додав заступник міністра, є субвенція на облаштування природничо-математичних кабінетів для старших класів. Її розмір цього року  300 мільйонів.

Очевидно, що міністерство чи департамент освіти не буде ремонтувати стільці. Це є питання громади. І наш підхід, підхід децентралізації  умови повинна створювати громада. Ми відповідаємо за освітній компонент. І кошти, які ми даємо, будемо скеровувати більше на дидактичні матеріали  ті, що допомагають у розвитку“,  пояснив Хобзей.

При цьому він зазначив, що МОН в певній мірі допомагатиме оновити шкільні меблі у сільських класах. Проте громади та батьки також будуть допомагати.

Єдине питання, щоби з батьків не вимагали. Тому що батьки є різного достатку. Для когось 100 чи 500 гривень невеликі гроші, а хтось живе за ці кошти півмісяця. Тому ми кажемо, що повинна бути певна прозорість. І ці кошти повинні віддаватись добровільно, а не примусово-добровільно“,  наголосив Хобзей.

Нагадаємо, у МОН планують створити в кожній області модельні центри, які будуть обладнані мультимедійними матеріалами – від інтерактивних дошок до планшетів для дітей.

Також, за новим освітнім законом, адміністрація шкіл не може збирати в батьків кошти для навчального закладу. Проте батьки можуть робити це самостійно, наприклад, створивши благодійний фонд.

Водночас у київському управлінні юстиції розповіли, що робити батькам, якщо їх змушують здавати кошти на школу.

Фото: автор – Jordan Sanchez, Unsplash


Обговорення