Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Травня 2021

Найбільше завдань – з алгебри, української й іноземної мов і зниження інтересу до навчання – дослідження дистанційки

“Освітня агенція міста Києва” дослідила, які труднощі виникли в учнів та з яких предметів вони отримали найбільше завдань під час дистанційного навчання.

Про це йдеться на Facebook-сторінці організації.

У дослідженні взяли участь майже 100 тисяч респондентів із Києва: 40 459 учнів 5 ‒ 11 класів, 49 018 батьків і 9 458 учителів.

Результати дослідження:

  • Перші позиції серед онлайн-платформ утримують Zoom та Google Сlassroom. Якщо порівняти з минулим роком, менше користуються сайтами шкіл, електронною освітньою системою “МійКлас” та Google-диском. Натомість, поширення набуває HUMAN.
  • 37% учителів зазначили, що серед їхніх учнів є ті, які не охоплені дистанційним навчанням. 29,8% учнів мають проблеми зі зв’язком, а у 8% немає технічних засобів. Також проблема в тому, що під час дистанційного навчання учні часто перебувають за межами Києва.
  • Учні отримують найбільше завдань з алгебри, української та іноземної мов. Більше почали задавати з історії, зарубіжної літератури, інформатики та більш як удвічі (як порівняти з минулим роком) – з трудового навчання.
  • Під час онлайн-уроків учні переважно виконують вправи з підручника. Третина учнів вказали, що також виконують творчі завдання.
  • На 6% збільшилася частка учнів, які отримують вчасно пояснення від учителя з усіх предметів, порівняно з минулорічним дослідженням, і становить 33,7%.
  • Майже 40% учнів навчаються понад три години дистанційно. Половина учнів добросовісно виконують домашні завдання. Кожний п’ятий ігнорує навчання.
  • Труднощі з навчанням пов’язані з недосконалою комунікацією між учителями й учнями. За результатами трьох досліджень, з’ясувалося, що зацікавлення навчанням знижується. На сьогодні так вважають 47% батьків проти 36% – у 2020 році.
  • За рік скоротилася частка вчителів (з 40% до 8%), яким бракувало досвіду дистанційного навчання.

Нагадаємо, найбільшою проблемою дистанційного навчання називають технічне забезпечення.

Читайте також  про незвичні запитання щодо дистанційного навчання – відповіді вчителів і законодавства.

Фото: автор – HayDmitriy, Depositphotos


Обговорення