Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Червня 2023

Освітянин почав благодійний велозаїзд на 1034 км, щоб зібрати гроші на ЗСУ й розповісти школярам про географію України

Учитель географії з Ізюма Максим Дєньгін, який після повномасштабного вторгнення переїхав до Житомира, вирушає у благодійний велозаїзд на підтримку ЗСУ. Під час велоподорожі Житомир – Ізюм освітянин планує зібрати кошти на ЗСУ, а також зніматиме відео про Україну.

Про цю ініціативу розповідає “Суспільне” із посиланням на “Українське радіо Житомир”.

Велоподорож розпочалася сьогодні, 19 червня. Вона триватиме, за розрахунками Максима Дєньгіна, 10 днів. За цей час освітянин хоче зібрати 100 000 гривень на допомогу ЗСУ як волонтер громадської організації “Добро ХАБ”. Ця організація допомагала вчителю в попередньому благодійному проєкті зі збору гаджетів для школярів Ізюмщини, тож Максим Дєньгін вирішив допомогти зібрати гроші на потреби військових в екіпіруванні, оптиці, ноутбуках, авто.

Маршрут освітянин прорахував два роки тому, коли планував поїхати з Ізюма до Житомира на велосипеді в гості до сестри. Повномасштабне вторгнення завадило цим планам. Зараз учитель їхатиме тим самим маршрутом у зворотному напрямку.

Довжина маршруту складатиме 1034 кілометри. За словами Максим Дєньгіна, цей не найкоротший шлях прокладений через певні місця, які цікаві йому саме як географу.

“Хочу відзняти відео, яка у нас гарна мальовнича Україна, і ці матеріали використовувати на своїх уроках географії. Бо дітям набагато цікавіше вивчати якісь географічні об’єкти України не зі сторінок підручника, а дізнатися про них від учителя, який ділиться побаченим”, – пояснив освітянин.

Схема маршруту

У перший день велоподорожі планує проїхати 120 кілометрів від Житомира до Сквири, дорогою відвідати маєток французького письменника Оноре до Бальзака в Житомирській області. У другий день у планах подолати 114 кілометрів до села Буки в Черкаській області і відвідати Буцький каньйон – унікальне для рівнинної частини України місце.

“Також я хочу відвідати географічний центр України в селі Мар’янівна, побувати в Каневі на шевченківських місцях – це все ще Черкащина, – планую заїхати у Миргород, у Сорочинці, можливо, заїду в Диканьку – це все Полтавська область. Також у мене буде по дорозі Краснокутський дендропарк та Шарівський палац в Харківській області”, – окреслив свої плани учитель-волонтер.

Останній день заїзду – 150 кілометрів – найбільш тривожний, адже половина шляху припаде на деокуповані території. Там потрібно бути дуже обачним, не з’їжджати на узбіччя, не зупинитися, щоб не потрапити на заміновані ділянки.

Дорогою Максим Дєньгін хоче розповідати про місто Ізюм – яким воно було і яким стало після вторгнення.

Для збору коштів створений рахунок, куди можна зробити донат (реквізити – на особистій сторінці вчителя у Facebook). Також на своїх сторінках у соцмережах Максим Дєньгін висвітлюватиме подорож.

Читайте також: “Настільна гра в укриття та сайт реабілітації військових – що пропонують підлітки для відбудови України”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення