Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Травня 2022

Зеленський: країна переросла плагіат Шкарлета й це дрібна проблема

Президент Володимир Зеленський заявив, що цінності в Україні змінилися через початок повномасштабної війни й проблема причетності міністра освіти й науки Сергія Шкарлета до плагіату – не є нагальною.

Про це він сказав під час онлайн-зустрічі зі студентами, пише УП.

Студент Могилянки запитав: “Але водночас ми бачимо, що в нас є корупція. Як ми можемо в країні дивитися в майбутнє, коли наш міністр освіти підозрюється в корупції, підозрюється в плагіаті і в дуже багатьох речах?”.

Поруч із президентом сидів особисто Сергій Шкарлет.

Зеленський сказав, що після війни суспільство саме дасть оцінки поведінці тим посадовця, які втекли, і тим, що залишилися.

Він вважає, що з помилками політиків треба розбиратися після того, як незалежності й суверенітету України не буде загрожувати російська агресія.

Вважаємо за потрібне опублікувати відповідь Зеленського повністю: “Дуже дякую вам за запитання! Я обожнюю нашу державу за те, що вона вільна, свободна й може спілкуватися на будь-яку тему. Іноді приходить момент у житті, коли повинно бути розуміння, що головне, а що – зайве, що головне, а що – додаткове. У цьому – сенс життя, у цьому сенс України.

У ваших запитаннях я почув діалог, почув риторику й не почув дорослих людей. 

Я поясню: найгірше, що було в нашій державі – поїхало 24 числа (лютого – ред.), зламалось або не захотіло брати в руки зброю. Вибіжало. Якщо був депутатський мандат. Або навіть хтось, хто на дивані кричав, що “завтра війна й чому ми не йдемо – куди там треба – до Москви одразу!”. І коли прийшли перші постріли – цих людей не стало. Вони вибігали, ховалися за тим, що в них три дитини, ховалися ще за деякими речами.

Від них усіх небезпека. У них і є слабкість. Слабкість породжує корупцію.

Багато з нас робили помилки раніше. Кожна людина робила помилки. Ця держава сьогодні й ця війна відреагували на все те, що було раніше, і на те, що буде завтра.

Ми не можемо амністувати зрадництво, але великі помилки стали дрібними, тому що цінності інші. Цінності – життя, суверенітет, земля, Україна. Ось цінність!

Ви абсолютно праві, що є ті чи інші помилки. Є та чи інша корупція, напевно. Все змінилося. Гроші нікуди не йдуть, а тільки конкретно в армію й на медицину, на заробітні плати бюджетникам і на пенсії, і на стипендії, якщо є гроші.

Тому що країна подорослішала! Той, хто не подорослішає після цієї війни і продовжить ті чи інші неправильні кроки – цих людей не буде! Ця держава і це суспільство пробачати не буде.

Про деякі речі… Вони зайві. Коли в дитини відірвало ноги, а їй розказують про якісь дрібниці.

Будьте прикладом майбутнього – не будьте прикладом минулого! Дуже дякую за ваше запитання!”.

Нагадаємо, 11 вересня 2020 року НАЗЯВО ухвалило рішення, в якому підтвердило плагіат у наукових роботах Шкарлета – для перевірки його робіт залучали міжнародних експертів. Із рішенням можна ознайомитись тут.

Окрім того, раніше на сайті “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях” – неофіційному ресурсі українських науковців, які відстоюють академічну доброчесність – вийшов аналіз наукових робіт, який виявив плагіат у роботах Шкарлета. Зокрема, плагіат знайшли у чверті дисертації очільника МОН.

Ще будучи т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет подав позов проти Національного агентства з питань забезпечення якості освіти, де просив скасувати рішення про плагіат у його наукових роботах.

У суді його представляє той самий адвокат, що й Андрія Портнова, першого заступника глави адміністрації президента Віктора Януковича.

Також Шкарлет заявив, що виграв суд у НАЗЯВО. Проте в агентстві повідомляли, що їм не надходило таке повідомлення.


Обговорення