Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Грудня 2021

Дивіться новий порядок конкурсу підручників – що змінюється

Міністерство освіти і науки затвердило новий порядок проведення конкурсу підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Відповідний наказ опублікований на сайті ІМЗО.

До цього проєкт наказу виносили на громадське обговорення.

Головна зміна полягає в тому, що конкурсний добір не передбачає проведення експертизи змісту підручників, а до нього допускатимуть лише ті підручники, які вже отримали гриф.

Тобто зміст підручників аналізуватимуть до конкурсу в межах надання грифу, а саме проводитимуть науково-методичну, мовно-літературну, психолого-педагогічну та антидискримінаційну експертизи (так вони називалися в попередньому порядку проведення конкурсу).

Цими експертизами займатимуться предметні (галузеві) комісії, список членів яких відкритий для всіх. Згідно з попереднім порядком проведення конкурсу, підручники аналізували анонімні експерти для мінімізації корупційних ризиків.

У межах безпосередньо конкурсу підручників передбачені тільки два етапи: вибір учителями й експертиза художньо-технічного редагування (саме в такій послідовності).

В старому порядку експертиза художньо-технічного редагування називалася дизайнерською. Як і раніше, вона передбачає оцінювання дотримання:

  • формату;
  • шрифту;
  • гарнітури;
  • кеглю;
  • накреслення;
  • забезпечення єдиного стилю;
  • оригінальності та сучасності ілюстративного матеріалу;
  • збалансованості кольорової гами.

За результатами цієї експертизи, авторам можуть або рекомендувати внести зміни в підручник, або визначити доцільність / недоцільність друку підручника держкоштом. Експертиза відбуватиметь після того, як підручники оберуть учителі. Це означає, що в підручниках, які оберуть учителі, пізніше можуть щось змінити.

У новому порядку, як і в старому, для друку підручника потрібно понад 40 тисяч замовлень (5 тисяч для поглибленого та профільного рівня).

Також можна друкувати підручники, яких замовили від 10 до 40 тисяч, але за умови фінансування видавництвом різниці між запропонованою ним вартістю такого підручника й середньою вартістю підручника, що зазначена в паспорті бюджетної програми.

Для шкіл і класів із навчанням мовами національних меншин та закладів освіти, в яких навчаються діти з порушеннями зору, друкуються ті підручники, які отримали найвищий узагальнений результат вибору.

Для проведення конкурсу створюються такі комісії:

  • комісія з прийому комплектів конкурсних матеріалів Конкурсу (далі - Комісія ПККМ);
  • конкурсна комісія;
  • комісія з художньо-технічного редагування;
  • апеляційна комісія.

Вилучили комісії шифрування, дешифрування та комісію з відбору експертів.

Нагадаємо, раніше МОН планувало передати функціонал із проведення експертизи підручників Українському інституту розвитку освіти (УІРО) (замість ІМЗО). Це було пов’язано з тим, що ІМЗО неодноразово зривало строки друку та доставки підручників.

У першій половині 2020 року навіть планувалося, що УІРО проведе перший етап конкурсу підручників-2021 для 4-х класів і перебере на себе всі етапи конкурсу в наступні роки. Також УІРО розробляв власний порядок проведення експертизи підручників, за яким вони мали розподілятися через спеціальну програму між експертами автоматично, анонімно й рандомно. Це мало забезпечити прозорість та неупередженість їхніх рішень.

Проте вже у вересні 202о року МОН забрало в УІРО проведення першого етапу конкурсу підручників для 4-х класів НУШ.

Повністю з новим порядком конкурсного добору підручників можна ознаймитися нижче:

наказ 1001

Завантажити документ.

Раніше ми писали, що МОН повторно грифувало підручник, який раніше радив лікувати рак содою. Там виправили не все.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Dirima, Depositphotos


Обговорення