Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Травня 2021

Сергій Шкарлет став лауереатом премії “Академічна негідність року”

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет став лауреатом премії “Академічна негідність року”.

Про це пише “Українська правда. Життя” із посиланням на програму “Точка зору” на I-UA.TV.

Зокрема, Шкарлет отримав премію в номінації “Плагіатор року”.

Щорічну премію “Академічна негідність року” започаткували українські науковці в 2016 році. Тоді науковці запропонували ставити “чорну мітку” негідним носіям наукових ступенів та вчених звань, щоб якось вплинути на засилля академічного плагіату, псевдонауки та фальсифікацій в Україні.

Цьогоріч кандидатів обирали через голосування за допомогою Google-анкет. Премія 2020/2021 містить 8 номінацій.

Нагадаємо, 11 вересня 2020 року НАЗЯВО ухвалило рішення, в якому підтвердило плагіат у наукових роботах Шкарлета – для перевірки його робіт залучали міжнародних експертів. Із рішенням можна ознайомитись тут.

Окрім того, раніше на сайті “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях” – неофіційному ресурсі українських науковців, які відстоюють академічну доброчесність – вийшов аналіз наукових робіт, який виявив плагіат у роботах Шкарлета. Зокрема, плагіат знайшли у чверті дисертації очільника МОН.

Ще будучи т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет подав позов проти Національного агентства з питань забезпечення якості освіти, де просив скасувати рішення про плагіат у його наукових роботах.

У суді його представляє той самий адвокат, що й Андрія Портнова, першого заступника глави адміністрації президента Віктора Януковича.

Також Шкарлет заявив, що виграв суд у НАЗЯВО. Проте в агентстві повідомляли, що їм не надходило таке повідомлення.

Фото: МОН


Обговорення