Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Листопада 2017

У МОН розповіли, якою мовою навчатимуться кримські татари в школі

Кримські татари, будучи корінним народом України, можуть навчатися в школах або класах повніську рідною мовою.

Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв’ю “УП. Життя”.

Сьогодні в Україні немає шкіл з навчанням кримсько-татарською мовою. Як стверджує Гриневич, все тому, що кримські татари після анексії Криму розсіялися по материковій Україні. Втім для них планують створювати окремі класи з рідною мовою навчання.

Чому їм надано право навчатися своєю мовою? По-перше, вони перебувають в україномовному або російськомовному середовищі, і їм необхідно мати достатньо часу, щоб вживати в школі свою рідну мову. По-друге, немає жодної держави, яка могла б розвивати їхню мову. Україна є єдиною країною, яка має розвивати термінологічний апарат цієї мови. І ми це мусимо робити, власне, через різні предмети і розвиток різних галузей знань“, – пояснює міністр.

На питання, чи не виникне потім у кримських татар складнощів зі вступом до українських вузів і пошуком роботи, Гриневич відповідає:

Це є можливість, яку вони будуть або не будуть використовувати. Все наше спілкування з кримськими татарами до цього часу свідчить про те, що вони дуже зацікавлені у вивченні української мови та у вивченні частини предметів українською мовою“.

Також керівниця МОН стверджує, що в Україні немає проблеми інтеграції в суспільство кримських татар і немає гомогенної території, де розмовляють тільки кримськотатарською мовою.

Раніше у міністерстві розповіли про моделі впровадження мовної статті закону “Про освіту” для різних національних меншин.

Нагадаємо, що 6 листопада Лілія Гриневич виступила перед послами країн-членів НАТО, зазначивши, що Україна готова врахувати рекомендації Венеціанської комісії щодо нового освітнього закону, якщо вони не шкодитимуть вивченню української мови.

28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

У МОН зазначили, що ця резолюція має рекомендаційний характер, та повідомили, що висновок Венеціанської комісії з’явиться не раніше кінця 2017 року. Після цього Україна домовилась з Польщею та Болгарією щодо імплементації мовної статті.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах. Міносвіти планує поступово збільшувати відсоток викладання українською в школах національних меншин так, щоб у старших класах 60% предметів викладали державною мовою.

Повний текст мовної статті є тут.

Фото: автор – DoctorKan, Depositphotos


Обговорення