Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Серпня 2022

Упродовж навчального року мовний омбудсмен отримав 157 звернень про порушення мовного законодавства в освіті

Упродовж 2021–2022 навчального року до Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови надійшло 157 звернень про порушення освітянами мовного законодавства в освітніх закладах: у дитсадках, школах і університетах.

Про це на своїй фейсбук-сторінці пише мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Як повідомляє “УП.Життя”, омбудсмену повідомляли про факти двомовності та використання недержавної мови під час освітнього процесу. За його даними, найчастіше мовний закон порушували у Києві (31 скарга), на Одещині (17) та на Харківщині (14).

Кремінь нагадав, що нині в Україні діють санкції за порушення мовного закону в освітніх закладах.

“Сьогодні освіта як фундамент творення особистості відіграє важливу роль у зміцненні статусу української мови як державної. Тому нагадуємо, що відповідно до змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення з 16 липня 2022 року, за порушення мовного закону Уповноважений може накладати штраф, зокрема й на тих директорів шкіл, ректорів, науково-педагогічних і педагогічних працівників, які свідомо ігноруватимуть мовне законодавство“, – наголошує мовний омбудсмен.

Згідно з законом, розмір штрафу складатиме від 3 400 до 8 500 гривень, якщо порушення зафіксували вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф у розмірі від 8 500 до 11 900 гривень.

Так, омбудсмен закликав освітян пам’ятати, що відповідно до 21 статті закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”:

  • мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова;
  • держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах освіти;
  • заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови, зокрема заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мови;
  • особам, що належать до корінних народів або національних меншин гарантується право на навчання, поруч із державною, мовою відповідного корінного народу або національної меншини шляхом створення окремих класів.

Нагадаємо, у школах Києва більше не вивчатимуть російську мову та не викладатимуть нею. Також на Львівщині більше не буде класів із російською мовою навчання. З 1 вересня в школах Миколаєва заборонять вивчати російську мову. А ще у житомирських школах більше не вивчатимуть російську мову.

До того ж з’явився чат-бот, який розповідає, як російські митці ставилися до України.

23 рази російські автори вивчаються в українській програмі з 5 до 11 класу.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – SIphotography, Depositphotos


Обговорення