Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Червня 2022

В Україні запрацює експертна рада з питань дерусифікації та декомунізації

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив про створення експертної ради, яка займатиметься питаннями дерусифікації та декомунізації.

Про це міністр повідомив під час брифінгу, передає Освіта.ua.

За словами Ткаченка, процес дерусифікації має відбуватися законно та прозоро, в діалозі з органами місцевої влади та суспільством.

“Згідно з законом, міністерство не може перейменовувати вулиці, самостійно вирішувати зносити пам’ятки чи рекомендувати театрам відмовлятися від російської класики. У випадку вулиць – це належить до повноважень місцевих органів влади. З приводу пам’яток – є певна процедура.

Наприклад, пам’ятки місцевого значення можуть бути перейменовані чи просто перенесені в інше місце рішенням уряду за поданням Міністерства культури, але з ініціативи місцевих органів влади”, – сказав Олександр Ткаченко.

До того ж міністр повідомив, що створити раду необхідно, щоби процес дерусифікації та декомунізації не був хаотичним.

“Безперечно, цей процес повинен продовжуватися. Я особисто в багатьох випадках за нього, але якщо ми хочемо бути нормальною європейською державою, то навіть в умовах війни маємо показувати коректне ставлення до цього процесу. Робота незабаром розпочнеться”.

Ткаченко повідомив, що склад експертної ради вже сформований — і днями можна буде ознайомитися з її учасниками.

Нагадаємо, МОН затвердило нову концепцію патріотичного виховання.

А ще МОН уже проводить роботу щодо внесення змін в українські освітні програми у звʼязку з російською воєнною агресією.

Також у житомирських школах більше не вивчатимуть російську мову, а МОН виключило з переліку підручників, у яких є потреба у 2023 році, книжки російською мовою для класів з українською мовою навчання.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Syda_Productions, Depositphotos


Обговорення