Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Лютого 2024

Якою мовою має спілкуватися вчитель з учнями під час перерв: роз’яснення від мовного омбудсмена

Учителі під час освітнього процесу мають використовувати державну мову, незалежно від того, якою мовою вони послуговуються в побуті. Таке правило стосується як уроків, так і спілкування педагогів з учнями під час перерв чи виховних годин.

Про це в інтерв’ю “Освіторії” розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Омбудсмен зазначив, що його Офіс перед початком навчального року звернувся до Міністерства освіти і науки для роз’яснення, аби зрозуміти, що саме мається на увазі під “мовою освітнього процесу”.

Тоді, для уточнення інформації, МОН оприлюднило окремий лист, де, посилаючись на рішення Конституційного Суду України від 16 липня 2019 року про визнання Закону України “Про освіту” таким, що повністю відповідає Конституції України, наголосило, що “українська мова як державна є обов’язковою на всій території України у державній сфері, а також в публічних сферах суспільного життя, зокрема, й у сфері освіти”.

“І уроки, і перерви, і розмови в їдальні, під час гуртків, занять спортом … – усе це є навчальним процесом, відповідно, усе це має відбуватися українською мовою”, – зауважив Тарас Кремінь.

Крім того, за його словами, використання недержавної мови під час батьківських зборів, а також виховних годин із школярами й школярками є прямими порушенням мовного законодавста. Нести відповідальність за це має керівник закладу освіти.

Зокрема, раніше ми розповідали, що за 2023 рік рік на адресу уповноваженого із захисту української мови надійшло майже 4 тисячі звернень про порушення. Серед них були й ті, які стосувалися шкіл.

Читайте також: Чому розмови про Україну важливі навіть під час уроків іноземної мови: розбір на прикладі підручників з англійської для 2 класу”.

Титульне фото: Хустська гімназія-інтернат; “Читомо”


Обговорення