Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як школи навчатимуться з 1 вересня – що відомо про вакцинацію вчителів і дистанційку

До початку навчального року залишаються лічені тижні. Тим часом ВООЗ попереджає про швидке поширення нового штаму коронавірусу Дельта.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет неодноразово заявляв, що навчальний рік почнеться у звичайному режимі. Проте Кабмін уже ухвалив рішення, за яким для очного навчання не в зеленій зоні в школі має бути мінімум 80% вакцинованого персоналу.

“Нова українська школа” зібрала головне, що відомо про вакцинацію вчителів і початок навчального року.

ЯК РУХАЄТЬСЯ ВАКЦИНАЦІЯ

Станом на 15 серпня в Україні проведено 7 460 766 щеплень. Першу дозу отримали 4 722 693 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 2 738 073 осіб.

Серед освітян повністю вакциновано 332 878 осіб. Лише першою дозою вакциновані 132 666 освітян. Згідно з інформацією Державної служби Статистики, в Україні, станом на 2019 рік у сфері освіти працювали понад 1,3 мільйона осіб. Тобто одну або дві дози вакцини від ковіду отримали приблизно 35% освітян, а повністю вакциновані лише 25% (цифри можуть трохи різнитися, Служба статистики не публікувала новішої інформації про кількість працівників освіти).

Міністерство охорони здоров’я офіційно запустило 5-й етап вакцинації від COVID-19. Це означає, що кожен українець, не зважаючи на приналежність до групи професійного або медичного ризику, може захистити себе від цієї хвороби. Проте пріоритетними залишаються медики, освітяни, соціальні працівники, військові, люди літнього віку та люди із супутніми захворюваннями. Адже саме ці групи – у зоні найвищого ризику та найбільш вразливі до COVID-19.

“Ми закликаємо керівників освітніх закладів подбати про своїх працівників та вакцинуватися від коронавірусної хвороби якомога швидше, до початку навчання“, – написало МОЗ у відповідь на запит “Нової української школи”.

Алгоритм запису та проведення вакцинації для освітян можна подивитися за цим посиланням.

Для працівників освіти і сфери обслуговування вакцинація має бути обов’язковою, наголосив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю Liga.net.

“Ми не маємо допускати їх до робочих місць без щеплення”, – каже чиновник.

Проте пізніше Кузін сказав, що юридичних підстав не допускати педагогів до школи немає.

ЯК НАВЧАТИМУТЬ ШКОЛИ З 1 ВЕРЕСНЯ

У разі переходу області до жовтого, помаранчевого чи червоного карантинного рівнів епідемічної безпеки для очної роботи школи потрібно мати мінімум 80% повністю вакцинованого персоналу. Про це йдеться в постанові №1236 від 9 грудня 2020 року, зміни до якої ухвалив Кабінет Міністрів України 28 липня. Тобто в разі, якщо в школі понад 20% працівників – невакциновані, школа не в зеленій зоні перейде на дистанційне навчання.

У МОЗ наголошують, що щеплення проти COVID-19 ефективно запобігають тяжкому перебігу хвороби й рятують життя.

“Важливо, що вакцинація залишається найважливішим інструментом запобігання нових захворюванням і смертям, а також боротьби з пандемією. Тільки так освітяни знову зможуть повернутися до звичного життя й навчання. У США 16 липня повідомили, що понад 97% людей, яких зараз госпіталізують із COVID-19, – невакциновані. Також, згідно з даними Національного інституту охорони здоров’я Італії від 27 липня 2021 року, за останні пів року 99% померлих від коронавірусу були невакцинованими, – написали у своїй відповіді представники МОЗ.

Також вони додали, що вимога постанови про мінімум 80% повністю вакцинованого персоналу покликана в тому числі захистити людей, які через медичні протипокази не можуть отримати вакцину проти COVID-19.

Введення будь-яких карантинних обмежень в Україні визначене тою ж постановою Кабміну №1236 від 09.12.2020 року. Там чітко визначені індикатори, за яких в Україні чи її окремих регіонах буде встановлений той чи інший рівень епідемічної небезпеки – залежно від кількості нових хворих протягом 14 днів, кількості тестувань і коефіцієнту виявлення випадків інфікування.

Ця інформація щоденно оновлюється на сайті МОЗ. Там також прописані карантинні умови, які відповідають різним рівням епіднебезпеки.

ЩО КАЖУТЬ ДИРЕКТОР ШКОЛИ, ОСВІТНІЙ ОМБУДСМЕН ТА ІНФЕКЦІОНІСТ

Директор НВК №141 “ОРТ” Юрій Кіньков каже, що будь-яку ініціативу чиновників розглядає лише із законодавчого погляду.

“Якщо буде ухвалений відповідний закон, будемо його виконувати”.

За його словами, наразі 50–60% колективу школи вакциновано. З початку весни кожен учитель може щепитися на бажання.

“Я зробив щеплення, але змусити когось не можу”, – каже директор і додає, що школа готова до будь-якого розвитку подій.

“Після минулого навчального року нам уже нічого не страшно. Ми стали мобільними. З 1 вересня ми плануємо роботу у звичайному форматі. Якщо епідеміологічна ситуація буде такою, що цей варіант не підходитиме, організуємо змішане або дистанційне навчання. У будь-який момент ми готові перейти на нього”.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає: якщо позиція головного санітарного лікаря України про неможливість невакцинованим педагогам виходити на роботу буде підтверджена нормативним документом, її потрібно буде виконувати.

“Я є переконаним прихильником захисту громадян від інфекційних хвороб через вакцинацію, але це має бути здійснено в законний спосіб. Треба бути освіченими й не вестися на маніпуляції, які ми бачимо у великій кількості”.

Сергій Горбачов радить ознайомлюватися з аналітичною інформацією перевірених джерел. Наприклад, співзасновник Prometheus Іван Примаченко наводить приклад Великої Британії, коли після масового щеплення населення тяжкий перебіг хвороби і смертність від COVID19 значно зменшилися.

Сергій Горбачов наголошує: щоби захистити насамперед дітей, їхнє право на освіту, потрібно захищати суспільство від інфекційних хвороб.

“Вакцинація унеможливлює важкий перебіг хвороби. Варто прислухатися до раціональних рекомендацій і порад, адже коли вчитель хворіє, дітей нема кому навчати“.

Також він зазначає про відповідальність шкіл і педагогів, зокрема за безпечний освітній простір і мінімізацію освітніх втрат через пандемію.

“Працівник закладу освіти має усвідомлювати, що, вакцинуючись, він сприяє захисту права, насамперед свого, та всіх учасників освітнього процесу на життя та здоров’я. Також він підвищує шанси закладу освіти проводити освітній процес із нового навчального року більшість часу очно, а не дистанційно. Адже заклади не в “зеленій” зоні, у яких 80 % працівників не будуть провакциновані, мають працювати дистанційно. А тривале дистанційне навчання знову може збільшувати освітні втрати, насамперед серед учнів початкової школи, для яких навчатися дистанційно значно складніше”, – наголошує Сергій Горбачов.

Однак додає, що керівник закладу освіти не має права обмежувати доступ до роботи в школі вчителя, який не отримав щеплення.

“Саме тому як посадова особа я діятиму в межах чинного законодавства та захищатиму права педагогічних працівників, якщо директори не допускатимуть їх до роботи”.

Федір Лапій, лікар-інфекціоніст і голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики (НТГЕІ), наполягає, що освітяни мають підтримувати вакцинацію як науково підтверджений метод боротьби COVID-19.

“На превеликий жаль, освітяни – найбільш проблемна аудиторія щодо вакцинації. Люди, які самі мають навчати дітей критичного мислити, часто не підтримують ідею захисту проти COVID-19”.

Федір Лапій пояснює: багато освітян – це люди зрілого і старшого віку. Вони контактують із дітьми, а діти часто хворіють на ковід легко й можуть заражати людей старшого віку, які є в групі ризику.

“Щоби не припинявся навчальний процес, освітянам потрібно мати захист. Освітяни самі мають тиснути на міністерство, щоби їх вакцинували”.

Від 9 березня 2021 року на сайті Центру громадського здоров’я є рекомендації НТГЕІ про те, що вакцинація є добровільною.

Однак фахівець закликає вчителів активніше вакцинуватися.

“Ті люди, які нещодавно перехворіли, можуть бути вакциновані. Протипоказання – тяжка алергічна реакція на попередню дозу вакцини. На всю когорту вчителів тих, хто мають протипоказання, можна перерахувати на пальцях двох рук. Якщо вчитель ходить у школу, я більш ніж упевнений, що в нього немає протипоказань.

У нас вчителі й медики часто підтримують антивакцинальні й антинаукові ідеї. Це питання їхньої профпридатності. Ми маємо зростання кількості випадків COVID-19, пов’язане з дельта-вірусом. Найімовірніше, у новий навчальний рік ми увійдемо з високою захворюваністю”.

ЧИ ОБОВ’ЯЗКОВА ВАКЦИНАЦІЯ ВЧИТЕЛІВ ЗА КОРДОНОМ

Вакцинація від COVID-19 в інших країнах переважно не є обов’язковою. Хоча уряди Франції, Італії, Греції, США, Росії та низки інших країн ухвалили рішення зобов’язати щеплюватися від коронавірусу окремі категорії громадян – здебільшого це медичні та соціальні працівники.

На місцевому рівні влада ухвалює рішення щодо обов’язкової вакцинації інших категорій громадян. Наприклад, у Німеччині обговорюють можливість зобов’язати щеплюватися персонал дитячих садків і шкіл.

А в Нью-Йорку вчителів уже зобов’язали зробити щеплення до початку навчального року, який починається 13 вересня. Напередодні міська влада видала аналогічну директиву про те, що персонал повинен проходити вакцинацію або регулярні обстеження в міських лікарнях та поліклініках. Нещепленим доведеться регулярно робити тести на коронавірус.

Більше про закордонний досвід вакцинування педагогів читайте за цим посиланням.

Ольга Головіна, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – halfpoint, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення