Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Що головного сталося в освіті минулого року

2018 рік був дуже визначальним для української освіти. Стартувала НУШ, написано чимало нормативних документів, щоб новий закон “Про освіту” запацював у повній мірі.

Зараз, на початку нового року, хочеться згадати все головне, що змінилося в освіті під час 2018-го. Ми проаналізували минулий рік і виділили найважливіші події.

Січень

Розпочалася підготовка вчителів НУШ

Майже рік тому стартувала підготовка вчителів НУШ. У січні вже активно тривало навчання національних тренерів, МОН затверджувало програму підвищення кваліфікації та визначало графік навчання регіональних тренерів та самих учителів. А 1 лютого на сайті EdEra відкрився онлайн-курс.

Зросла гранична норма надбавки за престижність

Постанова Кабміну від 11 січня № 23 визначила, що максимальний розмір надбавки за престижність учителю має складати 30% (раніше було 20%), а мінімальний – 5% (до цього часу місцева влада могла платити 1% надбавку, адже в законодавстві було формулювання “до 20%”).

Лютий

Затвердили новий Стандарт початкової освіти

Затвердження цього документу чекали ще 2017 року, адже він визначає засади навчання в НУШ. Саме цей документ у 2017/2018 навчальному році пілотували (і продовжують зараз) 100 шкіл по всій Україні.

Більше про новий Стандарт початкової освіти читайте за цим посиланням.

Запровадили надбавку за роботу в інклюзивних класах

Чимало вчителів інклюзвних класів не отримували надбавки за свою роботу. У деяких регіонах їм доплачували, проте в кінці 2017 року, виявилось, що це було порушенням законодавства. Адже в “Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти” йшлося про надбавки вчителям спеціальних груп, а не інклюзивних класів.

Проте з лютого 20% надбавку вчителям інклюзивних класів уже можна було платити офіційно і без порушень законодавства.

Березень

Опублікували типові програми НУШ

1 вересня більшість перших класів розпочали навчатися саме за цими програмами.

Квітень

Розподілилили субвенцію НУШ

Постанова Кабміну від 4 квітня № 237 визначила, що 386,5 мільйонів гривень виділяється на підвищення кваліфікації вчителів.

Ще 998,7 мільйона – на оснащення початкових класів:

  • 40% від цієї суми спрямували на закупівлю дидактичних матеріалів для перших класів;
  • 40% – на закупівлю меблів для початкової школи;
  • 20% – на закупівлю комп’ютерного та мультимедійного обладнання для початкових класів.

Травень

Завершився перший рік пілотування нового Стандарту початкової освіти

Вчителі й батьки відзначили, що діти з пілотних класів охочіше йдуть до школи, вміють краще комунікувати та працювати в команді. Докладніше про те, як відбувалося навчання дітей у цих класах, читайте за цим, цим, цим і цим посиланнями.

Україна взяла участь у дослідженні PISA

Під час основного етапу в тестуваннях PISA взяли участь 6 334 українці. Тестування складали 15-річні підлітки, які навчались у школах, ліцеях, гімназіях, професійно-технічних закладах, коледжах тощо.

Окрім того, учасники тестувань, а також керівники закладів освіти, в яких відбувалися тестування, заповнювали анкети. Відповіді в цих анкетах дозволять простежити зв’язок між тим, як учні виконують завдання PISA, і різними чинниками, які можуть впливати на навчальну успішність (наприклад, міграційні процеси в державі, гендерна політика, соціально-економічне становище учнів/студентів, їхнє ставлення до закладу освіти, використання вчителями різних освітніх практик тощо).

Затвердження нового порядку зарахування учнів

Він надав першокласникам гарантований прийом у школу за місцем проживання та водночас не заборонив батьками обирати іншу школу та вступати на вільні місця. Таким чином в Україні скасували конкурсні відбори першокласників, на яких перевіряли їхні знання або ж які використовували з нечесною метою. Для зарахування дітей на вільні місця запропоновано процедуру прозорого жеребкування

З’явився законопроект “Про повну загальну середню освіту”

Документ усе ще перебуває на стадії узгодження з різними стейкхолдерами освіти, і в МОН сподіваються, що Верховна Рада проголосує його в першому читанні до парламентських виборів.

Затвердили типове положення про конкурс директорів

Ще в 2017 році закон “Про освіту” визначив, що директор школи – виборна посада. У травні ж 2018-го ухвалено Типове положення про конкурс, яке визначає правила відбору.

Червень

Створили положення про електронний підручник

Це важливий крок на шляху до запровадження повноцінних е-підручників в українську середню освіту (зараз поряд з друкованими підручниками учні мають доступ лише до pdf-версій, а не до справжніх електронних підручників з інтерактивними вправами і завданнями).

Запрацювало положення про команду психолого-педагогічного супроводу

Це важливий документ для розвитку інклюзивної освіти, адже в школах з’явився колегіальний орган, що відповідає за навчання дитини з особливими освітніми потребами. До нього входять:

  • постійні учасники: директор або заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель початкових класів (класний керівник), вчителі, асистенти вчителя, практичний психолог, соціальний педагог, вчитель-дефектолог (з урахування освітніх потреб дитини), вчитель-реабілітолог та батьки або законні представники дитини тощо;
  • залучені фахівці: медпрацівник закладу освіти, лікар, асистент дитини, спеціалісти системи соціального захисту населення, служби у справах дітей тощо.

Затверлили постанову про освітнього омбудсмена

Ця посада введена законом “Про освіту”, постанова визначає її функціонал. Це механізм, який дозволять громадянам сигналізувати про порушення прав людей у системі освіти.

Липень

Президент підписав закон про фінську підтримку української школи

Верховна рада ратифікувала угоду з фінським урядом, що передбачає 6 мільйонів євро безповоротної допомоги Україні. Ці гроші спрямують насамперед на підвищення кваліфікації вчителів, зокрема покращення підготовки в педагогічних університетах.

Серпень

Запрацював новий порядок створення ГПД

Цей документ змінив чимало концептуальних речей, про які докладніше можна прочитати за цим посиланням.

Затвердили свідоцтво досягнень для перших класів

Це документ, який допоможе вчителю оцінити учня згідно з формувальним оцінюванням.

Затверджено профстандарт вчителя початкових класів

У документі прописана загальна інформація про стандарт, навчання та професійний розвиток вчителя. Також є перелік функцій педагога.

Вересень

Старт НУШ

1 вересня 2018 року всі перші класи пішли в НУШ і почали навчатись за новим Стандартом і програмами.

Затвердженні документи, якими можна підтвердити місцепроживання дитини для вступу в 1 клас

Навесні під час вступу дітей у перші класи в деяких батьків виникла проблема із підтвердженням місця проживання. Тому уряд затвердив перелік документів, якими це можна зробити.

Жовтень

З’явилася нова інструкція з діловодства

З цією інструкцією пов’язано багато змін. Наприклад, необов’язковими стали плани роботи класних керівників, вихователів, бібліотекарів, методичних об’єднань, гуртків, спортивних секцій, поурочні плани, що складались на основі календарно-тематичних. Тепер такі документи можуть створювати тільки за рішенням педагогічної ради закладу освіти. До того ж, вони можуть мати довільну форму та структуру.

Так само довільну форму передбачено і для календарно-тематичних планів. Основною вимогою до цих документів залишається відповідність навчальній програмі. Також під час складання планів має бути забезпечена автономія та академічна свобода вчителя.

Асистентів дитини допустили до шкіл 

До цього часу персональні асистенти дітей з особливими освітніми потребами не мали змогу офіційно перебувати в класі під час навчання. Чи допускати таку людину в школу, залежало від рішення директора кожної окремої школи.

З 2021 ЗНО з математики – обов’язкове

Це рішення пов’язане з тим, що міністерка освіти і науки Лілія Гриневич занепокоєна тим, що хороша математична освіта не доступна для загалу, що проявляється в стабільно низьких результатах ЗНО з математики.

Литстопад

Утворили територіальні органи ДСЯО

Це дозволить розподілити компетенції та сфери відповідальності між Держслужбою якості освіти та місцевими органами управління освітою, зокрема під час оцінювання якості освітньої діяльності шкіл.

Грудень

Затвердили Положення про сертифікацію

Наступного року сертифікація буде доступна лише для тисячі вчителів початкових класів. Це буде пілотний проект. Для проходження сертифікації педагог має мати не менше двох років стажу.

Сертифікація складатиметься з 3 етапів:

  • Вивчення практичного досвіду роботи педагога. За проведення цієї частини сертифікації відповідатиме Державна служба якості освіти, що формує пул незалежних освітніх експертів – викладачів, вчителів, тренерів НУШ тощо. До кожного вчителя виїжджатиме щонайменше 2 експерти, щоб зробити оцінку діяльності незалежною та об’єктивною. За попереднім графіком виїзди експертів триватимуть 2 періоди: з середини лютого до кінця 2018-2019 навчального року та з вересня 2019-го до жовтня 2019-го. До кожного вчителя експерти навідуватимуться лише 1 раз, зареєстрований на сертифікацію педагог отримає попередження про візит експертів на власну е-пошту не пізніше ніж за 3 дні до їхнього приїзду.
  • Зовнішнє незалежне тестування. За його проведення відповідає Український центр оцінювання якості освіти. За попереднім графіком воно відбуватиметься у період між 2-ю половиною жовтня – початком листопада (в період масових канікул).
  • Електронне портфоліо – третя обов’язкова складова сертифікації. Воно має містити: заповнену анкету самооцінювання; опис власного навчального заняття (освітня програма, навчальний предмет, тема, мета, методичне забезпечення, може містити відео-фрагмент уроку); додаткові матеріали (за бажанням педагога). Усі ці матеріали вчитель має завантажити на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

Ухвалили закон про антибулінг

За фізичне або моральне насильство, а також агресію в будь-якій формі загрожуватиме штраф – від 40 до 850 грн. Цю суму виплачуватимуть батьки кривдника, якщо він ще не може відповідати перед законом.

За завдання кривди особливої жорстокості відносно неповнолітнього будуть стягувати кошти в розмірі від 1700 до 3400 грн.

Водночас, керівників шкіл штрафуватимуть за приховування булінгу – від 850 до 1700 грн. Також директори шкіл муситимуть слідкувати за тим, чи проводяться у школі заходи з протидії булінгу, та розглядати заяви про випадки цькування.

Виділили мільярд гривень на НУШ на 2019/2020 навчальний рік

Визначено механізм створення шкіл при лікарнях

“Нова українська школа”

Титульне фото: автор – ArturVerkhovetskiy, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення