Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Календар НУШ: що потрібно надолужити і як наздогнати графік (докладна аналітика)

Запровадження дистанційного навчання у зв’язку з карантином під час пандемії COVID-19, зміна команди Міністерства освіти і науки, а далі – початок повномасштабної війни негативно вплинули на реалізацію НУШ, зокрема в базовій середній школі. Ідеться і про підготовку вчителів-предметників, і про відсутність бюджетного фінансування, і про якість і доступність підручників, і про відсутність змоги в учнівства розвивати “м’які” навички та соціалізуватися.

Редакція “Нової української школи” вирішила докладніше з’ясувати, на якому етапі впровадження реформи почалися відхилення від запланованого графіку, наскільки сильно зараз ми від нього відстаємо – і на що потрібно спрямувати зусилля, щоб надолужити втрачене.

Відповідно до документу “Концепція Нової української школи”, ухваленого рішенням колегії Міністерства освіти і науки України від 27 жовтня 2016 року, реформування середньої школи мало пройти три фази:

  • 2016 – 2018,
  • 2019 – 2022,
  • 2023 – 2029 роки.

Отже, цього року система переходить до третьої фази: після масового впровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти для 5 класів ключовим моментом є розроблення і затвердження стандартів профільної середньої освіти на компетентнісній основі.

При цьому не всі завдання, поставлені на попередніх етапах, на цей момент реалізовані повною мірою.

У 2021 році колектив авторів (Тетяна Вакуленко, Лілія Гриневич, Вадим Карандій, Олена Лінник, Наталія Морзе, Ганна Новосад, Оксана Пасічник, Анна Пуцова, Наталія Софій, Василь Терещенко, Олег Фасоля, Оксана Федоренко, Роман Шиян) створив “Дорожню карту реформи базової та профільної школи”. Це, як зазначено в анотації, “спроба запропонувати динамічний інструмент для співпраці, який допоможе всім зацікавленим сторонам ефективно планувати свою діяльність для успіху реформи”. Створення “Дорожньої карти” ініціювала ГС “Ре: Освіта” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Раніше ми докладно розглядали цей документ в окремій публікації.

ПЕРША ФАЗА: УСПІХИ Й ПРОБЛЕМИ

Нагадаємо, що перша фаза (2016–2018) передбачала найбільший обсяг різнопланової підготовчої роботи, у результаті якої було створено підґрунтя для впровадження реформи НУШ.

Докладніше

Зокрема (у табличці нижче ми докладно розберемо, що з цього вдалося реалізувати):

  • перегляд навчальних планів і програм із метою розвантаження, запровадження компетентнісного та антидискримінаційного підходу в початковій школі;
  • пілотний етап створення опорних шкіл базового рівня в сільській місцевості (мало бути утворено 100–150 шкіл і відпрацьовано взаємодію із громадами та початковими школами);
  • ухвалення нового Закону України “Про освіту”;
  • розроблення плану дій із впровадження Нової української школи;
  • розроблення і затвердження стандартів початкової освіти на компетентнісній основі;
  • підвищення кваліфікації вчителів початкової школи;
  • школа творення підручників нового покоління, навчання авторів, підготовка експертів;
  • формування національної Е-платформи електронних курсів та підручників (створення електронних підручників; розроблення курсів дистанційного навчання за програмами предметів старшої школи; розроблення системи дистанційного навчання для підвищення кваліфікації вчителів);
  • дебюрократизація школи, спрощення документообігу, визнання електронних форм документів;
  • розроблення нового Закону “Про загальну середню освіту”;
  • створення системи освітньої статистики й освітньої аналітики;
  • участь у міжнародному дослідженні якості середньої освіти PISA-2018;
  • початок формування системи забезпечення якості освіти на заміну системі контролю (інспектування) освіти;
  • забезпечення різноманітності форм здобуття початкової освіти;
  • початок роботи початкової школи за новими освітніми стандартами на компетентнісній основі (передбачено проєктом Закону України “Про освіту”).

Ці основні позиції були деталізовані, для них були визначені дедлайни реалізації. Із календарем реформи в його первісному вигляді можна ознайомитися за посиланням.

Згорнути

UPD. 13 грудня 2017 року вийшло розпорядження КМУ № 903-р “Про затвердження плану заходів на 2017-2029 роки із запровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа””. Зміни до нього вносили надалі згідно із розпорядженнями Кабінету Міністрів № 592-р від 22.08.2018 і № 251-р від 17.04.2019.
Це розпорядження встановлює до ключових пунктів більш загальні (порівнюючи з початковим календарем) часові параметри, які ми відобразимо у відповідних комірках таблиці поміткою “За “Планом заходів” – [термін]”.

Розгляньмо докладніше, які з визначених цілей вдалося досягти.

Зміст етапу Терміни виконання Виконано/ Не виконано/ Виконано частково Коментар
1 Розроблення і затвердження нового Державного стандарту початкової освіти червень 2016 року

Виконано із запізненням на півтора року.

За “Планом заходів” – І квартал 2018 року, тобто запізнення немає

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 87. Пілотування проєкту в 100 школах почалося у вересні 2017 року.
2 Розроблення і затвердження нового Державного стандарту базової освіти липень 2016 року Виконано із запізненням на понад 4 роки.

За “Планом заходів” – ІІ квартал 2019 року, запізнення на півтра року

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 року № 898.

3 Розширення доступу до інклюзивної освіти через запровадження субвенції з держбюджету на інклюзивну освіту жовтень 2016 року Виконано із запізненням приблизно на чотири місяці “Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами” затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2017 р. № 88. Ці кошти спрямовуються на корекційні заняття для дітей з ООП, на придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку та на оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ).
4 Розроблення концепції розвитку приватної освіти в Україні Не виконано.

За “Планом заходів” – IV квартал 2018 року

Цілісного документа не створено. За словами Володимира Божинського, юриста, наукового співробітника аналітичного центру “ОсвітАналітика” Університету Грінченка, який дав коментар для цього матеріалу, лобісти приватного сектору освіти акцентували переважно на фінансових пільгах: безплатних підручниках, зниженню комунальних тарифів тощо.
5 Підготовка програм підвищення кваліфікації вчителів початкової школи січень 2017 року Виконано із запізненням приблизно на рік Затверджено наказом від 15 січня 2018 року (програма – за посиланням).
6 Підвищення кваліфікації вчителів початкової школи щодо нових стандартів Виконано У липні 2017 року, міністерка освіти і науки 2016–2019 років Лілія Гриневич назвала перепідготовку вчителів для пілоту одним із найскладніших завдань цього етапу реформи. У травні 2021 МОН назвало підготовку вчителів у переліку реалізованих завдань першого етапу.
7 Проведення семінарів та виготовлення методичних матеріалів Виконано, однак із запізненням у частині методичних матеріалів Докладніше про створення методичних матеріалів для пілотного 1-го класу НУШ – у пункті 27 цієї таблиці.
8 Розбудова мережі опорних шкіл (орієнтовно 100 шкіл щороку) Виконано.

За “Планом заходів” – протягом 2017 – 2020 років

Станом на 2021 рік – 1 061 школа (за даними Дорожньої карти реформи базової та профільної школи).    Інформація про опорні школи станом на 1 червня 2022 року доступна за посиланням.
9 Проведення серії семінарів для керівників відділів освіти об’єднаних територіальних громад Виконано.

За “Планом заходів” – протягом 2018 року

За словами Романа Шияна, заступника директорки Команди підтримки реформ із питань Нової української школи, такі семінари були проведені. Крім того, існує докладний посібник з ефективного управління освітою в об’єднаних територіальних громадах “Нова школа в нових громадах” від Шведсько-українського проєкту “Підтримка децентралізації в Україні”.

Також низку вебінарів для керівництва об’єднаних територіальних громад, зокрема у сфері управління освітою, реалізує проєкт Decide.

10 Розвиток інституційної спроможності закладів освіти розробляти й розвивати власні освітні програми відповідно до державного стандарту повної середньої освіти (академічна автономія) Виконано.

За “Планом заходів” – протягом 2018-2019 років

Закони “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, підзаконні нормативні акти надали вчителеві свободу працювати за власними навчальними програмами, а також обирати методи, стратегії, способи, засоби навчання. Крім того, створені конкретні інструменти для формування власних програм (конструктор), передбачена можливість створювати нетипові програми на базі типових.
11 Створення системи збору й аналізу освітньої статистики Виконано (перші кроки здійснено ще 2016 року).

У “Плані заходів” визначено термін IV квартал 2018 року)

Державна інформаційна система освіти (на головній сторінці є перелік із шести наказів, які регламентують збір інформації до цієї системи). Крім того, збір даних регламентує наказ МОН від 30 липня 2021 року № 868 “Про затвердження форм звітності з питань діяльності закладів загальної середньої освіти та інструкцій щодо їх заповнення”. З грудня 2021 року школи можуть переходити на систему АІКОМ – “Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту”. Докладніше про його функціонал порівнюючи з ДІСО – у нашому матеріалі.
12 Розроблення нових типових навчальних планів і навчальних програм для старшої школи (10–11 класи) лютий 2017 року Виконано із запізненням приблизно на рік Типова освітня програма для закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня (2018–2019 роки).

У цій програмі частково реалізовано ідею профільного навчання: є обов’язковий і вибірковий компоненти в навчальних планах, варіанти інтегрованих курсів для непрофільного вивчення, передбачено можливість перерозподіляти навчальні години.

13 Внесення необхідних змін до типових навчальних планів і навчальних програм для базової школи (5–9 класи) Виконано із запізненням на рік; нову освітню програму затверджено 2021 року, тобто за 4 роки від визначеного в цьому календарі терміну За даними Дорожньої карти реформи базової та профільної школи, 2017 року спрощено й адаптовано до положень Концепції НУШ 40 навчальних програм для 5–9 класів (старий Держстандарт).

Типову освітню програму для 5–9 класів закладів загальної середньої освіти затвердили в лютому 2021 року (НУШ, чинна для 5 класів з 1 вересня 2022 року, для 6 – з 1 вересня 2023 року тощо). Вона викликала обговорення і критику через велике навчальне навантаження.

Типова освітня програма закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня (не НУШ) повторно затверджена 2018 – актуальна для учнівства, яке у вересні 2022 перейшло до 6–9 класів.

14 Підготовка тренерів березень 2017 року Виконано із запізненням на 6–7 місяців.

Якщо орієнтуватися на “План заходів”, де терміни підготовки тренерів широко визначені як 2017-2021 роки, відставання немає

Наказ МОН від 23.10.2019 № 1330 “Про затвердження переліків тренерів для підготовки тренерів-педагогів із підвищення кваліфікації педагогічних працівників відповідно до Концепції “Нова українська школа”.

30 жовтня 2017 року МОН і ГС “Освіторія” розпочали підготовку перших 52 тренерів НУШ.

У 2019 році було затверджено список із майже 1 800 тренерів НУШ для початкової школи.

У 2018 році постановою КМУ “Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”” від 4 квітня 2018 р. № 237 визначено порядок оплати праці тренерів.

15 Підвищення кваліфікації вчителів початкової школи пілотних шкіл щодо нових стандартів квітень 2017 року Виконано на загальнонаціональному рівні влітку 2018 року, для пілотних шкіл – влітку 2017 Розпорядження від 17 січня 2018 року № 17-р “Про додаткові заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2018 році”.

Докладніше – у нашому матеріалі від 23 січня 2018 року.

16 Розроблення та затвердження Концепції педагогічної освіти та професійного розвитку педагогічних працівників Виконано із запізненням над понад рік.

За “Планом заходів” відставання немає, затверджений термін – ІІ квартал 2018 року

Концепція педагогічної освіти затверджена 16 липня 2018 року.
17 Підготовка навчально-методичних матеріалів для керівників відділів освіти об’єднаних територіальних громад Виконано Посібник з ефективного управління освітою в об’єднаних територіальних громадах “Нова школа у нових громадах” від Шведсько-українського проєкту “Підтримка децентралізації в Україні”.

Низку посібників із різних процесів, зокрема управління освітою, в ОТГ підготував проєкт Decide.

18 Розроблення інструментарію моніторингового дослідження стану сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи Виконано

“Стан сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи закладів

загальної середньої освіти” (МДЯПО) – у 2016–2019 роках проведено перший цикл дослідження.

“План заходів” визначає термін IІ квартал 2018 року

Результати дослідження;

результати з математики (2018);

результати із читання (2018);

методологія – на сайті УЦОЯО.

19 Пілотний етап міжнародного порівняльного дослідження якості середньої освіти PISA 2018 Виконано Оголошення про участь у проєкті тут.

Звіт 2019 року – за посиланням.

20 Розроблення рамкових освітніх програм і типових навчальних планів початкової освіти травень 2017 року Виконано (остаточно затверджені МОН у 2022 році).

За “Планом заходів” вони мали бути затверджені у ІІ кварталі 2018 року

Доступні на сайті МОН.
21 Розроблення модельних навчальних програм і навчальних матеріалів до них Виконано.

За “Планом заходів” запровадити навчальні матеріали до нових навчальних програм Державного стандарту початкової освіти потрібно було в І кварталі 2018 року; навчальні програми і матеріали в експериментальних школах: 1 клас – з 1 вересня 2017 р. до 25 травня 2018 р.; 2 клас – з 1 вересня 2018 р. по 25 травня 2019 р.; 3 клас – з 1 вересня 2019 р. по 25 травня 2020 р.; 4 клас – з 1 вересня 2020 р. по 25 травня 2021 року, що відповідає графіку “пілотування” НУШ

Типові освітні програми для 1–4 і модельні навчальні програми для більшості предметів 5–6 і 7–9 класів доступні на сайті МОН.
22 Розроблення та затвердження стандартів вищої освіти для педагогічних спеціальностей Виконано із запізненням приблизно на рік.

За “Планом заходів” відставання немає, визначений термін – ІV квартал 2018 року

Доступні на сайті МОН; поступово набрали чинності з 2019–2022 року.
23 Розроблення механізму покриття видатків на забезпечення педагогічної складової частини навчального процесу за рахунок освітньої субвенції Виконано Постанова КМУ “Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами” від 27 грудня 2017 року № 1088 з подальшими змінами встановлює формулу нарахування заробітної плати педагогічним працівникам.
24 Удосконалення формули розрахунку освітньої субвенції для рівного доступу до якісної освіти в різних регіонах і населених пунктах Виконано.

У “Плані заходів” – протягом 2018 року

Та сама Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами” (27 грудня 2017 року, № 1088).

Останні зміни в постанові – 30 грудня 2022 року.

25 Розроблення оновленої Типової Інструкції з діловодства в загальноосвітніх навчальних закладах Виконано із запізненням на рік.

У “Плані заходів” термін визначено як III квартал 2018 року

Наказ МОН від 25 червня 2018 року “Про затвердження інструкції з діловодства в закладах загальної середньої освіти”; наказ МОН від від 8 серпня 2022 року “Про затвердження Інструкції з ведення ділової документації в закладах загальної середньої освіти в електронній формі”.
26 Розроблення дистанційних курсів для підготовки до ЗНО Виконано частково.

У “Плані заходів”: “розробити і розмістити на національній освітній електронній платформі дистанційні курси та курси для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання потягом 2018 – 2019 років”

На рівні УЦОЯО, за словами його очільниці Тетяни Вакуленко, щороку створюють навчальні відео щодо того, як користуватися інструментами тестування, що собою являє іспит у форматі Зовнішнього незалежного оцінювання, роз’яснюють, які змістові частини програм із різних дисциплін він охоплює. Водночас Тетяна Вакуленко наголосила, що мета ЗНО – з’ясувати рівень знань випускників, наданий школою, щоб ранжувати їх як вступників. Позаяк програми ЗНО з різних предметів базовані саме на шкільній програмі, фінансування державним коштом окремих курсів із підготовки до ЗНО суперечить його логіці: ці знання має дати школа, яку вже профінансували міські й державний бюджети.

Водночас існує чимало приватних і громадських ініціатив, зокрема й безоплатних, які пропонують вступникам такі послуги.

27 Розроблення методичних рекомендацій щодо апробації навчальних матеріалів для початкової школи відповідно до нового Державного стандарту в частині початкової освіти червень 2017 року Виконано із запізненням (їх розробляли й надсилали щотижнево протягом навчального року) За словами Романа Шияна, у травні-червні 2016 року відбувалися перші експертні зустрічі щодо концепції НУШ. Пізніше ці експерти брали участь у розробленні стандартів. Спочатку мав бути один на 1–12 класи. Наприкінці 2016 року було створено основи стандарту. У 2017 році з’явився драфт стандарту початкової освіти – на початку липня відбулася перша зустріч координаторів із регіонів (4–5 липня 2017), уперше його презентували координаторам з областей з ІППО. Тут запропонували перші методичні рекомендації – сформували перелік тематики для 1 класу пілоту, визначили об’єднавчу рамку для розвитку вмінь, які встановили терміни результатів навчання, сформулювали концепт проблемних питань. Тематику запропонували колеги з регіонів. Потім, як зазначив Роман Шиян, учителі пілотних шкіл опитували дітей, що їм цікаво, щоб зробити аналогічне для 2 класу.

Тоді фахівці спробували спроєктувати на основні драфту стандарту модельні навчальні програми. Вони народжувалися покроково впродовж першого року пілоту (щотижня з’являвся новий модуль – і щотижня розсилали методичні рекомендації на школи).

28 Моніторингове дослідження умов роботи та професійного розвитку вчителів та директорів закладів середньої освіти Виконано пізніше, перед початком запровадження НУШ на загальнонаціональному рівні Звіт Інституту освітньої аналітики 2018 року “Дослідження умов реформування загальної середньої освіти на початку 2018–2019 н. р. в контексті освітньої діяльності вчителів 1 класів”.
29 Створення концепції і технічного завдання Національної платформи Виконано частково, але досі не завершено За словами Лілії Гриневич, програмна оболонка Національної платформи створена, але вона не наповнюється. Ідеєю було створення ресурсу із матеріалами, з яких учитель міг би сконструювати урок.

Частково функції надання доступу до навчальних матеріалів перебрав на себе репозиторій ІМЗО. Корисним ресурсом для планування і реалізації навчальної діяльності також є Ресурсний центр НУШ. Ще про долю Національної платформи – у пункті 38 цієї таблиці.

30 Розроблення стандартів щодо облаштування приміщень закладів освіти Виконано (затверджено через 9 місяців після визначеного в календарі терміну) Наказ МОН від 23 березня 2018 року № 283 “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо організації освітнього простору Нової української школи”.

На сайті МОН доступний електронний посібник “Новий освітній простір. Безбар’єрність”, оприлюднений 1 березня 2019 року.

31 Розроблення професійного стандарту вчителя серпень 2017 року Виконано (затверджено через понад 3 роки з визначного в цьому календарі терміну).

За “Планом заходів”, професійний стандарт учителя початкової школи мали розробити в I кварталі 2018 року, учителів-предметників – у III кварталі 2019 року, тобто навіть із цим пізнішим плануванням відставання наявне

Професійний стандарт за професіями “Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти”; “Вчитель закладу загальної середньої освіти”; “Вчитель із початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)” затверджено 23 грудня 2020 року.
32 Розроблення інструментів добровільної сертифікації вчителів Виконано (затверджено через понад рік із визначеного в цьому календарі терміну) Постанова КМУ від 27 грудня 2018 року № 1190 “Про затвердження Положення про сертифікацію педагогічних працівників”.

Програму незалежного тестування базових знань та вмінь учителів початкової школи затверджено наказом МОН від 14 січня 2019 року, пілотна сертифікація теж відбулася цього року.Програми незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів української мови й літератури та математики закладів загальної середньої освіти затверджено 27 лютого 2023 року, перша пілотна сертифікація – 2023 рік.

33 Апробація модельних навчальних програм у пілотних школах для перших класів вересень 2017 року

вересень 2017 року

Виконано частково Роман Шиян так прокоментував реалізацію цього пункту: “У серпні 2017 року стандарт був опублікований, потім було узгодження, доопрацювання. Існують дві освітні програми для початкової школи, бо складно було погодити стандарт між зацікавленими сторонами. Ресурс модерування дискусій був вичерпаний. НУШ-1 (програма Савченко) вважають типовою освітньою програмою з комплектом модельних навчальних програм. У випадку НУШ-2, нашої програми (програма Шияна), – це лише основа. На основі щотижневого планування ми створили три модельні навчальні програми: інтегрованого курсу “Я досліджую світ”, математики й української мови. Отже, як таких окремих модельних навчальних програм для початкової школи не існує, вони лишилися історичним документом епохи пілотування”.

На 2 клас у пілот заходили методичні рекомендації у форматі календарно-тематичного планування на сайті МОН у рубриці НУШ. Їх, на відміну від першого року, можна було використовувати вже в розгортці місяця, семестру. У 4 класі вже були повноцінні підручники – посібники. У 2018 році з’явився також посібник “Нова українська школа: порадник для вчителя”.

34 Друк та апробування навчальних матеріалів у пілотних початкових школах Виконано За словами Романа Шияна, у перший рік впровадження пілоту друк матеріалів здійснювали за кошти донора, який висловив бажання зберегти анонімність. Посібники були щотижневими: їх розсилали щотижня у всі регіони поштою (наприклад, анонси таких розсилок були на нашому сайті). Вони мали вигляд видання для класу, де була відрізна секція матеріалів, яку можна було розксерити на учнів. Оператором тиражування була ГО “Центр освітньої політики”. Щотижнево ці матеріали подавали на грифування до ІМЗО.

На наступний рік цих коштів не було, тож учителям надавали електронні варіанти, які роздруковували на місцях. Уже до 4 класу в субвенцію було закладено можливість купувати повноцінні посібники для пілотних класів НУШ.

35 Навчання укладачів програм, авторів підручників і посібників, підготовка експертів з урахуванням питань доступності для дітей із порушеннями психофізичного розвитку Виконано.

За “Планом заходів” ці заходи були заплановані на 2018-2021 роки

Як зазначив Роман Шиян, спершу розробники стандарту та інші фахівці пропонували власні рішення, ґрунтуючись на досягнутому спільному баченні, відображеному в стандарті, а також на власному досвіді й переконаннях. Згодом були запропоновані навчально-консультаційні заходи, зокрема в межах проєкту “Навчаємось разом”.

За словами національного експерта Юрія Гайдученка, проєкт “Навчаємось разом” провів мінімум 5 курсів для розробників навчального контенту (понад 350 авторів пройшли навчання з українськими й фінськими експертами).

36 Розроблення обов’язкового курсу для всіх вчителів щодо особливостей роботи з дітьми з особливими потребами в рамках інклюзивного навчання Виконано із запізненням на 2 роки.

Відповідно до “Плану заходів”, є відставання на рік, адже термін був визначений як ІІІ квартал 2018 року

Постанова КМУ від 21 серпня 2019 рок № 800 “Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників”.

Наказ МОН від 18.10.2019 № 1310 “Про затвердження Типової програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників для роботи в умовах інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти відповідного до вимог Конценції “Нова українська школа”.

Реалізація таких курсів різноманітна. Наприклад, “Робота вчителів початкових класів із дітьми з особливими освітніми потребами”; добірка курсів підвищення кваліфікації щодо роботи з дітьми з ООП та запровадження інклюзії.

37 Збільшення ставок (окладів) у Єдиній тарифній сітці на два розряди Виконано частково Підвищення оплати праці відповідно до кваліфікації визначено статтею 61 розділу XII Закону України “Про освіту” (2017). “На початку реформи планувалося, що стартова заробітна плата вчителя має бути не меншою за три мінімальні заробітні плати в країні. У перехідних положеннях Закону України “Про освіту” передбачено, що до 2023 року посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії має становити не менше чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб. У липні 2019 року уряд затвердив Постанову № 8223, у якій передбачено з початку 2020 року встановити найменшу величину посадового окладу педагогічного працівника в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб і поетапно збільшити цей показник до 4 прожиткових мінімумів у 2023 році. Але дію цих норм призупинено через недостатнє фінансування. Також не здійснилися плани, за якими вчителі зі стажем до 10 років мали отримати разову доплату в розмірі 21 000 гривень. Ці гроші перейшли у фонд для боротьби з коронавірусом”, – Дорожня карта реформи базової та профільної школи”. Із початком повномасштабної війни про збільшення окладів для учителів не йдеться через потребу посиленого фінансування оборони.
38 Розроблення і запуск пілотної версії Національної платформи Не виконано.

У “Плані заходів” як термін було визначено IV квартал 2018 року

Натомість як окремі проєкти, зокрема й недержавні, наразі функціонують Всеукраїнська школа онлайн (2020 рік); Ресурсний центр НУШ; Національна платформа можливостей підвищення кваліфікації педагогічних працівників ЕdWay (2021); Національна платформа для вчителів англійської мови.
39 Розроблення методичних рекомендацій щодо організації освітнього середовища в класі Виконано (затверджено приблизно через 6 місяців після визначеного цим календарем терміну, однак у “Плані заходів” був визначений термін ІІ квартал 2018 року, тож фактично відставання немає) Методичні рекомендації щодо організації освітнього простору НУШ затверджені 23 березня 2018 року.
40 Розроблення стандартів щодо створення середовища для інклюзивної освіти дітей з особливими потребами, подолання архітектурних бар’єрів Виконано із запізненням на понад пів року.

За “Планом заходів” визначено термін протягом 2018 року

Постанова КМУ “Про затвердження Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності” від 30 грудня 2015 року № 1187 із доповненням згідно з Постановою КМ № 347 від 10.05.2018 визначає вимоги щодо доступності до навчальних приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Вимоги “вводяться в дію під час провадження освітньої діяльності через три роки після набрання чинності цією постановою для закладів освіти, які вже мають ліцензію на провадження освітньої діяльності”.

Порядок організації інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 року № 957.Державні будівельні норми ДБН В.2.2–40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення”, затверджені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, визначають вимоги з доступності для всіх громадських будівель, зокрема й закладів освіти.

41 Пілотне застосування інструментів добровільної сертифікації вчителів жовтень 2017 року Виконано із запізненням на 2 роки Було реалізовано 2019 року.
42 Короткотермінові курси підвищення кваліфікації для директорів (заступників директорів) початкових шкіл листопад 2017 року Виконано За словами Романа Шияна, у визначені терміни відбулася серія зустрічей для керівників шкіл і заступників директорів.

На загальнонаціональному рівні програму підвищення кваліфікації для директорів шкіл затвердили 2022 року.

43 Підготовка сертифікаторів (педагогічні працівники, залучені до процедури сертифікації) Виконано із запізненням на близько 2 років Виконано перед пілотною сертифікацією 2019 року. У червні 2023 року завершився набір експертів для сертифікації вчителів середньої школи з двох предметів. Наприклад, опис компонентів навчання експертів у 2023 році можна знайти за цим посиланням.
44 Розбудова мережі установ сертифікації вчителів Виконано частково (обов’язки розподілили між наявними інституціями, окремої мережі сертифікаційних центрів не створили) Реалізують Державна служба якості освіти й Український центр оцінювання якості освіти.
45 Розроблення нової процедури атестації вчителів і керівників шкіл Виконано із запізненням на близько 5 років.

За “Планом заходів” – III квартал 2018 року, тобто наявне відставання на 4 роки

Найновіше Положення про атестацію педагогічних працівників – від 9 вересня 2022 року (набирає чинності 1 вересня 2023 року). Процедура сертифікації (замість атестації) розроблена для освітян початкової школи й учителів-предметників із математики й української мови та літератури. Однак квота на кількість осіб, які можуть пройти сертифікацію щорічно, обмежена 2 тисячами, натомість атестацію щороку проходять у рази, а то й десятки разів більше освітян. Зараз ці процедури існують паралельно, але сертифікація поки не може повністю замінити атестацію.

Докладніше про підвищення кваліфікації і атестацію освітян – у юридичному роз’яснення на сайті “НУШ”.

46 Схвалення процедури визнання різних форм професійного розвитку в системі підвищення кваліфікації педагогічних працівників Виконано пізніше на приблизно 2 роки.

За “Планом заходів”, однак, цей термін визначено на III квартал 2019 року, тож фактично процедуру схвалено вчасно

Наразі питання врегульоване постановою Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників (21 серпня 2019 року), теоретично має бути реалізований принцип “гроші ходять за вчителем” (учитель обирає надавача послуг підвищення кваліфікації); збільшено кількість годин обов’язкового підвищення кваліфікації – 150 на 5 років.
47 Пілотне впровадження рекомендацій та стандартів у відібраних школах (на основі конкурсу) грудень 2017 року Виконано Хронологія пілотування висвітлена у відповідній рубриці на сайті МОН.
48 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) 1 клас за новим стандартом січень 2018 року

січень 2018 року

Виконано із запізненням приблизно на пів року.

За “Планом заходів”, де цей підпункт був уточнений розпорядженням від 2018 року, для 1, 5, 10 класів у визначали термін – III квартал 2018 року

Наказ МОН від 6 липня 2018 року № 735 “Про видання підручників для 1 класу закладів загальної середньої освіти за кошти державного бюджету у 2018 році”.На друк понад 4 млн підручників для першокласників виділили приблизно 200 млн грн. Однак до якості підручників в учасників освітнього процесу залишилися певні питання:“Запроваджено систему вибору підручників школою. Нові підручники відображають формальні зміни, які відбулися в програмах у 2017–2018 роках, але в них досі багато помилок, які часто виявляють уже після друку”, – “Дорожня карта реформи базової та профільної школи”.
49 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) 10 клас за діючим стандартом Виконано із запізненням приблизно на пів року.

За “Планом заходів”, де цей підпункт був уточнений розпорядженням від 2018 року, для 1, 5, 10 класів у визначали термін – III квартал 2018 року

Лист МОН від 5 червня 2018 № 1/9–376 “Про замовлення закладами освіти підручників для 5 та 10 класів”.

Затримки в друку підручників для 1, 5 і 10 класів спричинили “зсунення” планів із їх друку й довезення, а також інституційну організацію.

50 Розроблення політики та механізмів підвищення соціального статусу вчителя на основі системи добровільної сертифікації Виконано (затверджено майже за рік із терміну, визначеного цим календарем)

За “Планом заходів”, однак, був визначений термін IV квартал 2018 року

Положення про сертифікацію педагогічних працівників затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1190. Успішне складання сертифікації передбачає 20 % надбавки до заробітної плати.
51 Запровадження після прийняття Закону “Про освіту” державного фінансування приватних закладів середньої освіти на основі підходу “гроші за дитиною” Виконано не повністю (на рік пізніше) Частина 10 статті 78 Закону України “Про освіту” набрала чинності з 1 січня 2019 року: “Держава здійснює фінансування здобуття особою загальної середньої освіти в приватному або корпоративному закладі освіти, що має ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти, за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів шляхом передачі такому закладу освіти цільового обсягу коштів у розмірі фінансового нормативу (з урахуванням відповідних коригуючих коефіцієнтів) бюджетної забезпеченості одного учня, який здобуває повну загальну середню освіту, та в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України”.

Як прокоментував цей пункт юрист Володимир Божинський, для повної реалізації такої ініціативи потрібно було спочатку визначити норматив фінансової забезпеченості на одного учня. Зокрема, Закон України “Про повну загальну середню освіту”: частина 2 статті 58, визначає: “Фінансування з державного бюджету здобуття повної загальної середньої освіти, у тому числі в приватному чи корпоративному закладі освіти, що має ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти, здійснюється на підставі фінансового нормативу бюджетної забезпеченості на одного учня (з урахуванням відповідних коригуючих коефіцієнтів) у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Фінансовий норматив бюджетної забезпеченості на одного учня визначається за формулою, затвердженою Кабінетом Міністрів України”. За словами юриста, такої формули досі не розроблено, однак приватні школи можуть подавати заяви до розпорядника субвенції за формою.

52 Перехід до обов’язкового оприлюднення школами даних про всі кошти, які надходять із бюджету та інших джерел Виконано.

У “Плані заходів” визначено термін грудень 2017 року.

Закон “Про освіту” передбачає публічну фінансову звітність шкіл (стаття 30, частина 3).
53 Розроблення нормативно-правових документів (після ухвалення Закону України “Про освіту”) щодо урізноманітнення форм початкової освіти на селі Виконано.

У “Плані заходів” цей пункт сформульований ширше: “розроблення необхідних нормативно-правових актів з метою забезпечення реалізації Закону України “Про освіту” щодо різноманітності форм здобуття початкової освіти”, терміни визначені на 2017-2018 роки

Створення класів-комплектів: Наказ МОН від 5 серпня 2016 року № 1187/29317 “Про затвердження Положення про з’єднаний клас (клас-комплект) початкової школи”.

У Законі “Про повну загальну середню освіту” (стаття 12 “Формування класів (груп) у закладах загальної середньої освіти”, частина 1) зазначено: “З метою належної організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти формуються класи та/або групи, у тому числі спеціальні, інклюзивні, з дистанційною, вечірньою формою здобуття освіти, з навчанням мовою корінного народу чи національної меншини України поряд із державною мовою”. У частині 5 цієї статті є положення про можливість створення класів-комплектів у сільській місцевості. Закон “Про освіту” стаття 13 (“Територіальна доступність повної загальної середньої освіти”) у частині другій передбачає створення опорних шкіл.

Лілія Гриневич додала, що урізноманітнення форм освіти на селі передбачало широке залучення цифрових засобів та інструментів навчання, коли вчитель міг би стати фасилітатором, який практикує проблемно-пошукове навчання за готовими електронними матеріалами, у такий спосіб вивільняючи собі більше часу для безпосереднього спілкування з учнями.

54 Надання можливості фінансової автономії шкіл через зміну статусу бюджетної установи на статус неприбуткової організації зі збереженням податкових пільг Виконано.

За “Планом заходів” – протягом 2018 – 2019 років

Зміни до Податкового кодексу (2016, докладніше тут). Як зазначив Володимир Божинський, у Податковому кодексі з’явилися формулювання про реєстр неприбуткових організацій. Щоби потрапити до цього реєстру, у статути бюджетних організацій треба було виписати дослівно вимоги неприбутковості усій мережі довелося змінити ці документи, щоби потрапити в реєстри.Закон України “Про повну загальну середню освіту” статтею 59 регламентує фінансову автономію шкіл.

Лілія Гриневич додала: “Сьогодні різна ситуація з глибиною фінансової автономії в різних містах. Наприклад, є такі школи, як у Львові, які є фінансово автономними. Є ситуації, коли кожна школа має свій рахунок, але при цьому декілька таких закладів освіти обслуговуються єдиною бухгалтерією для економії бюджетних коштів. Однак часом школи не мають окремого власного бюджету й не здійснюють самостійно закупівлі, а це робить для них управління освіти.

Тому рівень цієї автономії в нас різний. Але школа в будь-якому разі є публічною бюджетною установою, вона фінансується з бюджету й може надавати платні послуги. Якихось особливих зрушень тут не було, і я думаю, що в першу чергу треба пропілотувати це у вищій освіті, тоді побачимо, який буде результат.

Потрібно усвідомлювати, що зміна цього статусу веде до великих зобов’язань щодо підготовки саме з питань фінансового управління керівників закладів освіти. На їхні плечі ляже дуже багато відповідальності.”.

55 Розроблення та реалізація дистанційних курсів для підвищення кваліфікації вчителів початкової школи Виконано.

У “Плані заходів” – протягом 2018-2020 років

Роз’яснення від МОН: “Підвищення кваліфікації вчителів початкової школи: хто? що? коли? як?”. (8 лютого 2018 року).
56 Розроблення дистанційних курсів для 9, 10, 11 класів з української мови й літератури, історії та географії України, правознавства (у тому числі для окупованих територій) Виконано частково, через 2 роки.

За “Планом заходів” мало відбутися протягом 2018-2019 років

Після початку масового впровадження дистанційного навчання на платформі ВШО, тобто 2020 року.
57 Наповнення Національної платформи інноваційними навчальними матеріалами Протягом 2017 – 2027 років Не виконано Докладніше про долю Національної платформи – у пунктах 29, 38 цього матеріалу.
58 Забезпечення шкіл меблями, обладнанням і дидактичними матеріалами, необхідними для компетентнісного навчання Виконано.

За “Планом заходів” – протягом 2018-2020 років

Субвенцію НУШ, зокрема, розподіляють і на створення освітнього простору (закупівля меблів), і на придбання обладнання та методичної літератури. Також фінансування школи могли отримати за програмою “Спроможна школа для кращих результатів” (порядок надання субвенції за цією програмою за посиланням, зміни від 2021 року – тут).

У “Дорожній карті” зазначено, що протягом 2018–2020 років із державного бюджету на створення нового освітнього простору було виділено майже 4 млрд гривень: “Для початкових шкіл закупили сучасні меблі, комп’ютерне обладнання, дидактичні матеріали, станції друку та інші інструменти, необхідні для освітнього процесу. Також розпочато програми із забезпечення природничих кабінетів сучасним обладнанням, комп’ютерною технікою та інтернетом”.

59 Інвентаризація наявних профільних шкіл та закладів професійної освіти березень 2018 року.

За “Планом заходів” – ІІІ квартал 2019 року

Не виконано Терміни впровадження реформи старшої профільної школи змістилися (див. пункт 84 цього матеріалу).
60 Розроблення мапи мережі опорних шкіл з урахуванням перспективних планів створення об’єднаних територіальних громад квітень 2018 року Виконано.

Варто зазначити, що у “Плані заходів” на остаточне доопрацювання цієї мапи виділено час до ІІ кварталу 2025 року

Докладну інформацію презентувало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Для прикладу мапу станом на 10 травня 2018 року можна переглянути під таблицею.
61 Створення навчально-методичного центру для фахівців об’єднаних територіальних громад у сфері освіти Виконано Навчально-методичний центр з питань якості освіти ДСЯО.

Також фахівці з ОТГ можуть звертатися по допомогу до ініціативи Decide, яка проводить вебінари, допомагає в юридичних і організаційних питаннях.

62 Формування бази даних найкращих практик з управління у сфері освіти Виконано.

За “Планом заходів” – ІV квартал 2018 року

“Абетка для директора” ДСЯО.
63 Створення регіональної мережі експертів-тренерів Виконано Наказ МОН від 27 лютого 2018 року
64 Проведення пілотного проєкту з дебюрократизації освіти у Львівській, Харківській областях та Києві Не виконано.

За “Планом заходів” – IV квартал 2018 року

Наказ № 1593 “Про результати дослідження “Діти і папери; як досягти балансу в школі”” був затверджений від 22 грудня 2016 року. Відповідно до нього до 10 квітня 2017 року мали розробити та подати на затвердження програму реалізації пілотного проєкту з дебюрократизації освіти у Львівській, Харківській областях та Києві. Утім, інших підтверджень реалізації цього пілотного проєкту немає.

На всеукраїнському рівні дебюрократизація відбулася порівняно успішно. Докладніше про це йшлося в пункті 25.

 

65 Перший цикл моніторингового дослідження Виконано.

У “Плані заходів” так само визначено термін ІІ квартал 2018 року

Звіт “Дослідження щодо стану реалізації НУШ у пілотних закладах освіти” (2017–2021 роки)
66 Основний етап участі в PISA 2018 Виконано.

У “Плані заходів” так само визначено термін ІІ квартал 2018 року

Звіт 2019 року – за посиланням. Ба більше, попри повномасштабну війну Україна взяла участь у дослідженні PISA 2022 року. Офіційний реліз звіту запланований на 5 грудня 2023 року.
67 Розроблення рамкових освітніх програм і типових навчальних планів базової освіти травень 2018 року Виконано із запізненням (затверджено 2021 року).

За “Планом заходів” – ІІІ квартал 2019 року, тобто все одно наявне відставання на півтора року

Типова освітня програма для 5–9 класів закладів загальної середньої освіти
68 Розроблення і затвердження нового Державного стандарту профільної освіти липень 2018 року Не виконано.

За “Планом заходів” – ІІ квартал 2020 року, тобто все одно наявне відставання на 2 роки

За словами Андрія Сташківа, заступника міністра освіти і науки, у МОН уже розробили державний стандарт старшої профільної школи. До презентації документу на широкий загал його планують обговорити з експертами.
69 Розроблення засобів професійної орієнтації базової та профільної школи Виконано частково.

За “Планом заходів” так само – ІІІ квартал 2018 року

Концепцію розроблено 2020 року, однак профорієнтаційну роботу переважно проводять для старшокласників, вона лишається несистемною.
70 Розроблення інноваційних навчальних матеріалів для пілотування початкової школи Виконано Наприклад, інноваційні навчальні матеріали для 2 класу (пілотування) НУШ досі доступні на сайті Міністерства освіти і науки.
71 Перехід до повноцінного функціонування Національної платформи Не виконано.

За “Планом заходів” мало відбутися протягом 2019 року, протягом 2018-2029 років для платформи мали закуповувати комп’ютерне обладнання, контент, програмне забезпечення

Докладніше про долю Національної платформи – у пунктах 29, 38 цього матеріалу.
72 Апробація модельних навчальних програм у пілотних школах для другого класу вересень 2018 року Виконано частково Як прокоментував Роман Шиян, пілотне запровадження НУШ не змогло повноцінно виконати роль апробації навчальних матеріалів і освітніх програм, адже вже на наступний рік за ними мали вчитися всі учні України. Було занадто мало часу для виявлення і доопрацювання всіх недоліків.

Модельні навчальні програми для 1–2 класів можна переглянути за посиланням.

73 Запровадження на національному рівні навчальних програм за новим Державним стандартом початкової освіти для першого класу Виконано 1 вересня 2018 року всі українські першокласники почали навчатися за програмою НУШ.

Навчальні програми для 1–4 класів – на сайті МОН.

Отже, основні порушення дедлайнів/якості впровадження реформи НУШ такі:

1. Національна платформа, як б містила навчальний контент з усіх дисциплін і допомагала вчителям НУШ у доборі матеріалу для уроків, так і не була реалізована, хоч технічне обладнання і програмне забезпечення для неї закуплені й розроблені.

2. За словами міністерки освіти (2016–2019) Лілії Гриневич, станом на 2021 рік лишалися проблеми зі змістом і формою підручників, у яких досі присутні стереотипи й помилки. Це пов’язано із коротким циклом підготовки підручника, а також із тим, що пілотування НУШ у перших 140 школах починалося без ухваленого Державного стандарту початкової освіти. Надалі підручники мають стати навчально-методичними комплексами (підручник, робочий зошит для учня, посібник для вчителя). Проблема є і з електронними підручниками: вони не можуть бути просто pdf-версією друкованого видання – це має бути мультимедійний контент. Також Лілія Гриневич зазначила, що у 2019 році бюджетні кошти були виділені на такий контент, зокрема, оголошено конкурс, але не витрачені, адже від розробників не надійшло пропозицій належної якості.

UPD. “План заходів” передбачав підготовку і проведення експерименту з впровадження та використання електронних підручників у системі загальної середньої освіти (2018–2021); створення, придбання та апробацію електронних підручників: для учнів 1-х, 5-х, 10-х класів протягом 2018-2019 років, для учнів 2-х, 6-х, 11-х класів – протягом 2018-2021 років, для учнів 3-х, 7-х та 11-х класів – у третьому кварталі 2020 р. Наступні заходи мали включати забезпечення доступу до електронних підручників здобувачів загальної середньої освіти та педагогічних працівників, зокрема учасників експерименту (протягом 2018 – 2021 років); закупівлю комп’ютерного та мультимедійного обладнання, пристроїв та обладнання для побудови бездротової мережі, програмного забезпечення, необхідного для проведення експерименту (протягом 2018 – 2021 років); проведення психолого-педагогічного дослідження щодо впровадження та використання електронних підручників та національної освітньої електронної платформи (протягом 2019 – 2021 років); створення та придбання електронних підручників для здобувачів загальної середньої освіти та педагогічних працівників, а також придбання прав на їх використання (протягом 2018 – 2029 років). Вочевидь, ці плани не були реалізовані.

3. Пілотна сертифікація вчителів розпочалася приблизно на два роки пізніше від запланованих термінів – і повною мірою на сьогодні імплементована лише для освітян молодшої школи.

4. Попри наявність документу з візією профорієнтації запровадження систематичних профорієнтаційних заходів на всіх ланках навчання в ЗЗСО лишається метою, до якої слід прагнути.

Докладніше

Автори “Дорожньої карти”, про яку ми писали вище, проаналізували стан реалізації реформи і сформулювали ключові напрями подальшого впровадження змін, яким, на їхню думку, треба приділити увагу.

Відзначаючи переважно успішні результати першої фази реформи, авторський колектив зауважує ще й такі проблеми:

  • освітні програми закладів освіти переважно дублюють типові освітні програми, тобто школи не користуються наданою їм автономією (допомогою в реалізації автономії в укладенні програм і планів став Конструктор навчальних програм);
  • дедалі більше авторських колективів долучаються до розроблення інтегрованих курсів, але вони не набули поширення;
  • недостатньо вкорінилися принципи інклюзивного навчання: “Аби інклюзивне освітнє середовище не перетворилося на формальність, потрібні серйозні зміни в підготовці вчителів, системі ресурсного забезпечення шкіл, популяризації інклюзії”;
  • утворення філій у низці опорних закладів освіти відбулося через формальне перетворення освітніх закладів, які працювали як окремі юридичні особи, без пониження їхніх ступенів, тож це не призвело до покращення якості освіти, особливо в сільській місцевості;
  • гострою залишається проблема малої наповнюваності шкіл (на 2021 рік таких в Україні було 20 %) – їх складно якісно забезпечити кадрами, матеріально-технічними ресурсами.

    Згорнути

За словами Василя Терещенка, проєктного менеджера з розробки навчальних програм команди МОН із підтримки реформи НУШ, відставання від закладеного графіку почало накопичуватися вже у 2018 році, зокрема в питанні ефективності моніторингу реформи. Таку думку Терещенко висловив під час події “Нова школа, нові обрії: заключна конференція проєкту “Навчаємось разом”” 4 липня 2023 року.

Зокрема, 2021 року було проведено комплексне дослідження ефективності впровадження НУШ в адаптаційному циклі початкової школи (1–2 клас). На жаль, другий цикл цього дослідження (3–4 класи) не вдалося реалізувати через повномасштабну війну, тобто оцінити прогрес і проблеми в навчанні учнівства НУШ складно. Існує також “Моніторингове дослідження щодо забезпечення педагогічними працівниками впровадження реформи НУШ” (2022), яке охоплює низку аспектів підготовки вчителів і реалізації ними навчання за концепцією НУШ.

До того ж, як зауважила під час того самого заходу Лілія Гриневич, на сьогодні складно розмежувати наслідки дистанційного навчання – і негативні, і позитивні – через карантин і воєнний стан із наслідками впровадження реформи НУШ, а отже, і відстежити ті моменти, які варто було би скоригувати саме у філософії реформи.

ДРУГА ФАЗА: ВИКЛИКИ ПАНДЕМІЇ

Друга фаза реформи НУШ припала на 2019–2022 роки.

Докладніше

У загальному вигляді (за “Концепцією Нової української школи”) вона передбачала такий комплекс заходів:

  • розроблення і затвердження стандартів базової середньої освіти на компетентнісній основі – 2019 рік;
  • формування нової системи підвищення кваліфікації вчителів і керівників закладів освіти;
  • інвентаризація мережі шкіл та закладів професійної освіти для проєктування мережі закладів III рівня (профільної школи);
  • забезпечення якісного вивчення іноземних мов у старшій школі відповідно до Стратегії сталого розвитку “Україна-2020” (схвалено Президентом України 12 січня 2015 року);
  • формування мережі опорних шкіл базового рівня;
  • створення професійних стандартів педагогічної діяльності в початковій та середній школах;
  • створення мережі установ незалежної сертифікації вчителів;
  • створення регіональних органів забезпечення якості освіти;
  • формування систем внутрішнього забезпечення якості освіти в школах – 2022 рік;
  • створення системи незалежного оцінювання результатів навчання за курс базової школи (за “Планом заходів” терміни визначені на 2023 рік);
  • початок роботи базової школи за новими освітніми стандартами на компетентнісній основі (передбачено проєктом Закону України “Про освіту”) – 2022 рік.

    Згорнути

Деякі із цих позицій ми вже розглянули в попередньому розділі – вочевидь деталізований календар реформи мав певні відмінності від початкової концепції розподілу часу на її впровадження.

Зміст етапу Терміни виконання Виконано/ Не виконано/ Виконано частково Коментар
74 Опитування колективів шкіл щодо бажання пілотувати Новий стандарт із 2020 року січень 2019 року Виконано Найімовірніше, таке опитування було проведене, адже в січні 2019 року вийшов наказ МОН “Про розширення бази проведення експерименту всеукраїнського рівня на базі закладів загальної середньої освіти на 2017–2022 роки”.
75 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) 2 клас за новим стандартом Виконано.

За “Планом заходів”, уточненим у 2018 році, для 2, 6, 11 класів термін був визначений у III кварталі 2019 року

Наказ МОН від 28 березня 2019 року № 409 “Про видання підручників для 2 класу закладів загальної середньої освіти за кошти державного бюджету у 2019 році”.

Графік видання і доставки підручників для 5, 6, 10, 11 і 2 класів (НУШ) – за посиланням.

76 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) 11 клас за чинним стандартом Виконано із запізненням на кілька місяців.

За “Планом заходів”, уточненим у 2018 році, для 2, 6, 11 класів термін був визначений у III кварталі 2019 року

Наказ МОН від 12 квітня 2019 року № 474 “Про видання підручників для 6 та 11 класів закладів загальної середньої освіти за кошти державного бюджету у 2019 році”.
77 Запровадження політики та механізмів підвищення соціального статусу вчителя на основі системи добровільної сертифікації Виконано.

За “Планом заходів” – протягом 2019-2020 років

Успішне проходження сертифікації зараховується також як проходження чергової / позачергової атестації педагогічних працівників та є підставою для присвоєння відповідної кваліфікаційної категорії і педагогічного звання. Учасники й учасниці, що успішно склали сертифікації, отримують 20 % надбавки до зарплати. Наприклад, цей підхід було реалізовано 2022 року.
78 Підготовка методичних матеріалів для нових форм початкової освіти Виконано.

За “Планом” заходів цей і наступний пункт мали бути реалізовані протягом 2017-2018 років

Інформація про методичні й навчальні матеріали є на сайті МОН, наприклад, тут і тут (2 клас), методичні рекомендації для 3-х класів тут.
79 Навчання вчителів щодо нових форм початкової освіти Виконано Було розпочато в межах підвищення кваліфікації ще 2018 року, наприклад на платформі EdEra.
80 Надання права засновникам закладів освіти призначати керівників на умовах контракту Виконано із запізненням на рік Закон України “Про повну загальну середню освіту” (2020), статті 37–39.
81 Перехід до призначення директорів на основі відкритого конкурсу та вимог професійного стандарту Виконано із запізненням на рік.

За “Планом заходів” термін визначено як III квартал 2019 року

У Законі “Про повну загальну середню освіту” (2020) стаття 38 визначає, що директором ЗЗСО може стати особа, що “пройшла конкурсний відбір та визнана переможцем конкурсу відповідно до цього Закону”. Порядок проведення конкурсного відбору визначений статтею 39 цього закону.
82 Спрощення системи документообігу, скорочення звітності, запровадження електронних форм документів у національному масштабі квітень 2019 року Виконано (процес змін розпочато раніше від визначних календарем термінів).

У “Плані заходів” визначені терміни ІV квартал 2018 року, тобто все одно наявне певне випередження

Наказ МОН від 25 червня 2018 року “Про затвердження інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти” поклав початок цьому процесу.

Відповідно до наказу від 8 серпня 2022 року № 707 “Про затвердження Інструкції з ведення ділової документації в закладах загальної середньої освіти в електронній формі” дозволяє вести низку документів в електронній формі без дублювання в паперовій (крім тих, які потрібно зберігати понад 70 років).

83 Розроблення професійного стандарту директора червень 2019 року Виконано пізніше на 2 роки.

За “Планом заходів”, цей професійний стандарт мали розробити ще раніше – у ІІІ кварталі 2018 року

Затверджено 17 вересня 2021 року.
84 Створення перспективної мапи мережі академічних ліцеїв липень 2019 року Не виконано. Створення мапи відтерміновано до 2024 року.

У “Плані заходів” цей термін було визначено так само – ІІІ квартал 2019 року. Створення мережі профільних ЗЗСО мало відбутися протягом 2020-2023 років

Відповідно до Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти” від 15 липня 2021 року органи місцевого самоврядування мають затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв, які суттєво змінені.
85 Створення центрального органу виконавчої влади із забезпечення якості середньої освіти Виконано Державна служба якості освіти створена 6 грудня 2017 року.

Аудит якості середньої освіти – у сфері відповідальності ДСЯО.

86 Апробація модельних навчальних програм у пілотних школах для третього класу вересень 2019 року Виконано У 2019 році третьокласники пілотних шкіл вчилися за модельними навчальними програмами, створеними за новим Державним стандартом. Наприклад, ось інструкція зі створення власної програми на основі модельної з української мови, або модельна програма з математики для пілотного 3-го класу НУШ.
87 Запровадження на національному рівні навчальних програм за новим Державним стандартом початкової освіти для другого класу Виконано 1 вересня 2019 року всі українські другокласники розпочали навчання за новим Державним стандартом початкової освіти за системою НУШ. Загальна кількість учнів 1–2 класів НУШ у 2019 році сягнула приблизно 900 тисяч.

Навчальні програми для 1–4 класів – на сайті МОН.

88 Підготовка національного звіту за результатами PISA 2018 жовтень 2019 року Виконано.

У “Плані заходів” так само визначено термін – IV квартал 2019 року

Опубліковано 2019 року – за посиланням.
89 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) за новим стандартом: 3 клас, 5 клас січень 2020 року Виконано частково, із запізненням майже на рік щодо 3-го класу, із запізненням на понад 3 роки щодо 5-го класу.

За “Планом заходів”, де цей підпункт був уточнений розпорядженням від 2018 року, для 1, 5, 10 класів у визначали термін – III квартал 2018 року.
Для 3-х класів “План заходів” визначав термін – III квартал 2020 року.

Лише 3 клас (були надруковані й доставлялися в школи станом на 27 липня 2020 року, розвезення завершилося в серпні цього року); пілотні 5 класи НУШ навчалися без друкованих підручників (перелік рекомендованих електронних версій тут); підручники для 5 класів НУШ на загальнонаціональному рівні частково надрукували міжнародні організації 2022–2023 навчального року, причому наприкінці.
90 Зміна системи фінансування підвищення кваліфікації педагогічних працівників, що забезпечить свободу вибору місця і форм професійного розвитку Виконано частково.

“План заходів” встановлює цей термін на III квартал 2020 року, однак це не знімає проблеми частковості впровадження

Питання фінансування врегульоване, зокрема, постановою Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників (21 серпня 2019 року).

Наприклад, у 2021 році субвенція НУШ передбачала 373 млн 621,6 тис. грн на підвищення кваліфікації вчителів, однак механізм виділення коштів на конкретну школу не був до кінця напрацьований. Підвищення кваліфікації здійснюють за кошти державних і місцевих бюджетів, однак реалізувати своє право на вибір суб’єкта надання послуги з підвищення кваліфікації учителям складно. Докладніше про цю проблему – у нашій публікації.

91 Ухвалення рішень щодо створення профільних шкіл Не виконано – кінцеві терміни перенесено Див. пункт 84 таблиці.
92 Ліквідація районних відділів освіти після завершення формування всіх об’єднаних територіальних громад Виконано Реформа децентралізації передбачає, що в об’єднаних територіальних громадах засновують свої відділи освіти, які опікуються відповідними питаннями в межах ОТГ. Із дослідженням щодо децентралізації в управлінні освітою від “Decide” можна ознайомитися за посиланням.
93 Запровадження механізмів громадського нагляду за діяльністю закладу освіти (наглядова або піклувальна рада) Виконано.

За “Планом заходів” термін визначений як IV квартал 2018 року

Наглядова рада – поняття, що стосується закладів вищої освіти.

Умови створення піклувальної ради при закладі загальної середньої освіти визначає стаття 41 Закону України “Про повну загальну середню освіту”.

94 Початок проведення моніторингових досліджень якості базової освіти Не виконано.

За “Планом заходів” – мав відбутися протягом 2020 року

Існує наказ “Про затвердження Порядку проведення моніторингу якості освіти” від 16 січня 2020 року № 54, однак, за словами очільниці УЦОЯО Тетяни Вакуленко, такого дослідження ще не розпочинали.
95 Розроблення процедур та інструментів для оцінювання і підтвердження результатів навчання дітей поза школою Виконано частково.

За “Планом заходів” – мало відбутися протягом 2020 року

Пункт 4 статті 14 Закону України “Про повну загальну середню освіту” теоретично закладає можливість визнання таких результатів: “Учень має право на визнання закладом освіти результатів його навчання, передбачених освітньою програмою закладу освіти, що були здобуті ним шляхом неформальної та/або інформальної освіти.

Визнання таких результатів навчання учня здійснюється шляхом їх річного оцінювання та/або державної підсумкової атестації, що проводяться на загальних засадах, визначених для очної або екстернатної форми здобуття загальної середньої освіти”. Утім, як зазначив юрист Володимир Божинський, цей пункт передбачав зарахування результатів неформальної освіти як формальної (наприклад, спортивних і творчих досягнень як оцінок зі шкільних предметів, зокрема фізкультури, музики, мистецтва тощо), однак нормативної документації і процедур реалізації такої ідеї наразі немає. У цьому питанні остаточне рішення може ухвалити педрада закладу освіти.

96 Розроблення та реалізація дистанційних курсів для підвищення кваліфікації вчителів базової школи Виконано із запізненням у 2 роки.

За “Планом заходів” – протягом III кварталу 2020 року (відставання менше, але все одно значне)

Розроблені типові програми підвищення кваліфікації для вчителів і директорів базової школи, які впроваджують новий Державний стандарт (жовтень 2022 року); наприклад, курс “НУШ: базова середня освіта” (серпень 2022) для вчителів 5–6 класів, курси на EdWay; курси на Платформі інститутів післядипломної педагогічної освіти.
97 Створення регіональних органів забезпечення якості освіти липень 2020 року Виконано Територіальні органи ДСЯО утворені постановою КМУ від 7 листопада 2018 року № 935.
98 Розроблення інноваційних навчальних матеріалів для пілотування базової школи Виконано із запізненням майже на рік За словами Романа Шияна, після затвердження нового стандарту для базової середньої школи відбулося онлайн-навчання вчителів-предметників, які бралися за пілотування НУШ у 5 класі. Навчальні програми були грифовані під кінець червня 2021 року, навчальні матеріали – створені під самий початок навчального року, а інтегрований курс з української мови й літератури був грифований у листопаді, із великим запізненням, тож учителі, які хотіли працювати за ним, його переважно не дочекалися. Крім того, станом на 2021 рік були певні рішення для онлайну, які пропонували розмаїття форм навчання.

Наявні навчально-методичні матеріали для базової середньої школи (НУШ) зібрані, наприклад, на сайті ІМЗО.

99 Розроблення рамкових освітніх програм і типових навчальних планів профільної освіти серпень 2020 року Виконано частково.

За “Планом заходів” типові освітні програми профільної середньої освіти мали бути розроблені до грудня 2020 року

Виконано частково (типові освітні програми затверджені за старим стандартом).
100 Апробація модельних навчальних програм у пілотних школах для четвертого класу вересень 2020 року Виконано Переглянути зразки модельних навчальних програм і методичних матеріалів для пілотних 4-х класів можна за посиланням.
101 Запровадження на національному рівні навчальних програм за новим Державним стандартом початкової освіти для третього класу Виконано 1 вересня всі українські школярі і школярки почали навчатися в 3 класі за новим Державним стандартом початкової освіти за системою НУШ.

Навчальні програми для 1–4 класів – на сайті МОН.

102 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) за новим стандартом: 4 та 6 клас січень 2021 року Виконано частково, із запізненням, зокрема для 6 класу (див. коментар).

За “Планом заходів”, уточненим у 2018 році, термін для підготовки й видання підручників для 6 класів взагалі був визначений як ІІІ квартал 2019 року. Звернімо увагу, що в “Плані заходів”, затвердженому КМУ, з невідомої причини немає згадки про підручники для 4 і 8 класів – ні про звичайні, ні про електронні

Лише 4 клас (наказ МОН від 16 січня 2021 року № 53 “Про надання грифа “Рекомендовано МОН України” підручникам для 4 класу закладів загальної середньої освіти”; про ухвалення переліку позицій для друку читайте тут, відповідний наказ – за посиланням, додатково – наказ на друк державним коштом підручників із математики, станом на кінець липня було розвезено майже 60 % підручників).

Підручники для 6 класу (пілот) не були видані й у 2022–2023 навчальному році.

Підручники для 6 класів за старим стандартом були надруковані разом із підручниками для 11 класів у 2019 році (див. п. 76).

103 Запровадження на національному рівні навчальних програм за новим Державним стандартом початкової освіти для четвертого класу вересень 2021 Виконано 1 вересня 2021 року всі українські школярі, які перейшли до 4-х класів, розпочали навчання за новим Державним стандартом початкової освіти за системою НУШ.

 

Навчальні програми для 1–4 класів – на сайті МОН.

104 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) за новим стандартом: 7 клас січень 2022 року Не виконано.

За “Планом заходів” це було заплановано на
III квартал 2020 року

Про перспективи друку підручників для пілотних 7 класів НУШ у 2023 році читайте в нашому матеріалі.
105 Конкурсний відбір директорів академічних ліцеїв Не виконано Терміни реорганізації мережі шкіл перенесені до 2027 року.
106 Матеріально-технічне забезпечення (лабораторне обладнання тощо) Не виконано Секвестр бюджету у зв’язку із початком повномасштабної війни позбавив освітню галузь 14 млрд грн загалом, зокрема ідеться про оплату праці вчителів, підтримку осіб з ООП, видатки розвитку в регіональні бюджети.
107 Другий цикл моніторингового дослідження стану сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи Виконано.

За “Планом заходів” так само мав відбутися протягом 2022 року

Звіт про результати другого циклу моніторингового дослідження (2021).
108 Початок проведення моніторингових досліджень якості профільної освіти (ред. – за старим стандартом) Не виконано.

За “Планом заходів” так само мав відбутися протягом 2022 року

Враховуючи воєнний стан, пріоритетом є впровадження нового Державного стандарту в базовій середній школі (наразі 5–6 і пілотні 7 класи), тож виконання цих завдань відтерміноване.
109 Розроблення інноваційних навчальних матеріалів для профільної школи Не виконано.

За “Планом заходів” мало відбутися протягом 2019-2022 років – включно із розміщенням на електронній платформі, яка повноцінно не зафункціонувала

110 Розроблення та реалізація дистанційних курсів для підвищення кваліфікації вчителів профільної школи Не виконано.

За “Планом заходів” – протягом 2022 року

У березні 2020 року заклади освіти України масово перейшли в режим дистанційного навчання через пандемію COVID-19. Це виявило низький рівень компетентності частини освітян у застосуванні сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Школи мали адаптуватися до карантинних вимог, налагоджувати навчальний процес у нових реаліях – про те, яким є відставання учнів за час карантину, складно скласти об’єктивну картину, адже досліджень із цього питання не провели.

У 2021 році учнів 4 і 9 класів звільнили від ДПА, а згодом дозволили не складати ДПА у формі ЗНО тим випускникам 11 класів, які не збиралися вступати до вишів. Таке рішення позбавило установи, відповідальні за моніторинг якості освіти, об’єктивних даних щодо освітніх втрат у цих учнів та учениць.

Крім того, карантин став на заваді здобуттю учнівством “м’яких навичок” – комунікації, командної роботи, вміння домовлятися, які, власне, є “доданою вартістю” НУШ.

Якщо однією з кінцевих цілей реформи була мінімізація освітніх розривів, спричинених соціальною нерівністю, то дистанційне навчання їх поглибило: відсутність гаджета, якісного Інтернету тощо ставали на заваді й навчанню, і викладанню.

З іншого боку, “дистанційка” дала потужний поштовх до опанування цифрових технологій, до створення великої кількості (різної якості) мультимедійного контенту, запровадження “Всеукраїнської школи онлайн” тощо.

Із початком карантину постала ще одна проблема: як долучити дітей з ООП до дистанційного навчання? Не всі заклади освіти повною мірою впоралися із цим завданням. Утім, попри війну, 2023 року Уряд затвердив План заходів для реалізації стратегії безбар’єрності, який включає, зокрема, ухвалення Національної стратегії розвитку інклюзивної освіти на 2023–2030 рік, а також питання шкільних автобусів для довезення дітей до опорних закладів освіти.

2020 року міністром освіти і науки України став Сергій Шкарлет. Під час його головування увага МОН до реформи Нової української школи відчутно послабилася, фінансування на НУШ виділяли із запізненням. Крім того, міністр відзначився скандальними заявами щодо дітей з інвалідністю, буцімто вони можуть навчатися лише в спеціалізованих закладах, що суперечило закону “Про освіту”.

Варто зазначити, що у 2021 році уряд розподілив субвенцію НУШ лише в середині травня (у попередні роки розподіл субвенції затверджували в лютому). У середині липня Держказначейство не перераховувало кошти на місця, оскільки Мінфін не надав йому бюджетний розпис. Казначейство змогло почати перераховувати гроші 20 липня. Через затримки чимало місцевих влад не встигли закупити меблі, обладнання і навчальні матеріали до 1 вересня. А 30 листопада міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що на місцях витратили менше ніж половину субвенції.

Міністр також підписав наказ про новий Порядок конкурсного відбору підручників, який по суті збільшує корупційні ризики й можливість пропагування антинаукових теорій у навчальній літературі.

Попри карантинні виклики реформу НУШ продовжили – у вересні 2021 року пілотні класи перейшли до базової середньої школи. Типову освітню програму затвердили 18 лютого 2021 року, однак навчання вчителів пілотних класів почалося лише наприкінці квітня, а модельні навчальні програми затвердили в липні.

Для ключового циклу базової освіти (7–9 класи), до якого пілотні класи увійдуть із вересня 2023 року, частина навчальних програм уже розміщена на сайті МОН.

Теоретична підготовка вчителів пілотних п’ятих класів вийшла серйознішою, ніж практична. Цікаво, що методичні рекомендації з оцінювання в 5–6 класах НУШ Шкарлет підписав лише у квітні 2022 року, коли навчальний рік у пілотних 5 класах добігав завершення.

Як зазначив юрист Володимир Божинський, ситуація з оцінюванням у НУШ загалом потребує додаткового регулювання: “Не розроблено нової системи і критеріїв оцінювання до Нової української школи. Формувальне оцінювання визначено на рівні методичних рекомендацій. Накази МОН про затвердження критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти датовані 2008 і 2011 роками”. Останній із них позначений на сайті Верховної Ради України як чинний.

Невирішеними лишилися питання з надбавками та поділом класів на групи. Субвенції було недостатньо для забезпечення пілотних класів підручниками й обладнанням, а рекомендації щодо оцінювання надійшли не до початку навчального року, а вже восени. Докладніше про проблеми із впровадженням НУШ 2021 року ми писали в цій статті.

Проблемою досі є оплата праці вчителів, яка – будьмо чесні – є наріжним каменем у формуванні “привабливості” професії, що приведе до НУШ завзятих і висококваліфікованих фахівців. “На початку реформи планувалося, що стартова заробітна плата вчителя має бути не меншою за три мінімальні заробітні плати в країні. У перехідних положеннях Закону України “Про освіту” передбачено, що до 2023 року посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії має становити не менше чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб”, – пояснюють автори “Дорожньої карти”.

Однак у липні 2019 року уряд затвердив Постанову № 8223, у якій передбачено з початку 2020 року встановити найменшу величину посадового окладу педагогічного працівника в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб і поетапно збільшити цей показник до 4 прожиткових мінімумів у 2023 році. Дію цих норм призупинено через недостатнє фінансування. Утім, із січня і 2021 року посадові оклади вчителів збільшили на 20 %, з 1 грудня – на 8,4 %. Ці суми без урахування надбавок лишаються, м’яко кажучи, такими, які не можуть стати мотивацією для молодих фахівців іти в професію.

Не здійснилися і плани, за якими вчителі зі стажем до 10 років мали отримати разову доплату в розмірі 21 000 гривень: через пандемію ці гроші перейшли у фонд для боротьби з коронавірусом.

Із початком повномасштабної війни 24 лютого 2022 року кошти на субвенцію НУШ і на друк підручників для пʼятикласників були спрямовані на військові потреби. Через дії окупантів чимало майна, закупленого в попередні роки для реформованої початкової школи, було знищено або розграбовано. Школи в регіонах, де тривали чи тривають активні воєнні дії або були “прильоти”, зазнали різного ступеня руйнувань, учителі змушені були виїхати до інших областей чи за кордон і налагоджувати навчання дистанційно. Є серед освітян і ті, які пішли захищати Україну на фронті. На жаль, серед освітян та учнів є загиблі внаслідок вторгнення росії.

Адаптація до нових реалій, елементарна потреба зберегти життя і здоров’я учасників освітнього процесу стали першочерговими завданнями, відсунувши реформу на дальній план – і це закономірно. Прикро, що в цій ситуації МОН довгий час не виявляло бажання публічно обговорювати освітні втрати.

2023 року фінансування реформи НУШ не відновили, однак попри це її запровадження на загальнонаціональному рівні продовжилося. Учнівство у вересні 2022 року масово перейшло до п’ятих класів – отже, належної перепідготовки потребували всі вчителі базової середньої школи, які працюють із п’ятикласниками. Однак замість тренерів-практиків їх навчали викладачі інститутів післядипломної освіти.

Водночас позитивним нововведенням є запровадження педагогічної інтернатури, яка сприяє реальному передаванню досвіду від наставника до інтерна, розвитку партнерських стосунків в учительській спільноті. При цьому фінансові проблеми – як з оплатою праці інтернів, так і наставників – залишаються. Докладно про досвід педагогічної інтернатури в Україні ми розповідали в цій статті.

У листопаді 2022 року Державна служба якості освіти презентувала систему EvaluEd – вона призначена для проведення інституційних аудитів, самооцінювання закладів освіти та етапів сертифікації педагогічних працівників, у перспективі – для заходів державного нагляду (контролю) та аналізу діяльності органів місцевого самоврядування щодо забезпечення ними якості освіти в громадах. Ще один інструмент щодо побудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти в школах – “Абетка директора”, укладена 2019 року.

Крім того, у травні 2023 року ДСЯО опублікувала велике дослідження щодо якості організації навчального процесу під час війни. Воно виявило низку проблем, які накопичувалися із початком карантину й лише загострилися за останні півтора року. Через війну запровадження Національного мультипредметного тесту стало вимушеним кроком до комп’ютеризації підсумкового оцінювання знань випускників, про яку укладачі “Дорожньої карти” говорили як про необхідний моніторинговий інструмент.

Отже, формально старт НУШ у базовій школі відбувся – але без фінансування, без належної підготовки вчителів-предметників, без друкованих підручників, в умовах повномасштабної війни, великою мірою – у дистанційному форматі, тобто із суттєво обмеженою змогою розвивати “м’які навички”, що є одним із ключових аспектів НУШ. Якими будуть наслідки такої сукупності деструктивних чинників, покажуть подальші моніторингові дослідження і оцінювання знань учнівства.

ТРЕТЯ ФАЗА РОЗПОЧАЛАСЯ 2023 РОКУ: ЩО МАЄМО ЗРОБИТИ?

Третя фаза за “Концепцією Нової української школи” мала охоплювати 2023–2029 роки.

Докладніше

  • Розроблення і затвердження стандартів профільної середньої освіти на компетентнісній основі – 2023 рік;
  • формування мережі закладів III рівня (профільної школи) – не пізніше ніж 2025 року;
  • створення системи незалежного оцінювання професійних кваліфікацій випускників професійного профілю старшої школи;
  • початок роботи профільної школи за новими освітніми стандартами на компетентнісній основі (передбачено проєктом Закону України “Про освіту”) – не пізніше ніж 2027 року;
  • на цій основі створення передумов для скорочення тривалості (навантаження) бакалаврських програм вищої освіти в середньому на 45 кредитів;
  • перший дванадцятий клас Нової української школи – не пізніше ніж 2029 року.

    Згорнути

Ключовим у третій фазі, яка, власне, уже почалася, є запровадження профільної середньої освіти.

Закон про мережу ліцеїв, ухвалений 2021 року, змінив саме поняття ліцею. Попередня редакція 9 статті ЗаконуПро освіту” визначала, що профільним ліцеєм може бути тільки відокремлена школа, у якій є чотири 10-х класи на паралелі. Нова норма визначає, що на паралелі мають функціонувати не менш ніж два класи за трьома профілями навчання протягом 10–12 років навчання учнів.

Громадам дозволяють засновувати ліцеї до 1 вересня 2027 року, тобто до повноцінного запуску трирічної старшої профільної школи на базі трансформованої мережі ліцеїв. Органи місцевого самоврядування до 1 вересня 2024 року мають затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням вимог законодавства.

Однак є небезпека, що збереження початкової школи в структурі ліцею збереже і стару систему: якщо школа матиме достатній мінімум профілів у старших класах, діти, які відвідували її в початковій школі, залишаться тут на 10–12 класи “за інерцією”. Це звузить для них можливість вибору в підготовці до подальшої вищої освіти, однак у цій ситуації батьки частіше воліють, щоб діти всі 11–12 років ходили в одну, “рідну”, школу. Районні управління освіти можуть сприяти їм у реалізації цього прагнення, тож статус ліцею школу присвоюють формально, буквально “натягуючи” її реальний потенціал на вимоги. У цьому аспекті могла б допомогти широка комунікаційна кампанія, спрямована на пояснення можливостей, які має надати старша профільна школа, і, безперечно, належна фінансова підтримка (зокрема, щодо довезення і, за потреби, розміщення учнів та учениць у гуртожитках) нових ліцеїв.

Реформування старшої школи – це, з одного боку, проблема доступності освіти (бажання батьків і дитини мати змогу здобувати її у своєму населеному пункті), з другого – її якості (у малокомплектних школах складніше реалізувати освітній процес на високому рівні), з третього – ефективного розподілу коштів.

111 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації): за новим стандартом: 1, 8 та 10 класи січень 2023 року Поки не виконано Результати конкурсу підручників і посібників для 1 класу НУШ з’явилися 10 березня 2023 року.

Наказ МОН від 4 травня 2023 року № 527 “Про затвердження переліку підручників та посібників для 1 класу закладів загальної середньої освіти, що можуть видаватися за кошти державного бюджету”. Однак через воєнний стан і скорочення видатків пріоритетно надрукувати підручники для тих, для кого їх немає взагалі – для 5, 6 і 7 пілотний класів.Поки для 1 класу надрукованих підручників і навчальних посібників немає.

112 Функціонування мережі академічних ліцеїв у перехідному режимі вересень 2023 року Відкладено до 2025 року.
113 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) за новим стандартом: 2, 9 та 11 класи січень 2024 року
114 Підготовка та видання підручників (враховуючи етап апробації) за новим стандартом: 3, 5 та 12 класи січень 2025 року
115 Третій цикл моніторингового дослідження стану сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи Відбудеться 2023 року
За “Планом заходів” мав відбутися протягом 2022 року
116 Запуск мережі академічних ліцеїв вересень 2025 року
117 Створення системи незалежного оцінювання випускників профільної школи професійного спрямування січень 2026 року За “Планом заходів” – протягом 2026 року

Процес підготовки закладів до створення профільних шкіл тривалий – він потребує пошуку відповідних приміщень, ремонту, організації підвезення, можливо, створення і облаштування гуртожитків, тож уже зараз потрібно вкладати в цей проєкт сили й кошти. На сьогодні Державний стандарт для цієї ланки в процесі розробки.

Як зазначила Лілія Гриневич, найважливіше для “перезапуску” реформи зараз – гнучко відреагувати на виклики, які постали перед системою освіти й Україною загалом, повернути субвенцію на підтримку реформи, надбавки для вчителів, які впроваджують пілот у середній школі, вирішити питання підвищення кваліфікації, врахувати необхідність подолання освітніх втрат. Ширше інтервʼю з Лілією Михайлівною щодо “перезавантаження” реформи незабаром зʼявиться на нашому сайті.

Ірина Пасько, “Нова українська школа”

Довідково:

Цей матеріал був представлений ГО “Смарт освіта” в рамках Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”

Матеріали за темою

Обговорення