Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Серпня 2022

5-річна волонтерка з Кривого Рогу разом з братом зібрала 35 тисяч гривень для ЗСУ

5-річна Марія Макеєва з Кривого Рогу разом з 9-річним братом Олександром зібрала понад 35 тисяч гривень для потреб ЗСУ, співаючи та граючи на саксофоні у центрі Львова.

Про це повідомила дитяча омбудсменка Дар’я Герасимчукпередає “УП.Життя”.

Таку допомогу зафіксували у Національному Реєстрі Рекордів України й надали Марії звання наймолодшої волонтерки, яка зібрала понад 35 тисяч гривень за один день. Рекорд зафіксували у травні, проте мама дітей Дар’я Макеєва хвилювалася за їхню безпеку й не хотіла швидкого розголошення.

Історія 5-річної волонтерки почалася так: мама з двома дітьми переїхала до Львова у перші дні повномасштабного вторгнення.

У дітей виникла ідея допомогти армії з перших днів війни. Поки ходили у центрі, Маша все питала, як ми можемо допомогти. Саша пропонував показувати фокуси, бо він – наймолодший ілюзіоніст України, а сестра – асистентка. Але я переконала дітей, що це не на часі. Тоді Марія запропонувала співати гімн. У Саші був саксофон, він у Zoom вивчив, як грати гімн та “Червону калину”. На це пішло кілька місяців. Діти запланували свій виступ до Дня вишиванки“, – розповіла Дар’я у коментарі “УП.Життя”.

Мама Марії та Олександра розповідає, як спершу діти вийшли пограти біля Оперного театру. Їх прогнали вуличні музиканти, мовляв, усі місця розписані, радили йти до мерії. Там до дітей приглядалася Муніципальна варта, але побачила, що діти збирають кошти для ЗСУ й дозволила грати.

5-річна Марія ніколи не займалася вокалом. Тож її бажання допомогти армії у такий спосіб стало несподіванкою. Перед тим, як виступати, мати попередила дітей, що може нічого не вдатися, в будь-якому разі це не привід засмучуватися. Адже вони спробували долучитися і допомогти у той спосіб, який можуть.

Я о 9 вечора вже вмовляла дітей додому вертатися, але вони були проти. Заявили мені: “Допоки люди йдуть і кидають гроші – ми будемо грати”. Маша за 9 годин і 54 хвилини зібрала 35 тис. 492 грн. Приємно було, що діти навіть не встигали брати гроші – то були цілі жмені, і я боялася, щоби вітер їх не розніс. Після кожної локації рахували гроші, складали купюри обережно”, – розповідає Дар’я.

Потім усі разом обговорювали, куди витратять гроші. Спершу хотіли купити бронежилети або шоломи. Проте благодійний фонд, до якого звернулася сім’я, запропонував додати до зібраної суми Марією та Сашею майже половину суми та придбати тепловізійний приціл для Херсонського напрямку.

Волонтери дали дітям змогу подивитися на оснащення для військових, потримати його в руках. Бо ми перераховуємо у фонди кожного місяця, але часом не бачимо, на що йдуть наші кошти. Нехай наш рекорд б’ється щодня, і кожна дитина назбирає кошти на Перемогу“, – каже Дар’я.

Це не поодинокий випадок, коли діти активно долучаються до допомоги ЗСУ. Ми розповідали історії двох хлопців, які допомагають дорослим у час війни.

У Львові 9-річна дівчинка зібрала гроші на бронежилет, продаючи свої картини. А в Бучі діти миють автівки, щоби зібрати кошти для ЗСУ. 12-річний хлопець із Бердянська продає лимонад, аби допомогти ЗСУ.

Восьмирічний школяр з Бучі, який нині мешкає в Луцьку, грає з перехожими на вулиці в шахи, щоби зібрати кошти для армії. Також у Луцьку двоє п’ятикласників збирають та продають черешні, щоби допомогти нашим захисникам придбати принаймні ще один “Байрактар”, а також семирічний спортсмен віддав свої заощадження на потреби ЗСУ.

У Львові діти продають лимонад, аби зібрати кошти для ЗСУ. Львівський школяр зібрав на авто для ЗСУ 120 тисяч гривень, розігруючи марки.

Одинадцятирічний Максим із Покровська підробляє в Чернівцях, аби підтримати армію.

Також у Дніпрі шестирічна дівчинка збирає гроші на бронежилети, граючи на флейті, в Одесі діти продають іграшки, щоби допомогти ЗСУ та переселенцям, а девʼятирічна дівчинка відрізала волосся, аби зібрати кошти для ЗСУ.

У Чернігові хлопчик зібрав 64 тисячі гривень для ЗСУ, співаючи на вулиці українські пісні.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Усі фото: Дар’я Макеєва


Обговорення