Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Серпня 2022

Яку форму навчання обирають батьки учнів та чому – опитування освітнього омбудсмена

Дисклеймер

Опитування не є точним (репрезентативним), на чому наголошують в Офісі освітнього омбудсмена: 

“Важливо зазначити, що опитування не є репрезентативним у сенсі соціологічного наукового дослідження. Відповіді на запитання нашого опитування дають змогу створити орієнтовну модель проблем, з якими здобувачі освіти, їхні батьки та педагоги зіткнулися під час відкритої фази агресії російської федерації проти України. Але ця модель допоможе доволі змістовно з’ясувати проблеми освіти під час війни, спрогнозувати проблеми в новому навчальному році та підготовці до нього, з’ясувати, як саме можуть бути порушеними права на освіту, та запропонувати певні шляхи розв’язання проблем”.

Загалом в опитуванні взяли участь понад 25 тис. батьків, повідомили на фб-сторінці освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Очне чи дистанційне навчання:

  • Більшість опитаних батьків не готові, щоби з 1 вересня їхні діти навчалися очно. Водночас майже всі батьки з цієї групи переконані, що очне навчання не можна розпочинати навіть за наявності укриття.
  • Напротивагу приблизно чверть батьків вважають, що навчання необхідно розпочинати очно, якщо заклад освіти розташований на відносно безпечній території й у ньому є облаштоване укриття.

Форма навчання:

  • Більшість батьків обрали дистанційну форму навчання.
  • Очне навчання обирали лише 1 зі 7 батьків.
  • Приблизно пʼята частина не визначилися з формою навчання, оскільки безпекова ситуація до 1 вересня може змінитися. Також дехто з батьків ще не визначилися, бо або думають над виїздом за кордон, або чекають висновку щодо стану укриття в закладі освіти.
  • Індивідуальну, сімейну форми навчання або екстернат обрали лише приблизно 1% опитаних.

“Зараз заклади освіти готуються до початку нового навчального року – і їм дуже важливо знати, скільки дітей і за якою формою навчання почнуть заняття з 1 вересня. Тому прошу батьків, попри ситуацію в країні, яка змінюється щодня, все ж визначитися з формою навчання для своєї дитини й обов’язково повідомити про це закладу освіти”, – закликає освітній омбудсмен.

Читайте також “Яку форму навчання обрати батькам, якщо дитина не навчатиметься очно – розʼяснення”

Чому батьки обирають ту чи іншу форму навчання:

  • Сумарно маємо 61% батьків, які самостійно обрали дистанційну форму, або заклад освіти, де навчаються їхні діти, буде працювати дистанційно через низку причин: відсутність укриття, розташування в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях, або їхнє рішення відповідає рішенню закладу освіти.
  • Очна форма навчання: оскільки вважають його найкращим для здобуття знань та розвитку дитини, через безпекову ситуацію (де вони проживають, тихо й безпечно, тому дитина може навчатися очно; бо знають, що в закладі освіти є укриття, й під час повітряної тривоги дитина перебуватиме там під наглядом учителя, що буде для неї безпечніше, ніж удома); бо очну форму навчання визначив заклад освіти; оскільки їхня дитина має особливі освітні потреби, в умовах воєнного стану їй найкраще здобувати освіту очно в закладі освіти.
  • Інші форми навчання: оскільки дитина має особливі освітні потреби, то в умовах війни їй найкраще здобувати освіту за індивідуальною формою; переконані, що можуть самостійно навчити дитину, тому обрали для неї сімейну форму навчання; вважають, що дитина може самостійно опанувати освітню програму, тому обрали для неї екстернатну форму здобуття освіти.
  • 5% не визначилися, з яких причин вони обрали ту чи іншу форму навчання для своєї дитини.

Нагадаємо, Харків та Миколаїв почнуть навчальний рік дистанційно.

У КиєвіЖитомиріХмельницькійЛьвівськійІвано-ФранківськійТернопільськійЧеркаськійОдеській і Чернівецькій областях готують укриття, проте деякі школи почнуть навчання онлайн.

Також міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що станом на 1 серпня до офлайн-навчання підготовлені 30% шкіл.

Окрім того, лише 11% закладів освіти мають власні захисні споруди цивільного захисту, тому основна частина учасників освітнього процесу ховатимуться в найпростіших укриттях.

Раніше міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявляв, що рішення про очне чи дистанційне навчання в школах залежатиме від місцевої влади.

Також він сказав, що якщо в укриттях бракуватиме місця, школярі можуть навчатися в кілька змін. Окрім того, за його словами, для учнів, батьки яких не пускатимуть їх у школу, будуть створювати окремі дистанційні класи.

Також МОН збирає заявки на забезпечення шкіл роутерами та іншою технікою для проведення інтернету в укриттях.

Освітній омбудсмен повідомив, що навіть у разі очного навчання керівник школи може дозволити вчителям працювати з-за кордону.

Читайте також:

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Sasha2109, Depositphotos


Обговорення