Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Серпня 2022

Нюанси навчання в новому навчальному році – одеський департамент дав розʼяснення

Директорка Департаменту освіти та науки Одеської міськради Олена Буйневич відповіла на поширені запитання батьків щодо формату навчання в новому навчальному році.

Публікуємо ці відповіді.

– Чи зможу я поміняти навчання з очного на дистанційне й навпаки у вересні?

З очного на дистанційне – так. Навпаки – якщо будуть місця у створених зараз класах.

– Нам повідомили, що обрана форма навчання є незмінною на весь 22–23 навчальний рік. Навіть коли війна закінчиться, ми змушені будемо навчатися дистанційно?

Ні. Ми просимо визначитися з цим питанням на ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ.

– Якщо навчання моєї дитини відбувається очно не в нашій школі, чи зможемо ми повернутися до неї після війни?

Так, місце дитини у вашій школі зберігається.

– Наш клас майже весь на дистанційному, а ми будемо вчитися очно. Просимо залишити нас у нашого вчителя.

Сажу прямо – загалом це неможливо. Якщо весь клас обирає очно (я знаю про 2 таких випадки), тоді педагог лишається зі своїм класом. Діти ж для очного по 1–2 з класу об’єднуються зараз у класи з урахуванням чисельних нормативів.

– Чи можна нам очно вивчати тільки складні предмети?

Ми максимально скорочуємо час перебування в школі. Частину предметів буде винесено на дистанційне навчання. Математику, іноземну мову, українську мову й літературу, фізику, хімію, історію України та ще кілька предметів – очно.

- Групи подовженого дня не працюватимуть?

Так, принаймні у вересні.

За словами Олени Буйневич, незабаром батьки отримають від свого класного керівника інформацію про те, в якому закладі освіти буде відбуватися навчання та дату і час зборів. Це означатиме, що укриття цієї школи дозволили використати й заклад може працювати очно.

“Ми не робимо державну таємницю з цього питання, але вважаємо не зайвим не розповсюджувати номери й адреси шкіл, не розповсюджувати фото і т.д.. Це питання безпеки дітей. Після зборів ви маєте ухвалити остаточне рішення щодо форми навчання дитини у воєнний час”, – написала чиновниця.

Нагадаємо, Харків та Миколаїв почнуть навчальний рік дистанційно.

У КиєвіЖитомиріЛуцькуХмельницькійЛьвівськійВолинськійІвано-Франківській, Вінницькій, ТернопільськійЧеркаськійОдеськійЧернівецькій і Полтавській областях готують укриття, проте деякі школи почнуть навчання онлайн. У закарпатських закладах освіти хочуть використовувати сталеві укриття.

Також міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що станом на 1 серпня до офлайн-навчання підготовлені 30% шкіл.

Окрім того, лише 11% закладів освіти мають власні захисні споруди цивільного захисту, тому основна частина учасників освітнього процесу ховатимуться в найпростіших укриттях.

Раніше міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявляв, що рішення про очне чи дистанційне навчання в школах залежатиме від місцевої влади.

Також він сказав, що якщо в укриттях бракуватиме місця, школярі можуть навчатися в кілька змін. Окрім того, за його словами, для учнів, батьки яких не пускатимуть їх у школу, будуть створювати окремі дистанційні класи.

Також МОН збирає заявки на забезпечення шкіл роутерами та іншою технікою для проведення інтернету в укриттях.

Освітній омбудсмен повідомив, що навіть у разі очного навчання керівник школи може дозволити вчителям працювати з-за кордону.

Читайте також:

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Imaginechina-Tuchong, Depositphotos


Обговорення