Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Серпня 2022

Від учителів не мають вимагати проводити уроки в укриттях під час тривоги – освітній омбудсмен

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов каже, що наразі немає чіткої вимоги, що вчителі мають проводити уроки в укриттях.

Про це він розповів в інтервʼю hromadske.

“Якщо така можливість є, я б просив колег, аби вони працювали, наскільки це можливо. Але вимагати від учителя, щоби він у підвалі під час тривоги обовʼязково проводив заняття, – це занадто”, – зазначає Горбачов.

За його словами, зараз не можна стверджувати, чи є в Україні регіони, де безпечно починати очне навчання. Директори шкіл та місцева влада можуть зменшити ризики для дітей і працівників, але не можуть загалом усунути небезпеку російських ударів.

“Заклад освіти, управління освіти, місцева влада мають робити все, щоб максимально зменшити ризики, обладнати укриття там, де вони є, розробити алгоритми дій в різних ситуаціях та навчити дітей, вчителів, батьків. Це те, що ми можемо зробити та за що відповідаємо”, – пояснює Горбачов.

Омбудсмен також каже, що у школах, де планують офлайн-навчання, потрібно зробити зрозумілу систему навігації приміщенням та навчити вчителів, як правильно евакуюватися під час сирен. У Міносвіти раніше оприлюднили рекомендації, як діяти вчителям, якщо під час уроку почалася повітряна тривога.

Дивіться також “11 правил. ДСНС надало рекомендації, як діяти вчителям під час уроку, якщо оголошують повітряну тривогу”

Нагадаємо, орієнтовно 40% закладів освіти готові до навчального року.

У Запорізькій області школи навчатимуться дистанційно. Харків та Миколаїв також почнуть навчальний рік дистанційно.

У КиєвіЖитомиріЛуцькуХмельницькійЛьвівськійІвано-ФранківськійТернопільськійЧеркаськійОдеськійЧернівецькійКіровоградській, Чернігівській і Полтавській областях готують укриття, проте деякі школи почнуть навчання онлайн. У закарпатських закладах освіти хочуть використовувати сталеві укриття.

Також міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що станом на 1 серпня до офлайн-навчання підготовлені 30% шкіл.

Окрім того, лише 11% закладів освіти мають власні захисні споруди цивільного захисту, тому основна частина учасників освітнього процесу ховатимуться в найпростіших укриттях.

Раніше міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявляв, що рішення про очне чи дистанційне навчання в школах залежатиме від місцевої влади.

Також він сказав, що якщо в укриттях бракуватиме місця, школярі можуть навчатися в кілька змін. Окрім того, за його словами, для учнів, батьки яких не пускатимуть їх у школу, будуть створювати окремі дистанційні класи.

Також МОН збирає заявки на забезпечення шкіл роутерами та іншою технікою для проведення інтернету в укриттях.

Освітній омбудсмен повідомив, що навіть у разі очного навчання керівник школи може дозволити вчителям працювати з-за кордону.

Читайте також:

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – racorn, Depositphotos


Обговорення